Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nismo neprijatelji djece i grada, samo radimo po zakonu

01.06.2011. 22:00
Nismo neprijatelji djece i grada, samo radimo po zakonu


Nisam želio pompu, niti mi je drago što me dio javnosti percipira kao neprijatelja grada, kulture ili, nedaj Bože, djece. Kao direktor dužan sam štititi interese svog poduzeća, ističe Šokota


Riječima „Naša namjera nije bila onemogućiti održavenje SLUK-a, niti smo željeli medijsku pompu, već smo samo htjeli dogovorom preuzeti naš prostor”, Živko Šokota vlasnik tvrtke Forum d.o.o., društva za izdavačku djelatnost, započeo je danas konferenciju za medije na kojoj je želio, nastupajući zajedno sa suprugom Đurđicom, urednicom i suvlasnicom poduzeća, još jednom objasniti genezu svih nesuglasica između njega, odnosno njegovog poduzeća i Kazališta lutaka Zadar.
One su rezultirale time da Kazalište nije dobilo uporabnu dozvolu za svoju novu zgradu koju je čekalo desetljećima, odnosno time da se predstave ovogodišnjeg SLUK-a igraju u dvorani HNK Zadar.
– Dok sam za vrijeme kada je ravnateljem KLZ bio Davor Grzunov s upravom Kazališta imao normalnu komunikaciju, retorika se dolaskom ravnatelja Petra Šimunića promijenila. Naime, Nova banka je kao vlasnik prostor od 100 četvornih metara u novoj zgradi KLZ prodala meni. Kada sam došao na dogovor kod nove ravnateljice Iris Pavić Tumpa i kazao joj kako se otvaranje zgrade bliži i kako bih i ja kao i oni htio urediti i otvoriti svoj prostor, a želja mi je otvoriti caffe-knjižaru, ona mi je odgovorila kako mi to ne može dopustiti jer iznad sebe ima „boga”, a to je župan, kaže Šokota.
– U ožujku sam još jednom došao sa sličnom molbom, ali mi oni nisu htjeli ustupiti moj prostor. Ne žele to ni sada, niti će to ikada htjeti jer smatraju da taj prostor nije moj. Znali su da organiziraju SLUK, veliki lutkarski događaj i da nemaju svu potrebnu dokumentaciju kako bi otvorili prostor. Ponavljam, nisam želio pompu, niti mi je drago što me dio javnosti percipira kao neprijatelja grada, kulture ili, nedaj Bože, djece. Jednostavno postupam u skladu sa svojim pravima i obvezama. Kao direktor dužan sam štititi interese svog poduzeća, ističe Šokota.
Spor je dosta dug. Nadležne institucije su, kaže Šokota, 2009. godine poništile građevnu dozvolu.
– Imali su tri godine vremena riješiti problem, ali su to uporno izbjegavali učiniti. Tražio sam dogovor i sa županom, a od tamo su mi odgovorili kako će se moj problem riješiti kada dođe uporabna dozvola te da ja svoju žalbu povučem. Tražio sam da to bude napisano i ovjereno, ali nisu htjeli. Ne vjerujem im i neću povući žalbu, kazao je Šokota odgovorivši kako je prostor od Nove banke kupio za 200.000 eura.
Đurđica Šokota je dodala:
– Znali su da nisu u pravu i da svojim postupcima rade protiv zakona. No, stvari su ispale tako da kada želite poštovati zakone i raditi u suglasnosti s njima, postajete neprijatelj djece i grada!


 ŠTO PIŠE U PAPIRIMA?




Za susret s novinarima Šokota je pripremio iscrpnu dokumentaciju kako bi njome potkrijepio svoje tvrdnje. Prije svega tu su članci 214. i 262. Zakona o prostornom uređenju i gradnji RH, potom preslik katastarskog plana čestica zemljišta na kojima je građena zgrada, prvotni plan zgrade i izvadak iz zemljišne knjige. Slijedi dopis iz rujna 2002. godine Davora Grzunova, tadašnjeg ravnatelja Kazališta lutaka upućen Novoj banci u kojem stoji kako je 1986. godine ta banka (tada Komercijalna banka Zadar) kupila poslovni prostor u novoj zgradi KLZ površine 100 metara četvornih, te KLZ „traži mogućnost taj prostor vratiti u svoje vlasništvo”, odnosno traži da ga Nova banka besplatno vrati.
Sljedeći spis je iz listopada 2003. godine, a riječ je o „Građevnoj dozvoli” kojom se investitoru KLZ odobrava dogradnja postojeće zgrade kazališta. Potom je tu dopis Živka Šokote upućen KLZ-u u kojem traži da im njihov poslovni prostor predaju do 29. travnja 2009. i nastavlja „Mi ne bismo htjeli biti ti zbog kojih će se odgoditi tehnički prijem zgrade…” Dopis identičnog sadržaja Šokota je upravi KLZ uputio i 17. ožujka 2011. godine.
U spisu od 14. prosinca 2010. tijelo Grada Zadra donosi „Zaključak” kojim se dopušta obnova postupka izdane građevinske dozvole. Isti Odjel 27. travnja 2011. godine donosi „Rješenje” kojim se ostavlja na snazi pravomoćna građevinska dozvola iz 2003. Slijedi, najzad, žalba Živka Šokote iz svibnja 2011. Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva. Epilog, barem dosadašnji, je poznat…