Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Papa s radošću iščekuje pohod Hrvatskoj

01.06.2011. 22:00
Papa s radošću iščekuje pohod Hrvatskoj


Dragi prijatelji, u subotu i nedjelju posjetit ću Zagreb i Hrvatsku da zajedno s vama proslavim Dan hrvatskih katoličkih obitelji. Dok s radošću iščekujem taj susret, sve vas pozivam da molite kako bi moj pastirski pohod ovoj dragoj zemlji donio obilje duhovnih plodova te da kršćanske obitelji budu sol zemlje i svjetlo svijeta, kazao je papa Benedikt XVI.


Papa Benedikt XVI. jučer je u pozdravu vjernicima na hrvatskom jeziku tijekom opće audijencije u Vatikanu pozvao vjernike da mole za njegov predstojeći pastoralni pohod Hrvatskoj.
Svoj je poziv Papa, prenosi katolička informativna agencija (IKA), uputio u pozdravu vjernicima na hrvatskom jeziku u kojem je rekao: “Upućujem pozdrav svim hrvatskim hodočasnicima, a osobito vjernicima župe Svetih Petra i Pavla iz Kočerina u Bosni i Hercegovini”.
“Dragi prijatelji, u subotu i nedjelju posjetit ću Zagreb i Hrvatsku da zajedno s vama proslavim Dan hrvatskih katoličkih obitelji. Dok s radošću iščekujem taj susret, sve vas pozivam da molite kako bi moj pastirski pohod ovoj dragoj zemlji donio obilje duhovnih plodova te da kršćanske obitelji budu sol zemlje i svjetlo svijeta, kazao je papa Benedikt XVI.
U Zagrebu je sve spremno za papin dolazak. Misa na Hipodromu koju će u nedjelju predvoditi papa Benedikt XVI. bit će na latinskom jeziku, s dijelovima na hrvatskom. Početak propovijedi bit će na hrvatskom jeziku, a zatim na talijanskom uz simultani prijevod na hrvatski. Rečeno je to na konferenciji za novinare Odbora za obiteljske sadržaje Apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Predsjednik Odbora, krčki biskup, Valter Župan, kazao je da će Hipodrom za vjernike biti otvoren od ponoći. Predprogram počinje u tri sata u noći, punih sedam sati prije početka mise, i trajat će šest sati. Predprogram će biti u znaku hrvatskih katoličkih obitelji buduća da i Benedikt XVI. dolazi na njihov nacionalni susret. Obitelji će papi predati simbolični dar, spomen svijeću koja je replika zavjetne spomen svijeće iz 1979. godine. Župan je kazao da očekuje kako će Benedikt XVI. s Hipodroma poslati snažne poruke katoličkim obiteljima, i to ne samo hrvatskim, te da će njegove riječi imati snažan odjek. Za susret hrvatskih katoličkih obitelji s Benediktom XVI. skladana je i posebna pjesma “Kristu vjerni zauvijek”.
Tijekom svog dvodnevnog pastoralnog pohoda Hrvatskoj papa Benedikt XVI. na dar će od predsjednika Republike Ive Josipovića dobiti repliku svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine, predsjednica Vlade Jadranka Kosor darovat će ga raspelom i replikom evangelistara iz 11. stoljeća, a kardinal Josip Bozanić poklonit će mu unikatno nalivpero Penkala.
Unikatno nalivpero Penkala, kojim će Svetog Oca darivati kardinal Bozanić, izvorni je hrvatski proizvod s prigodnom kutijom koji je izradila zagrebačka tvrtka TOZ Penkala d.d. Prilikom posjeta Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, u nedjelju, Sveti Otac će se upisati u knjigu dojmova upravo jednim od takvih nalivpera Penkala. Ono će ostati kao uspomena u Nadbiskupskom dvoru dok će drugo, identično, ponijeti kao osobni dar.


 KOSOR: MILANOVIĆEVE IZJAVE POKAZUJU “NEPRIMJEREN STAV I AROGANCIJU”




Predsjednica Vlade Jadranka Kosor ocijenila je kako izjave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o tome da će doći na subotnji susret s papom Benediktom XVI. u zagrebačkom HNK pokazuju jedan “neprimjeren stav i aroganciju”, a najstrašnijim smatra to što Milanović svojim izjavama sve pokušava svaliti na teret nekom drugom, što, smatra Kosor, govori o politizaciji.
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović pritom je, u povodu medijskih najava da neće nazočiti susretu s Papom, izjavio “kako je uvjeren da Crkva s tom informacijom nema nikakve veze, a ovo drugo zna se”.


 JOSIPOVIĆ: PAPIN DOLAZAK VELIKI DOGAĐAJ


Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je jučer da je dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku veliki događaj za Hrvatsku, za njezine građane, vjernike, ali i one koji nisu vjernici.
To je velik događaj, jer je Papa državnik, rekao je Josipović odgovarajući na upite novinara što za njega znači Papin dolazak u Hrvatsku. Josipović je podsjetio da je imao prilike s Papom razgovarati u Vatikanu, te dodao da se od njegovog dolaska u Hrvatsku očekuju važne moralne poruke posebno za katolike i da će pridonijeti da u Hrvatskoj imamo jedan bolji kvalitetniji duh i optimizam, sve ono što vjera i propovijeda.
Odgovarajući dalje na pitanja novinara, rekao je da nije dobro da se politizira dolazak Pape. Papa je iznimna figura s političkog, moralnog i svjetskog stanovišta i bilo bi jako pogrešno da se to pitanje stavlja u neki politički kontekst. Oni koji budu zloupotrebljavali taj veliki događaj u našoj javnosti i politici, čine veliko zlo Hrvatskoj, rekao je Josipović na pitanja o medijskim nagađanjima ovih dana da neki čelnici oporbe neće biti na audijenciji.
Na upit bi li vođa oporbe trebao biti na audijenciji, Josipović je rekao da je to njegova stvar. Ako dođe, dobro je došao, a ako ne može i ima neke svoje razloge, od toga ne bi trebalo raditi politički spektakl i tu činjenicu stavljati u kontekst stranačke političke borbe, rekao je Josipović.