Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski festival zabavne glazbe ove godine u Kukljici

01.06.2011. 22:00
Zadarski festival zabavne glazbe ove godine u Kukljici


Zadarski festival zabavne glazbe ove će se godine održati 27. i 28. srpnja u Kukljici na terasi TN Zelena Punta, vijest je koju nam je iznijela Vesna Benić, suorganizatorica i voditeljica ovogodišnjeg festivala. Iako se festival trebao održati na Trgu Pet bunara, nastali su problemi s određivanjem termina. Kako se u drugoj polovici srpnja na toj lokaciji održava Zadarsko kazališno ljeto. Organizatori nisu htjeli da se datum održavanja festivala pomakne na neki drugi termin kako na bi došlo do preklapanja sa splitskim koji se održava prvi tjedan u srpnju ili sa šibenskim koji je u drugoj polovici kolovoza.
Na ideju da se festival održi u Kukljici je došla Vesna Benić koja na projektu radi s Milom Kršlovićem, glazbenim izvršnim producentom Zadarskog festivala.
– Kao što popularna emisija “Lijepom našom” može gostovati u bilo kojem gradu u Hrvatskoj, tako se i ovaj festival može održati u bilo kojem mjestu u Zadarskoj županiji, kazao je Kršlović.
Mirko Markulin, direktor TN Zelena Punta prihvatio je i podržao ideju te dao suglasnost da se festival održi na terasi restorana unutar naselja.
– Zar su otoci nešto posebno drugačiji ili manje vrijedni da se jedan ovakav festival ne organizira na otoku? Dosad su se u organizaciju uključila mjesta Preko i Kali, dodala je Benić.
 Na festivalu će u dvije večeri nastupiti 40 izvođača. Prve večeri nastupit će mladi pjevači i grupe, a druge renomirani glazbenici.
– Tijekom stanke će nastupiti Udruga TIM iz Preka pod vodstvom Tihane Lončar i Studio pod vodstvom Ingrid Jerak te će se, ujedno, održati modna revija, dodala je Benić.
Glazba će se izvoditi uživo s pratećom grupom iz Šibenika, a pod ravnanjem Nina Nimca. Vrijedno je istaknuti da festival ima svoju glazbenu produkciju te je tako, istaknuo je Kršlović, kompletno zaokružen.
– Festival je prije mjesec i pol dana organizacijski u potpunosti pripremljen, a još slijedi odabir skladbi i pjevača. Za dva tjedna bit će definirana lista izvođača prve i druge festivalske večeri, dodao je Kršlović.
O pobjedniku festivala odlučivat će glasovi publike, ali i žirija u sastavu Ana Dobrović, Mario Čuka-Čićo, Dalibor Predovan i Ante Frka pod predsjedanjem Renate Peroš.
– Nagrade će biti podijeljene u devet kategorija. To su nagrada publike i žirija, potom nagrada za najbolji tekst, glazbu i aranžman. Dodijelit ćemo nagradu za najboljeg kantautora, interpretaciju, scenski nastup i najboljeg debitanta, istaknuo je Kršlović.
Prije samog festivala održava se zabava “Ususret festivalu” na kojoj će nazočiti svi važniji akteri ovog događanja uključujući i direktora Damira Bucića. Prva i druga večer će biti prožete naznakama i simbolima mjesta Kukljice.
– Navikli smo da Zadarski festival u znaku slika Zadra i pjesme “Kalelarga”. Ovaj put festival počinje s najavnim i završnim jinglom pjesme “Sonjon te sonjon” čije je tekst napisao kukljički čakavski pjesnik Tomislav Meštrić, a autor glazbe je, također Kukljičanin, Jurica Ranj, naglasio je Kršlović.
Organizatori Zadarskog festivala najavljuju da će ovo biti glazbeni događaj u otvorenom ambijentu, rasterećen od klasičnog službenog protokola te u opuštenom ljetnom “šušuru”.
– Vjerujemo da će festival biti dobro posjećen s obzirom da se održava tijekom turističke sezone, kaže Benić.