Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Karamarko odbio Milanovićev poziv

01.06.2012. 22:00
Karamarko odbio Milanovićev poziv


Šef HDZ-a odbacio je mogućnost podmetanja oporbenih leđa za provođenje poteza koji bi “štetili standardu naših ljudi”. Milanović ga je pozvao na dogovor oko rezanja prava radnika u javnom sektoru


Gotovo sigurno je da će propasti još jedan pokušaj političkog konsenzusa oko stvari za koje Vlada smatra da su od nacionalnog interesa. Riječ je o dogovoru sa sindikatima oko smanjenja prava više od 300 tisuća zaposlenih u javnom sektoru i javnim poduzećima, čime bi se učvrstila proračunska štednja. Premijer Zoran Milanović pozvao je u četvrtak u Dnevniku Nove TV predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na dogovor oko rezanja, primjerice božićnica i regresa, u javnom sektoru ističući kako je to “pitanje hrvatskog novca i perspektive u sljedećih pet godina”.
– Smatram zdravom i racionalnom dozom domoljublja i patriotizma, dogovor oko ovih stvari. To smatram temom dogovora. Ne Bleiburg, ne partizani…, dosta je više s tim. Ovo je pitanje hrvatskog novca i hrvatske perspektive i to srednjoročne, za pet godina, poručio je Milanović.
No, Karamarko je jučer odbacio mogućnost podmetanja oporbenih leđa za provođenje poteza koji bi, kako je rekao, “štetili standardu naših ljudi”.
Predsjednik HDZ-a misli da Milanović još uvijek nije ni precizirao što bi bio predmet konsenzusa između dvije najjače političke stranke u Hrvatskoj.
– Oni traže konsenzus, ali prvo ga treba definirati. Ako je to ono što spada u dnevni rad Vlade, to ona mora sama rješavati. Dobit će od nas podršku za sve dobro i pozitivno, a kritizirat ćemo ih za ono što nije. Tako podržavamo dijalog socijalnih partnera, ali nećemo podržati ništa što bi štetilo standardu naših ljudi, odgovorio je Karamarko na pitanje je li moguća potpora HDZ-a rezanju prava iz kolektivnih ugovora.
Zasad dakle nije jasno oko kojih bi to pitanja Karamarko pristao na konsenzus.
Sadašnja Milanovićeva situacija jako podsjeća na onu u kojoj je bila Jadranka Kosor za vrijeme premijerskog mandata. I ona je pozivala na konsenzus tadašnjeg šefa najjače oporbene stranke Zorana Milanovića, ali on se nije dogodio. Pritom je Jadranka Kosor imala iste argumente kao danas Milanović, apelirala je na domoljubne osjećaje SDP-ovaca i na razum onih koji trebaju biti svjesni da u situaciji kad deseci tisuća građana Hrvatske u privatnom sektoru gube posao puno znači redovita plaća i mirovina.
– Tužno je gledati Milanovića kako sada poziva na dogovor, a na nož je dočekivao sve moje prijedloge za konsenzus, i o arbitražnom sporazumu, i o brodogradnji, ali i o izmjenama Zakona o radu i Programu gospodarskog oporavka koji su uključivali rezanje prava u javnom sektoru. Da sam imala potporu oporbe hrvatsko gospodarstvo danas vjerojatno ne bi bilo u ovako teškom stanju, rekla nam je Kosor. Da je i danas predsjednica HDZ-a kaže da bi, zbog dobrobiti Hrvatske, pristala na razgovor s premijerom i podsjeća da je prije nekoliko mjeseci, kao šefica HDZ-a, podržala promjene ZOR-a.
– Smatrala sam da u oporbi trebamo zastupati iste stavove kakve smo imali i u Vladi, a ne da kritiziramo rješenja koja smo predlagali dok smo bili vlast. Ne znam kako će se Karamarko ponašati, rekla nam je Kosor nekoliko sati prije nego je Karamarko otkrio svoj stav.