Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Djeca školuju djecu

01.06.2012. 22:00
Djeca školuju djecu


Časna je predložila da se u školi skuplja za djecu iz Konga. Svojim sam učenicima pokazala dokumentarni film o životu djece u Kongu i misijama naših fratara i časnih sestara. Zgrozila ih je i rastužila prava situacija u toj zemlji i djeca su poželjela pomoći, kazala je Knežević


Učenici 4.a Osnovne škole Krune Krstića pravi su mali ambasadori. Iako se svi oni školuju bez većih problema i s jako dobrim uspjesima, svjesni su da nije svima tako i zato već dvije godine školuju dvoje djece u siromašnom Kongu.
Njihovoj učiteljici Rossani Discordiji Knežević ovu je plemenitu akciju predložila časna sestra Antonija, vjeroučiteljica u OŠ Krune Krstića.
– Časna je predložila da se u školi skuplja za djecu iz Konga. Svojim sam učenicima pokazala dokumentarni film o životu djece u Kongu i misijama naših fratara i časnih sestara. Zgrozila ih je i rastužila prava situacija u toj zemlji. Razgovarali smo o razlikama i sličnostima i djeca su i sama poželjela pomoći. Tad sam sazvala roditeljski sastanak i roditelji su se isto rado odazvali, rekla je Discordia Knežević.
Akcija traje već dvije godine. Počeli su školovati jedno dijete, a onda su čuli da je još jedno dijete bez kuma i odlučili su pomoći i njemu. Djeca su ispričala sve što znaju o svojim dalekim prijateljima iz Konga s kojima se dopisuju, šalju slike i božićne čestitke.
– Aganze je dečko, ima 12 godina i ide u drugi razred, a djevojčica Emerenca ima 10 godina, a ide u treći razred. Dječaku je majka psihički bolesna, a skrbnik mu je stric. Djevojčici su roditelji jako siromašni i izbjeglice su, pričaju nam ovi mali humanitarci.
Uskoro kreću u peti razred i teško im se odvojiti od učiteljice, ali kažu da žele i dogodine nastaviti skupljati novac za djecu u Kongu. I sama učiteljica, u dogovoru s roditeljima, planira nastaviti ovu humanitarnu akciju s prvašima koji joj dolaze sljedeće školske godine, a ovi već iskusni humanitarci predlažu da nastave i dogodine skupljati novac skupa s njima pa pomognu možda i još kojem djetetu u Kongu.
U 4.a OŠ Krune Krstića ima osvajača zlatnih medalja, plesača, gimnastičara, skakača u vodu, uspješnih likovnih nagrada i glazbenika. Različiti u svemu, ali jedinstveni u pomaganju.