Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Teoretski odličan, u praksi teško izvediv program

01.06.2012. 22:00
Teoretski odličan, u praksi teško izvediv program


U organizaciji Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, a u suradnji s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Centrom za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u prostorijama Društva arhitekata Zadar održana je jedna od serije javnih tribina po cijeloj Hrvatskoj. Naime, tribina u Zadru obuhvatila je dvije teme, javno privatno partnerstvo (JPP) i projekt energetske učinkovitosti (ESCO). Projekte su predstavili Josip Borak, član Upravnog vijeća CEI-a te Danijel Kušljić, voditelj JPP projekata.
ESCO je Program kreditiranja projekata energetske učinkovitosti zgrada javnog sektora, a njime se kako je istaknuo Borak, potiče cjelovita energetska obnova radi postizanja maksimalnih učinaka uštede kojom se mijenjaju energetska svojstva zgrade i optimizira sustav opskrbe i proizvodnje energije u zgradi u slučajevima kada je to tehnički izvedivo.
– Glavni cilj programa je potaknuti realizaciju investicijskih projekata kojima je svrha podizanje razine energetske učinkovitosti zgrada javnog sektora i smanjenje potrošnje energije u javnom sektoru. Drugim riječima, iskoristiti potencijal ulaganja u zgrade javnog sektora u slučajevima kada je iznos investicije manji od koristi koje se ostvaruju uštedom na energentima u budućem razdoblju. Cilj se postiže u četiri koraka, uvrštavanjem zgrada u program, izradom projektnog zadatka, postupkom javnog nadmetanja te praćenjem rezultata programa, naglasio je Borak dodajući kako se krajnji korisnici kredita odabiru na javnom nadmetanju, a kao kriterij odabira, odnosno minimalni uvjet je istaknuo činjenicu da neto sadašnja vrijednost ušteda bude veća od neto sadašnje vrijednosti ponude.
Kreditno zaduženje može biti maksimalno 14 godina, nakon čega dolazi do konačne uštede energije, a iz CEI tvrde da im je cilj da ta ušteda bude od 30 do 60 posto. Izrada projektnog zadatka zahtijeva uključenje arhitekata, strojara, električara te građevinara.
Martina Brala, arhitektica i moderatorica tribine istaknula je kako je projekt energetske učinkovitosti velika i značajna tema za cijelu Hrvatsku.
– Taj projekt nije još zaživio i dovoljno se popularizirao u našoj županiji. Naš cilj je da se stručna javnost što više uključi u cijelu priču, a posebno javni sektor, odnosno oni za koje je taj program namijenjen. Bitno je uključiti što više arhitekata i ostalih inženjera i uputiti ih na koji način aplicirati svoje programe i kako se uključiti u projekt koji je zapravo jedan veliki ciklus koji se treba pokrenuti, a u kojem svatko od nas ima svoju ulogu koju treba odigrati kako bismo pokrenuli kompletno gospodarstvo, kazala je Brala.