Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarska bolnica želi ući u postupak akreditacije

01.06.2011. 22:00
Zadarska bolnica želi ući u postupak akreditacije


Za otprilike dva tjedna sudjelovat ću na sastanku u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi gdje će biti govora o akreditaciji bolnica pa će vjerojatno tada biti spomenuto i vrijeme objave natječaja, rekao je pomoćnik ravnatelja i voditelj tima za kvalitetu Opće bolnice Zadar dr. Dražen Zekanović


Iako je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović za posjeta Specijalnoj bolnici u Dugoj Resi pred dva tjedna najavio da će natječaj za akreditaciju bolnica biti raspisan početkom lipnja, dr. Dražen Zekanović, pomoćnik ravnatelja i voditelj tima za kvalitetu Opće bolnice Zadar, izvijestio nas je od objave natječaja prije rujna nema ni govora.
– Za otprilike dva tjedna sudjelovat ću na sastanku u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi gdje će biti govora o akreditaciji bolnica pa će vjerojatno tada biti spomenuto i vrijeme objave natječaja, rekao je dr. Zekanović.
Podsjetimo da će ove godine u Hrvatskoj po prvi puta započeti akreditacija bolnica, kojom se podrazumijeva postupak ocjene standarda i kvalitete bolnice, a koji će trajati četiri godine. U postupak će ući samo 10 bolničkih ustanova u Hrvatskoj. U Općoj bolnici Zadar nadaju se da će biti među deset odabranih, što je od iznimno poželjno i stoga što će u tom slučaju troškove snositi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.
Kako je istaknuo ministar Darko Milinović, akreditacija će najviše ići na ruku pacijentima koji će imati uvid u to koja bolnica dobro obavlja pojedine specijalističe preglede i operacije, a koja manje dobro, pa će na temelju toga moći odabrati ustanovu u koju žele ići.
– Kategorizacija je dobra, da bismo znali što treba u kojem dijelu Hrvatske i u kojoj bolnici razvijati, u više je navrata isticao Milinović usporedivši to s oznakama hotela o čijoj kvaliteti svjedoče dvije, tri, četiri ili pet zvjezdica.