Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Plaža se službeno otvara 15. lipnja

Autor: Elza Radulić-Toman

01.06.2010. 22:00
Plaža se službeno otvara 15. lipnja

Foto: A. SITNICA



Upravo se tamo postavljaju dva tzv. spasilačka tornja, odakle će dežurni spasioci promatrati zbivanja na plaži i uskakati kupačima u pomoć, ako to bude potrebno. Naime, tamo će tijekom cijeloga dana od 10 do 18 sati dežurati pet-šest spasilaca, što je zapravo novost na plažama u samome gradu
Nakon što su na cijeloj plaži “Kolovare” proteklih mjeseci obavljeni planirani građevinski radovi, ovoga tjedna će se dovršavati i svi preostali poslovi na uređenju ove najveće gradske plaže, koja je nedavno prešla u ruke gradske tvrtke “Obala i lučice”. “Kolovare” su, kako je poznato, godinama bile u koncesiji, odnosno u potkoncesiji, a u vlasništvu Županije, a ove godine je cijeli “paket” gradskih plaža preuzeo Grad i dao ih na upravljanje “Obalama i lučicama”, s tim da jedino “Kolovare” imaju status uređene gradske plaže, a ostale su tek prirodne plaže. Ostale su plaža u Diklu te u Petrčanima i ona na vrhu Puntamike, uz nekadašnju “Barakudu”. Sada se očekuje da će sve te plaže, osobito “Kolovare” biti prava plaža, primjereno uređena za potrebe građana i turista i u tome smjeru se ulažu napori.
Dakle, svi potrebni građevinski radovi, poput dogradnje potpornog zida, postavljanja klupa i sličnih radova, uglavnom su završeni, dovedena je struja, ali i voda, a sada se plaža oprema potrebnim sadržajima, kako bi potpuno bila dovršena i spremna za kupače, a službeno se otvara 15. lipnja. Inače, ovih je dana zahladilo pa se samo rijetki odlučuju za ranosezonsko kupanje, koje im je već i sada omogućeno i na ovoj plaži. No upravo se tamo postavljaju dva tzv. spasilačka tornja, odakle će dežurni spasioci promatrati zbivanja na plaži i uskakati kupačima u pomoć, ako to bude potrebno. Naime, tamo će tijekom cijeloga dana od 10 do 18 sati dežurati pet-šest spasilaca, što je zapravo novost na plažama u samome gradu. Ove tornjeve od čelika postavlja zagrebačka tvrtka “Boje media”.
Kako nam je kazao Edo Duka iz “Obala i lučica”, ovih dana će se na plažu također postaviti i sedam kabina za presvlačenje, za što se upravo postavljaju postolja. Bit će tamo i četiri tuša, a dovršit će se i pet WC-a, po dva muška i ženska te jedan za invalide. Naravno, plaža se će ograditi i s morske strane, plutačama, kao granicom dokle mogu kupači, zapravo zato da se oni zaštite od nepozvanih, poput glisera i sličnih morskih “opasnosti” koje nerijetko vrebaju nad kupačima.
Već su sklopljeni i ugovori s “Čistoćom” o redovnom održavanju čistoće na ovoj plaži, kao i s “Nasadima” o zelenom održavanju. Podsjetimo da je riječ o gradskoj plaži i da će ona bila besplatna za sve posjetitelje.