Pričanje priča na Morskim orguljama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Filip BRALA

Umjetnički projekt "Dolazak u baštinu Tertium organum" jučer je nastavljen u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru gdje je Julija Ussova održala predavanje o suvremenoj ukrajinskoj umjetnosti. Autorica je diplomirala u Stockholmu i dio je projekta Perfect Art Institution s kojim realizira projekte širom Europe, a osobito u Ukrajini.

Povezavši u svom izlaganju umjetničku problematiku sa suvremenim političkim kretanjima, Ussova je upozorila na svojevrsni "stakleni zid" koji predstavlja ograničenje za ukrajinske građane i umjetnike u kooperaciji s europskim zemljama, a to je režim viza koji postoji prema europskim i drugim zapisanim zemljama. Bez viza se može putovati jedino u zemlje bivšeg Sovjetskog saveza.

Osnove rada PAI i Julije Usove kao dijela tog projekta su polazište za umjetničku i akademsku razmjenu. Posebni naglasak je stavljen na ulogu umjetnosti u demokratskim društvima i kako je rabiti kao oruđe za razvoj dijaloga o demokraciji u Europi.

Usova je iznijela pregled nekoliko projekata koji su realizirani u Ukrajini, uglavnom u Kiivu, kao što je Ribarski otok, nekadašnje naselje radnika u socijalističkoj industriji koje se danas sve više povećava ilegalnim useljavanjem ljudi koji žele živjeti u velegradu. Tamošnji stanovnici su na poseban način marginalizirani jer vlasti rješenje njihovog slučaja ne smatraju unosnim, pogotovo što se čitav kompleks zgrada misli rušiti.

 Predstavljen je i projekt "Nevidljiva generacija", a Ussova se kritički osvrnula i na umjetničke projekte koje promiču državne institucije koje je usporedila s luksuznim automobilima na nogostupu koji priječe prolaz pješacima. Kritički je prokomentirala i zapadnjačku literaturu za kustose koji nisu od velike pomoći zainteresiranima iz istočne Europe, u što se uvjerila i u razgovoru s kolegama iz Armenije te je stoga pokrenula vlastiti projekt "Priručnik za svakog kustosa" u kojem je pokazala iskustva iz PAI-a.

Nakon predavanja, sudionici projekta "Dolazak u baštinu", okupili su se na zadarskim Morskim orguljama, gdje je održana točka "Storytelling" koji je vodila umjetnička direktorica projekta Bojana Vukojević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno