Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nagrada “A. Štifanić” za tvrtku ide Turisthotelovom Zatonu

Autor: Damir Maričić

01.06.2010. 22:00
Nagrada “A. Štifanić” za tvrtku ide Turisthotelovom Zatonu

Foto: Adam VIDAS



Na 15. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ) dana je informacija o aktualnom stanju na turističkim tržištima, izabrani direktori predstavništva Hrvatske turističke zajednice u inozemstvu i informirano o trenutačnom stanju domaćeg turizma. Odlučeno je i o Hrvatskim turističkim nagradama za 2009. godinu. Najkraće vijesti za Zadarsku županiju su da je dobitnik godišnje nagrada “Anton Štifanić” u kategoriji turističke tvrtke, odnosno subjekta Turisthotelovo turističko naselje Zaton. Također, Igoru Čupahinu, direktoru predstavništva HTZ-a u Nizozemskoj produljen je mandat na 3+1 godinu.
Temeljem prijedloga Povjerenstva za dodjelu Hrvatske turističke nagrade odlučeno da se hrvatska turistička nagrada za životno djelo dodjeljuje Ivanu Gianniju Šegonu iz Poreča – Rotary club Poreč.
Godišnje nagrade Anton Štifanić kod pojedinaca dodijeljene su: Janji Čeliković – dugogodišnja turistička djelatnica iz Baranje, Mariu Jantolu – predsjednik uprave Hotela Baška i Zlatku Salaju iz Čazme.
Godišnja nagrada “Anton Štifanić” za tvrtku za 2009. godinu dodjeljuje se Turističkom naselju Zaton (Zaton Holiday Resort) zadarskog Turisthotela.
Turističko naselje Zaton ključni je gospodarski subjekt turizma Zadarske županije i redoviti dobitnik domaćih i međunarodnih priznanja u kategoriji kampova i naselja općenito. Uz niz nacionalnih nagrada zatonski je kamp već godinama u vrhu europske ponude od smještanja u najkvalitetnije kampove Europe na ADAC-ovim popisima (njemački auto klub) do laskavih priznanja u Nizozemskoj.
Turisthotel je uz to već godinama perjanica Hrvatske kada su u pitanju uspješnost poslovanja i iskazivanje dobiti, kako je bilo i u prethodnoj, za hrvatski turizam, inače teškoj godini.
Vrlo detaljno i po zemljama analizirano je stanje naše ponude na emitivnim turističkim tržištima.
“Krećemo u sezonu otriježnjeni, ali ipak uz blagi optimizam”, poručio je Niko Bulić sa sjednice Hrvatske turističke zajednice.
Zaključio je da je nužno raditi na promociji Hrvatske kao odredišta te osigurati prisutnost unatoč Svjetskom nogometnom prvenstvu. Naime, imamo razloga očekivati dobru glavnu sezonu, ali prva dva tjedna lipnja bit će pravi test sezone.
Booking je na razini očekivanog, a pokazatelji s terena daju naslutiti da će na tržištima Ukrajine i Rusije sezonu obilježiti last-minute ponuda, a da se njemačko i talijansko tržište oporavlja.
“Ova je sezona dobro startala”, kazao je Frane Skoblar, koji u Zadru bilježi pad dolazaka, ali tri posto više ostvarenih noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.
Booking za glavni dio sezone sve je raniji, a na području Zadra očekuje rast dolazaka od pet do deset posto. Slične su poruke s drugih dijelova Jadrana, pa turistički radnici poručuju da očekuju dobru sezonu.
 


Frane Skoblar: Najviše priznanje struke je i obveza


– To je najviše hrvatsko turističko priznanje, dakle veliko priznanje i nagrada tim prije, što je dodijeljeno nama u konkurenciji 15 predloženih tvrtki. To je godišnje priznanje, no zasigurno, za cjelokupan rad od 1996. godine do danas. Od tada je unapređenje kvalitete u Zatonu stalno i ovim prepoznato od strane struke. Napominjem da za kandidaturu i nisam znao jer su nas drugi predložili. Kao što je javnosti poznato, u kategoriji kampa i kampinga činili smo najviše i sada je znan naš već kvalitetan iskorak na europsko tržite. U ime svih djelatnika izražavamo zadovoljstvo, a zasigurno smo shvatili ovo i kao obvezu da poziciju trebamo sačuvati i time opravdati priznanje, kazao nam je nakon dodjele nagrade Frane Skoblar, predsjednik Uprave Turisthotela koja je vlasnik TN Zaton.
Priznanje inače dolazi u godini kada smo zabilježili najbolji poslovni rezultat tvrtke Turisthotel u cjelini, zaključio je Skoblar.




 


Direktori inozemnih predstavništava


Gotovo godinu dana nakon objave natječaja Vijeće je odlučilo o izboru dijela direktora predstavništava u inozemstvu, dok je dio ostavljen za ponovljeni natječaj. Odluke su dio javnosti i iznenadila, a širih obrazloženja odluka nema.
Uglavnom, bunilo se na Vijeću oko micanja nekih profesionalaca, a Vijeće se pobunilo i na nepotpune materijale, pa su za ubuduće tražili popis svih kandidata te da im se materijali dostave unaprijed.
Dario Matošević imenuje se za direktora predstavništva u Italiji sa sjedištem u Milanu, Klaudio Stojnić u Pragu, Marina Tomas Billet ostaje u Parizu, Bojan Baketa u Varšavi, kao i Igor Čupahin u Amsterdamu.
Mato Radić preuzima predstavništvo u Njemačkoj sa sjedištem u Frankfurtu, Ivan Novak Bruxelles, Zlatko Deželjin preuzima Zürich, Mladen Falkoni ostaje u Moskvi, Andreja Cvitković preuzima New York, Romeo Dragicchio preuzima ispostavu u Münchenu, a Ivona Tokić u Rimu.
Mandati za navedena radna mjesta počinju teći s datumom 1. listopada 2010. godine. Do 30. rujna 2010., aneksom postojećih ugovora o radu produžuju se aktualni mandati direktora i voditelja predstavništava i ispostava.