Estetika i filozofija srednjeg vijeka

Slika korisnika admin
Filip BRALA
Predstavljene su knjige dr. sc. Vani Roščić "Estetička misao Luigija Pareysona" i dr. sc. Borislava Dadića "Filozofija i zbilja"

U srijedu su na zadarskom Sveučilištu predstavljene dvije nove filozofske knjige čiji su autori djelatnici Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru. Riječ je bila o knjigama dr. sc. Vani Roščić "Estetička misao Luigija Pareysona" i dr. sc. Borislava Dadića, pročelnika Odjela "Filozofija i zbilja" koje su predstavljali dr. sc. Lino Veljak, profesor filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dr. sc. Iris Tičac, dr. sc. Marko Vučetić i Maja Poljak, profesori i asistenti filozofije u Zadru.

Predstavljajući prvu knjigu Vani Roščić, kako je kazao, perspektivne filozofkinje, Veljak je istaknuo kako knjiga obrađuje značaj talijanskog filozofa Luigija Pareysona (1918 - 1991) koji je do nedavno bio nepoznat izvan granica Italije:

- Ovom je knjigom Pareyson koji u posljednje vrijeme postaje sve utjecajniji filozof dobio svoju prvu monografiju na hrvatskom jeziku. Riječ je o misliocu katoličke orijentacije koji je zahvativši mnoga filozofska područja najveći trag ostavio na polju estetike. Njegova misao danas bitno utječe na profiliranje filozofije umjetnosti i estetike. Knjiga koju čini pet poglavlja pokazuje kako je autorica svladala vještinu pisanja jasnim i razgovijetnim jezikom i o krajnje složenim pojmovima.

Profesorica Tičac je govoreći o knjizi "Filozofija i zbilja" kazala da njezin autor s pravom konstatira kako pisati o filozofiji srednjeg vijeka danas nije lako, niti osobito popularno. Potom se Tičac usredotočila na autorov prikaz kasnoantičkog filozofa Boethiusa, dok je Vučetić najviše govorio o Dadićevoj interpretaciji filozofskog opusa Tome Akvinskoga.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno