Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Projekt Ninsko blato ide dalje

01.06.2011. 22:00
Projekt Ninsko blato ide dalje


Projekt Ninsko blato, čija se vrijednost s prvotnih 45 u međuvremenu popela na 70 milijuna eura, nije zapeo. Došli smo blizu građevinske dozvole i nastavljamo dalje sa zacrtanim planom i programom – Emil Ćurko


Projekt Ninsko blato, čija se vrijednost s prvotnih 45 u međuvremenu popela na 70 milijuna eura, nije kako se to već neko vrijeme špekulira u Ninu i njegovoj okolici zapeo u blatu, već on zajedničkim snagama investitora, zadarske Tankerske plovidbe i Grada Nina, korača naprijed snažnim koracima. U to su se u utorak navečer mogli osobno uvjeriti iz opširnog i temeljitog izlaganja predsjednika Uprave Tankerske plovidbe Ive Mustaća na tu temu i vijećnici ninskog Gradskog vijeća na sjednici koju je sazvao i njom predsjedao, predsjednik Davor Ćurjurić (HDZ).
Prije nego što se Mustać uključio u raspravu, vijećnici su nakon temeljite rasprave jednoglasno usvojili odluku o zaključivanju novog aneksa ugovora o osnivanju prava građenja s nositeljem projekta tvrtkom RTC d.o.o.Nin. U tom se ugovoru, o čemu je iscrpno govorio voditelj gradske pravne službe Željko Radošević, uz ostalo navodi kako su ugovorene strane Grad Nin i RTC Nin d.o.o. dogovorile pomicanje prava građenja to jest preuzetih prava i obaveza s dosadašnjih 50 na narednih 70 godina. Nakon isteka tog roka, to jest koncesije, investitor je dužan sve izgrađene objekte i zemljište ponovno vratiti izvornom vlasniku, gradu Ninu. Ako ne bi došlo do gradnje iz objektivnih razloga investitor će svu projektno-tehničku dokumentaciju ustupiti Gradu, koji će je potom “prodati” nekom novom investitoru, a dobiveni novac ustupiti investitoru. Svakako u svemu ovom je bitno istaknuti da je konačni rok početka gradnje dogovoren za 31. prosinca 2014. godine, a ako se dogodi da investitor, Tankerska plovidba, od Europskih pristupnih fondova dobije oko 30 milijuna nepovratnih sredstava za projekt Ninsko blato, a za što postoje veliki izgledi, dan gradnje bi se prolongirao na 31. prosinca 2016. godine.
Ovakvim razvojem situacije svoje nezadovoljstvo izrazila su dvojica ninskih oporbenih vijećnika i to Endo Sipina iz redova (SDP) te nezavisni Veljko Šalov.
– Kada se sklapaju ovako vrijedni ugovori među ozbiljnim partnerima onda se ne unosi sumnja već na početku kako do ugovora neće doći, kao što je ovdje slučaj. Mislimo da do realizacije ovog projekta neće doći i da ovdje već postoji tzv. plan B, rekli su Sipina i Šalov te su inzistirali da se vijećnicima umjesto ovog, kako su kazali aneksa nabacanog zbrda i zdola, uruči konačni i pročišćeni tekst novog ugovora.
Odgovarajući Sipini i Šalovu predsjednik Ćurjurić je rekao da je održan čitav niz međusobnih sastanaka.
– Radi se o ozbiljnoj firmi i ozbiljnom investitoru. Oni su vukli na njihovu, a mi na našu stranu, što je sasvim logično. Nije bio lak posao. Mi nismo imali drugog izbora. Ugovor ćete svi dobiti i vidjet će se hoće li nam biti ponos ili samo na uspomenu, kazao je Ćurjurić, umirujući prvenstveno vijećnike iz Nina. On je potom vijećnicima ponudio navedeni aneks ugovora, kojeg su svi jednoglasno prihvatili.
Gradonačelnik Emil Ćurko je zahvalio Upravi Tankerske s Ivom Mustaćem na svemu što su po ovom pitanju u proteklih šest godina učinili te na iskazanoj financijskoj potpori Gradu Ninu glede ovog projekta.
– Došli smo blizu građevinske dozvole i nastavljamo dalje sa zacrtanim planom i programom, ustvrdio je gradonačelnik Ćurko.


