Odvjetnik Buljan osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu

Slika korisnika admin
buljan
Zvonko KUCELIN
Davora Buljana za prijevaru su prijavila dvojica američkih Hrvata

Nakon što ga je zbog optužbi za prijevaru dvojice američkih Hrvata sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Brkić proglasila krivim, zadarski odvjetnik Davor Buljan nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu od jedne godine i tri mjeseca zatvora s rokom kušnje od četiri godine. Osim kaznene sankcije, sutkinja Brkić Buljanu je dala rok od jedne godine da oštećenim klijentima vrati iznos od 175 tisuća američkih dolara i to pod prijetnjom da će mu u suprotnom po isteku roka za povrat novca opozvati izrečenu uvjetnu presudu te ga uputiti u neku od hrvatskih kaznionica.

Buljana je, podsjetimo, tužiteljstvo teretilo da je 11. prosinca 2002. godine s Antom Ljubičićem i Michaelom Pranjićem, Hrvatima koji žive i rade u Americi, ugovorio kupnju tvornice TVIK d.d. Knin koja je tada bila u stečaju, ali da on tvornicu nije kupio, već da je dvojac prevario i "uzeo" im 175 tisuća američkih dolara. Prema navodima optužnice, on se u njihovo ime javio na prvi natječaj za kupnju TVIK-a na Trgovačkom sudu u Šibeniku, no isti je kasnije bio poništen. Na drugi natječaj objavljen 11. rujna 2003. godine, navodi se nadalje u optužnici, Buljan se nije javio, a američke je Hrvate držao u uvjerenju kako je njihova kupnja tvornice još uvijek izvjesna iako je na tom natječaju TVIK kupio Div d.o.o. iz Samobora.

- On je oštećenicima prodaju zatajio i uvjeravao ih da je kupnja TVIK-a izgledna, a kad su oni putem Interneta i dopisom Hrvatskog fonda za privatizaciju 25. kolovoza 2004. godine to doznali i razotkrili ga, nije im vratio novac koji su mu nakon potpisivanja ugovora uplatili, a što je on ovjerio svojim pečatom i potpisom - navodi se u optužnici Općinskog državnog odvjetništva koje Buljana tereti da je Antu Ljubičića i Michaela Pranjića prevario za iznose od po 87,5 tisuća američkih dolara.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno