Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Polančec: Draga Jadranka, o svemu ću napisati knjigu!

Autor: Dražen Ciglenečki

01.06.2010. 22:00
Polančec: Draga Jadranka, o svemu ću napisati knjigu!

Foto: FAH



Damir Polančec pisma je uputio redovnom procedurom, preko suca istrage Krešimira Devčića, a u njima izražava i želju da svjedoči pred saborskim istražnim povjerenstvom o privatizaciji Ine, te najavljuje pisanje knjige dolasku u Remetinec
Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec koji se već treći mjesec nalazi u pritvoru u Remetincu osjeća se odbačenim od svoje stranke i zato predsjedništvu HDZ-a piše pisma i traži od njih da mu objasne kakav je njegov trenutačni stranački status. Dosad je, kako neslužbeno doznajemo, redovnom procedurom, preko suca istrage Krešimira Devčića, uputio dva opširna pisma na po četiri stranice formata A 4, a naslovio ih je na glavnog tajnika HDZ-a Branka Bačića. Prvo je u HDZ-ovu središnjicu stiglo prije dvadesetak dana, a drugo prošlog tjedna. Nakon što je pritvoren zbog istraga povezanih s aferom Spice, predsjedništvo HDZ-a istog mu je dana izreklo suspenziju na sve dužnosti u stranci i slučaj dalje predalo Sudu časti koji, međutim, dosad nije otvorio postupak protiv Polančeca.
Bačić nam je jučer potvrdio primitak Polančecovih pisama, a u međuvremenu je pripremio odgovor.
– Danas ću Polančecu poslati pismo u kojem ga informiram o stvarima zbog kojih mi je pisao. Dakle, Polančec je pritvoren, na teret mu se stavljaju teške optužbe te smo ga radi suspendirali radi nanošenja štete ugledu HDZ-a. On je i dalje član naše stranke i sad je odluka na Sudu časti. Doista ne znam kad će se to stegovno tijelo očitovati, ali moguće je da će pričekati pravosudni ishod ovog slučaja. Mi, naravno, ništa ne želimo prejudicirati i ne tvrdimo da je Polančec za bilo što kriv dok mu se to eventualno ne dokaže, a predsjednica Jadranka Kosor u više je navrata rekla da se HDZ sigurno neće miješati u rad pravosuđa, USKOK-a i policije, rekao nam je Bačić koji odbija prigovore da HDZ ignorira donedavnog člana predsjedništva stranke.
Doznajemo da se Polančec u pismima, u kojima se izravno obraća i premijerki nazivajući je “draga Jadranka” ipak nije samo pokušao doznati kakav je njegov status u HDZ-u nego se i raspitivao o saborskom istražnom povjerenstvu za utvrđivanje činjenica u vezi s privatizacijom Ine te je izrazio želju da ga ono pozove kao svjedoka “kako bi mogao ispričati sve što zna o ugovoru s MOL-om”. Posebno je zanimljivo drugo pismo u kojem Polančec izvještava vrh HDZ-a kako će napisati knjigu o svim događajima koji su prethodilo njegovom dolasku u Remetinec, kao i o boravku u pritvoru.


“Kud’ ona, tud’ i ja, kud’ ja, tud’ i ona”


U ponedjeljak, po završetku sjednice Središnjeg odbora HDZ-a Jadranka Kosor je na novinarsko pitanje kada će stranka donijeti konačnu odluku o Polančecu odgovorila “mi smo svoje odluke u tom smislu donijeli”. Kad je USKOK počeo istraživati Polančecovu upletenost u možebitne nezakonitosti oko HEP-a i TLM-a, on je preko svojeg odvjetnika Ante Nobila poručio “koliko sam ja kriv, toliko je kriv i uži kabinet Vlade i HDZ-a. Bio sam prisutan na užem kabinetu Vlade dok su odlučivali o tome, ali ja ništa nisam potpisao”. Javnost je nedavno saznala da si je Polančec dao izraditi majicu s natpisom “Kud’ Jadranka, tud’ i ja i kud’ ja, tud’ i Jadranka”, koju namjerava nositi u Remetincu.