 MUSTAĆ: KREĆEMO ŠTO PRIJE U IZGRADNJU




Budući da je s vaše strane, gospodo vijećnici, prihvaćen aneks sada su stvorene sve pretpostavke da možemo dalje, rekao je na početku Ive Mustać te nastavio.
– Svjestan sam da vas interesira naš stav prema ovom projektu, jer očito se sve produžilo mimo svih očekivanja. Najprije mi smo morali definirati sadržaje za koje smatramo da ih treba graditi i da će biti prihvatljivi za tržište. Iza toga sukladno zakonu morali smo ishoditi raznu dokumentaciju te izraditi isto tako značajnu Studiju zaštite na okoliš. No, sve bi to bilo riješeno na vrijeme da nije došlo do svjetske krize, koja još i dalje traje i koja ima čvrste korijene, rekao je predsjednik Uprave zadarske Tankerske plovidbe Ive Mustać vijećnicima.
– Mi smo u međuvremenu osnažili flotu i ona je sada moderna i suvremena te izlazak iz krize dočekujemo jaki i čvrsti i mislim da ćemo što prije krenuti u izgradnju Ninskog blata. To je naša zadaća i nema nikakvog razloga da odustanemo. Po našem planu i programu morali bi do konca ove godine imati svu potrebnu dokumentaciju i onda čim budemo u mogućnosti dobiti određena sredstva iz EU pristupnih fondova idemo u posao. Sve smo do sada radili u suglasnosti s vašim gradonačelnikom Emilom Ćurkom i njegovim suradnicima pa ćemo tako i nastaviti. Objekt Ninsko blato radit će čitavu godinu i u njemu će se dnevno kretati između tisuću i dvije gostiju, rekao je Mustać dodavši kako će se u sklopu projekta Ninsko blato na obližnjim Sabunikama graditi razni sportski sadržaji s višenamjenskom dvoranom, s tri do četiri nogometna igrališta za što su im, također, privlačke općinske vlasti dale koncesiju na 70 godina.


 NOVAC OD SVEČANE SJEDNICE ZA DAVIDOVO LIJEČENJE


Vijećnici su na ovoj sjednici raspravljali i o prvom ovogodišnjem rebalansu proračuna Grada Nina. Po onom što se čulo planirani proračun u visini od 26,5 milijuna kuna se u prvih pet mjeseci ostvario u iznosu od 4,2 milijuna kuna ili 7,5 posto manje od planiranog. Manjak se uglavnom evidentirao u programu izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture. Za novo uravnoteženje proračuna svoje su ruke podignula desetorica vijećnika vladajućeg HDZ-a, dok su dvojica Endo Sipina i Veljko Šalov iz Nina bili protiv, a nezavisni Božo Mustać iz Grba i Hrvoje Patrk iz Zatona ostali su suzdržani. Prihvaćeni su, također, UPU zona “Podvornica” u Zatonu te “Ciglana” u Ninu, kao i DPU-a TN Zaton, u kojem uprava Zaton Holiday Resorta planira na još 44 hektara neizgrađenog područja unutar svojih granica pristupiti gradnji novih objekata, akvaparka i tako redom. Sjednica vijeća okončana je prihvaćanjem prijedloga da se sva sredstva koja su bila planirana za održavanje svečane sjednice prilikom obilježavanja Dana grada Nina 7. ovog mjeseca, usmjere za nastavak liječenja od bolesti leukemije 12 godišnjeg dječaka Davida Orlića iz Grba.