Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Trgovci nezadovoljni skraćenim radnim vremenom

Autor:

01.06.2009. 22:00
Trgovci nezadovoljni skraćenim radnim vremenom

Foto: Adam VIDAS



Još uvijek tražimo da se sezonsko radno vrijeme produži te da počne već tjedan dana prije Uskrsa, jer kod nas u Dalmaciji već tada imamo turiste. Osim toga, tražimo da lokalna samouprava regulira rad nedjeljom i blagdanima, kao što regulira rad trgovina tijekom tjedna, rekao je Mladen Malta, predsjednik Ceha trgovaca Obrtničke komore Zadarske županije




Od jučer 1. lipnja započelo je sezonsko radno vrijeme trgovina prema kojem će trgovci moći raditi i nedjeljom od 7 do 14 sati. Trgovci će svoje trgovine moći držati otvorene do 1. listopada, od kad se opet nedjeljom neće smjeti raditi.
No, iako im ovo radno vrijeme omogućuje barem nekakvu zaradu, trgovci i dalje nisu zadovoljni jer većina kupaca ne obavlja kupnju ujutro, već radije kupuju poslijepodne.
Ovo nam je potvrdio i Mladen Malta, predsjednik Ceha trgovaca Obrtničke komore Zadarske županije. On je kazao da su zadovoljni što mogu raditi barem do 14 sati.
 Tri blagdana u lipnju
 – Još uvijek tražimo da se sezonsko radno vrijeme produži te da počne već tjedan dana prije Uskrsa, jer kod nas u Dalmaciji već tada imamo turiste. Osim toga, tražimo da lokalna samouprava regulira rad nedjeljom i blagdanima, kao što regulira rad trgovina tijekom tjedna, rekao je Malta istaknuvši kako bi najzadovoljniji bili kad bi se svakom trgovcu dopustilo da sam odluči koliko će raditi, odnosno koje će mu biti radno vrijeme. Malta je ovo objasnio rekavši da netko tko ima trgovinu na Bilom brigu može zatvoriti već oko 20 sati jer poslije nema prometa. No, dodao je, onaj tko ima trgovinu na Boriku ili na Poluotoku, njemu je u interesu da radi do 24 sata, odnosno do kad može ostavariti promet.
Malta je komentirao i to što preko blagdana uopće ne smiju raditi, a u lipnju ima tri blagdana koji “padaju” u radne dane, što za trgovce predstavlja velik gubitak zarade. 
 – Na razini cijele Hrvatske od stupanja ovog Zakona na snagu pa do sada zatvoreno oko 1.200 trgovina, dok je 2.800 ljudi ostalo bez posla, upozorava Malta.
Za otkaze kriv Zakon
On smatra da je za zatvaranje trgovina i otpuštanje radnika “kriv” Zakon koji je “potpomognut” svjetskom recesijom. Upravo zbog toga, smatra naš sugovornik, treba se omogućiti trgovcima da rade koliko hoće, odnosno da sami biraju hoće li raditi od 6 do 24 sata ili kraće. Dodao je kako su članovi Ceha trgovaca zaista nezadovoljni i ljuti ovim Zakonom jer se boje da će, ako se ovakva situacija nastavi, morati zatvarati svoje obrte. Upravo zbog toga će iznova tražiti da se Zakon promijeni, odnosno da im se omogući dulje radno vrijeme te dulja sezona. 
 Podsjetimo, dio Zakona o trgovini koji uređuje rad trgovina nedjeljom i blagdanima stupio je na snagu 1. siječnja ove godine. Prema njemu od 1. lipnja do 1. listopada te tijekom prosinca sve trgovine mogu raditi nedjeljom od 7 do 14 sati, a iznimno svakim danom od 0 do 24 sata mogu raditi benzinske postaje, prodavaonice na graničnim prijelazima, autoodmorištima, kolodvorima, zračnim lukama, pristaništima i slično. Cijele godine nedjeljom od 7 do 14 sati mogu raditi vlasnici štandova i klupa za prodaju cvijeća i svijeća izvan tržnica, kiosci, pekarnice i slično. Isto tako mogu raditi i prodajni objekti u sklopu bolnica, hotela, toplica i sličnih institucija.