Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Mladić ide u besplatni starački dom”

01.06.2011. 22:00
“Mladić ide u besplatni starački dom”


Svi smo ojađeni i razočarani haškom presudom generalu Gotovini. Smatramo je nepravdom kada vidimo što se radi Mladiću, rekao je Vrančić


Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić primio je danas u gradskoj vijećnici časnike 13. naraštaja polaznika Ratne škole “Ban Josip Jelačić”. Polaznici ove najviše vojno-obrazovne institucije u Hrvatskoj na svom su studijskom putovanju došli i do Zadra gdje ih je gradonačelnik Vrančić ukratko upoznao s poviješću grada. Za zadarskog gradonačelnika bila je to prilika za komentar aktualnih događanja, napose oko izručenja Ratka Mladića Haagu.
– Svi smo ojađeni i razočarani haškom presudom generalu Gotovini. Smatramo je nepravdom kada vidimo što se radi Mladiću, koji neće biti optužen za razaranja u zadarskom kraju. Predaju i izručenje Mladića pozdravljamo, ali se ne možemo oteti dojmu da je to rezultat pogodbe srpske politike s međunarodnom zajednicom. Sada ispada da Mladić, kao bolestan čovjek, ne postoji kao zločinac i ide u Haag u besplatni starački dom, rekao je između ostalog zadarski gradonačelnik.
Uime časnika, na prijemu je zahvalio zapovjednik škole, brigadni general Slaven Zdilar, koji je napomenuo da Ratnu školu pohađaju i časnici iz Makedonije i BiH, pa je razumljiva želja da se ona prizna kao postdiplomski specijalistički studij.
 Njegove učenike, budući da se radi o polaznicima škole na strategijskoj razini, zanimala su prije svega razvojna pitanja Grada Zadra. Na pitanje kako Grad pribavlja potrebne dozvole za gradnju, Vrančić je odgovorio da je uvriježeni stav kako je lokalna samouprava kočnica investicija. Gradonačelnik misli kako su za izostanak željene razine investicija krivi prije svega neriješeni vlasnički odnosi proizašli iz prošlog sustava i tzv. društvenog vlasništva. U Gradu Zadru, naglašava Vrančić, spremni su izaći u susret investitorima, ali držeći se zakona i čuvajući prostor.


 JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO PODLOŽNO KORUPCIJI




Govoreći o iskustvima s javnim privatnim partnerstvom, Vrančić je rekao da Grad Zadar sigurno neće ići u investicije po tom modelu. Razlog je iznimno kompliciran Zakon o javnoj nabavi kojem je zadaća suzbijanje korupcije.
– Taj je zakon toliko kompliciran da priječi investicije, a u Zadru nemamo niti jedan projekt po modelu javno-privatnog partnerstva. Mislim da ta “moda” polako prolazi i da je taj model itekako podložan korupciji, pa ćemo se mi u Gradu Zadru osloniti na druge modele, rekao je Vrančić naglašavajući da je i on pobornik decentralizacije, ali da s novim ovlastima trebaju biti decentralizirana i sredstva.


 DOBRA SURADNJA ZADARSKE ŽUPANIJE S UDRUGAMA


I župan Stipe Zrilić primio je časnike XIII. naraštaja polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić”. Župan je upoznao časnike sa stanjem i planovima razvoja Zadarske županije u kontekstu skorog ulaska u Europsku uniju i vezano za donošenje Županijske razvojne strategije. Posebno se osvrnuo na dobru suradnju s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata i na stanje miniranosti određenih područja Zadarske županije kao posljedice Domovinskog rata. Naveo je kako je od 294 km2 prostora, koliko je bilo zagađeno minsko-eksplozivnim sredstvima, još sumnjivo ostalo 59 km2. Polaznicima Ratne škole poželio je da im sve naučeno bude od koristi u njihovom poslu.
 Uime časnika obratio se brigadni general Slaven Zdilar koji je, uz ostalo, kazao kako je Zadarska županija bogata prirodnim ljepotama i povijesnom baštinom te ukazao na činjenicu kako bi vidljivi ubrzani razvoj ovog područja bio još snažniji da nije bilo ratnih razaranja.