Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Haški p(r)opust ratnom zločincu

01.06.2011. 22:00
Haški p(r)opust ratnom zločincu


Tužitelj Serge Brammertz ne namjerava proširiti optužnicu na zločine u Hrvatskoj, uključujući i pokolj u Škabrnji
Nakon što je preksinoć transportiran u Haag i smješten u pritvorsku jedinicu Sheveningena haški optuženik Rako Mladić sutra će u 10 sati biti izveden pred suca Haškog suda, kako bi se izjasnio o optužnici koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima u BiH.
Budući da do prvog pojavljivanja neće imati odvjetnika, Sud će Mladiću samo za izjašnjavanje o krivici postaviti branitelja po službenoj dužnosti, navodi B92. Rok za izjašnjavanje o optužnici je 48 sati, ali okrivljenik ima pravo zatražiti da se produlji za mjesec dana, što mu sud mora odobriti.
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz rekao je jučer da je bivši ratni zapovjednik bosanskih Srba 16 godina izbjegavao pravdu i sada treba odgovarati za zločine za koje se tereti. Prema njegovim riječima privođenje Mladića međunarodnoj pravdi je višestruko značajno jer je bio najviše rangiran vojni lider za vrijeme rata u BiH. “Ti su počinjeni zločini razorili cijele narode”, istaknuo je Brammertz na press konferenciji u Haagu koju su izravno prenosili beogradski elektronički mediji. On je dodao da je jučer podnio izmijenjenu optužnicu protiv Mladića, da njegov ured ne namjerava proširiti optužnicu na zločine u Hrvatskoj, uključujući i pokolj u Škabrnji i da se još ne zna da li je realno spojiti njegov predmet sa slučajem Radovana Karadžića.
Mladić će, prema riječima Brammertza, imati fer suđenje i prava će mu biti ispoštovana. Tužitelj je naveo i da je Srbija ispunila jednu od najvažnijih međunarodnih obaveza. “Zamolili smo vlasti u Srbiji da tako nastave jer želimo i da Hadžić bude uhićen”, kazao je Brammertz te od srbijanskih vlasti zatražio da razjasne tko je Mladiću pomagao u bijegu i da se ti ljudi kazne, dodajući da nema saznanja gdje se Mladić skrivao u razdoblju 2006.-2011.
Ratko Mladić preksinoć je sletio zrakoplovom Vlade Srbije u Rotterdam, a potom je prebačen u Sheveningen. Vjeruje se da je do pritvorske jedinice stigao u blindiranom džipu, mada je izravno snimljeno spuštanje helikoptera u Sheveningenu.
Ratko Mladić će biti nekoliko dana u izolaciji, a omogućeni su mu liječnički pregledi.
Ratko Mladić je pri izručenju bio “izuzetno kooperativan”, izjavio je tajnik Suda John Hocking. Na pitanje kako je tekla komunikacija i kakvo je njegovo mentalno stanje, Hocking je rekao da je Mladića dočekao na stubama zrakoplova kojim je doputovao u Nizozemsku, da su razgovarali preko prevoditelja, da je komunikacija bila besprijekorna i da je Mladić pozorno slušao što mu se govori. Hocking je rekao da još nije donesena odluka u kojem će krilu pritvorske jedinice Mladić biti smješten, a neki beogradski tabloidi špekuliraju da će biti u ćeliji pokojnog Slobodana Miloševića.


 SRBIJA NEĆE FINANCIRATI OBRANU


Ratko Mladić neće dobivati novac od države za angažiranje odvjetnika pred Haškim sudom, tek treba biti odlučeno hoće li njegova obitelj imati pravo na određeni broj avionskih karata za posjete i da li će Mladić primati materijalnu mjesečnu pomoć tijekom suđenja. Prema odredbama Vlade Srbije takvu pomoć mogu dobiti samo optuženici koji su se dragovoljno predali. Nacionalni savjet za suradnju sa Sudom, međutim, ima diskrecijsko pravo dodijeliti 200 eura mjesečno optuženicima kojima se sudi pod uvjetom da nemaju imovinu niti novac na računima.