Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prvaci ekloškog kviza

Autor: Katina Vrsaljko

01.06.2010. 22:00
Prvaci ekloškog kviza

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Polimerni otpad se prvo odvaja u različite vrste plastike, koje se potom tale u regranulat, zrnca od kojih se kasnije opet rade plastične vrećice, tanjuri… S obzirom da se polimerni otpad nadalje iskorištava za nešto drugo, ne naziva se više otpad nego sirovina i tako učenici dolaze do odgovora na pitanje kako baciti, a ne baciti
Jeste li se ikad zapitali koliko otpada proizvedete perući kosu, tuširajući se, kuhajući, uzimajući plastične vrećice na blagajni…? Zapitali su se to učenici Gimnazije Vladimira Nazora i osvojili prvo mjesto na ekološkom kvizu “Lijepa naša” i nagradu na natječaju tvrtke Procter & Gamble “Racionalna potrošnja energije”.
Istraživanje u Gračacu
Dakako, napravili su oni puno više od razmišljanja. Lucija Plantak (1. razred), Ante Uzelac (2. razred), Jurica Šango (3. razred) i Josipa Župan (4. razred) pod vodstvom su mentorice profesorice Sanje Fabac istražili što se događa s plastičnim otpadom koji nije u sustavu povrata te izradili projekt “Kako baciti, a ne baciti?”.
– Saznali smo da polimerni otpad koji se odvaja u žute vreće odlazi u tvrtku Eko Velebit u Gračacu pa smo tamo na mjestu događaja saznali što se s tim otpadom radi. Saznali smo i vidjeli kako se polimerni otpad prvo odvaja u različite vrste plastike, koje se potom tale u regranulat, zrnca od kojih se kasnije opet rade plastične vrećice, tanjuri, objasnila je prvašica Lucija te dodala da su sve potrebno za projekt saznali kroz razgovor s djelatnicima Eko Velebita, gdje su sve i fotografirali, a razgovarali su i s direktorom zadarske “Čistoće”.
Učenici su istražili da je Zadarska županija prva u Hrvatskoj koja je započela s pilot-projektom skupljanja i selektiranja ambalažnog polimernog otpada, a u Gračacu je prva hrvatska tvrtka koja se time bavi. U “Čistoći” su saznali da je u tijeku i pilot-projekt žutih kontejnera za odlaganje takvog otpada. S obzirom da se polimerni otpad nadalje iskorištava za nešto drugo, ne naziva se više otpad nego sirovina i tako učenici dolaze do odgovora na pitanje kako baciti, a ne baciti.
U svom projektu učenici su predložili i na koji način potaknuti ljude da odvajaju polimerni otpad od ostalog.
– Kako bi se ljudi bolje informirali i motivirali predložili smo masovnije postavljanje posebnih odlagališta te češće sakupljanje otpada. Bilo bi dobro omogućiti određenu naknadu za tako odvojeni otpad. Osim toga, posebne vreće za odlaganje bi građanima trebale biti dostupne na više mjesta, ispričala je Lucija koja na kvizu ‘Lijepa naša’ sudjeluje od 5. razreda osnovne škole.
Odvajanje otpada
Učenici su mnogo toga naučili, a Josipa ističe da ne bi ni obraćala pažnju na polimerni otpad da nije bilo profesorice Fabac.
– Kod nas u Kruševu se također odvaja polimerni otpad i sad smo i u mom kućanstvu počeli s tim, rekla je Josipa, maturantica koja planira studirati farmaciju ili neki drugi studij vezan za kemiju i biologiju.
Jurica je rekao da u svom kućanstvu od samog početka odvaja polimerni otpad (boce od šampona, detrdženata, sredstava za čišćenje, podlošci od stiropora…).
– U našem istraživanju smo došli do zaključka da se u tjedan dana u kućanstvu prikupi hrpa polimernog otpada. Odvajanje takvog otpada uopće nije komplicirano, meni je to postala rutina, kazao je Jurica.
Gimnazija Vladimira Nazora je prvi put sudjelovala u svehrvatskom ekološkom kvizu “Lijepa naša”, na kojem se natječu hrvatske škole iz svih zemalja, i osvojila je prvo mjesto u izradi projekta i prezentaciji rada te peto mjesto u kvizu znanja kojim se ispituje znanje iz biologije, geografije, vjeronauka i kemije.
– Natjecanje se održavalo u Puli i bilo je krasno jer je osim samog natjecanja to bio jedan lijep izlet i druženje. Tamo smo za projekt i njegovu prezentaciju dobili prvo mjesto, a dijelili smo ga sa školama iz Čakovca i Širokog Brijega koje su dobile isti broj bodova. Prošli vikend smo Lucija i ja bili u Donjoj Stubici gdje smo preuzele nagrade. Učenici su dobili iPode najnovije generacije za koji nije potrebna baterija, rekla je mentorica, prof. Fabac koja je vrlo ponosna na svoje učenike, kao i ravnatelj Rade Šimičević koji će ih također simbolično nagraditi.
Kako bi iz Gimnazije učenici izašli kao ekološki osviješteni intelektualci koji će svoj planet čuvati bolje nego njihovi preci, Gimnazija Vladimira Nazora i sljedeće godine planira sudjelovati na ekološkom kvizu “Lijepa naša”.