Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Odvjetnik Buljan osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu

01.06.2012. 22:00
Odvjetnik Buljan osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu


Osim kaznene sankcije, sutkinja Ana Brkić Buljanu je dala rok od jedne godine da oštećenim klijentima vrati iznos od 175 tisuća američkih dolara i to pod prijetnjom da će mu u suprotnom opozvati izrečenu uvjetnu presudu


Nakon što ga je zbog optužbi za prijevaru dvojice američkih Hrvata sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Brkić proglasila krivim, zadarski odvjetnik Davor Buljan nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu od jedne godine i tri mjeseca zatvora s rokom kušnje od četiri godine. Osim kaznene sankcije, sutkinja Brkić Buljanu je dala rok od jedne godine da oštećenim klijentima vrati iznos od 175 tisuća američkih dolara i to pod prijetnjom da će mu u suprotnom po isteku roka za povrat novca opozvati izrečenu uvjetnu presudu te ga uputiti u neku od hrvatskih kaznionica.
Buljana je, podsjetimo, tužiteljstvo teretilo da je 11. prosinca 2002. godine s Antom Ljubičićem i Michaelom Pranjićem, Hrvatima koji žive i rade u Americi, ugovorio kupnju tvornice TVIK d.d. Knin koja je tada bila u stečaju, ali da on tvornicu nije kupio, već da je dvojac prevario i “uzeo” im 175 tisuća američkih dolara. Prema navodima optužnice, on se u njihovo ime javio na prvi natječaj za kupnju TVIK-a na Trgovačkom sudu u Šibeniku, no isti je kasnije bio poništen. Na drugi natječaj objavljen 11. rujna 2003. godine, navodi se nadalje u optužnici, Buljan se nije javio, a američke je Hrvate držao u uvjerenju kako je njihova kupnja tvornice još uvijek izvjesna iako je na tom natječaju TVIK kupio Div d.o.o. iz Samobora.
– On je oštećenicima prodaju zatajio i uvjeravao ih da je kupnja TVIK-a izgledna, a kad su oni putem Interneta i dopisom Hrvatskog fonda za privatizaciju 25. kolovoza 2004. godine to doznali i razotkrili ga, nije im vratio novac koji su mu nakon potpisivanja ugovora uplatili, a što je on ovjerio svojim pečatom i potpisom – navodi se u optužnici Općinskog državnog odvjetništva koje Buljana tereti da je Antu Ljubičića i Michaela Pranjića prevario za iznose od po 87,5 tisuća američkih dolara.