Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski oldtimeri na samom vrhu Hrvatske

01.06.2012. 22:00
Zadarski oldtimeri na samom vrhu Hrvatske


Članovi Oldtimer kluba Zadar natjecali su se na relijima u Slavonskom Brodu, gdje su bili prvi, a prije toga dobre rezultate ostvarili su u Rijeci i Splitu gdje su bili treći, odnosno drugi


Oldtimer klub Zadar prvi je po bodovima u prvenstvu koje organizira Hrvatski oldtimer savez, a do samoga kraja natjecanja ostale su tek dvije utrke. Ukoliko zadarski vozači ne naprave neku veću grešku, pobjeda u prvenstvu im je zagarantirana. Kod njihovih natjecanja provode se ispiti točnosti, odnosno na točno određenim stazama mjeri se točno vrijeme dolaska do cilja i prolaska kroz punktove.
– To nisu brzinske utrke, nego se mjeri točno vrijeme. Vozi se prosječnom brzinom od nekih 45 kilometara na sat i mora se biti jako precizan. Između starta i cilja su prolazne i vremenske kontrole koje su skrivene i provjeravaju pridržavaju li se vozači propisa, kazao je Aljoša Kubaska, predsjednik kluba, dodajući kako su do sad organizirana tri relija na kojima je Oldtimer klub Zadar vodeći te su ostala još natjecanja u Opatiji i Zadru.
Članovi Oldtimer kluba Zadar natjecali su se na relijima u Slavonskom Brodu, gdje su bili prvi, a prije toga dobre rezultate ostvarili su u Rijeci i Splitu gdje su bili treći, odnosno drugi. Sljedeće natjecanje je 16. lipnja u Opatiji, a posljednje ih očekuje u rujnu na domaćem terenu, u Zadru. Natječe se u sedam klasa, a najatraktivnije su klase F i G, u kojima su automobili od 1961. do 1970. godine, odnosno od 1971. do 1982. godine.
Ove godine su vozači Oldtimer kluba Zadar u natjecanje i krenuli s namjerom osvajanja, a u timu su vozači: Janko Drača, Arman Bogdanić, Dušan Drača, Boško i Nada Bjelanović. Najviše zadarskih vozača je u klasi G, u kojoj su većinom “moderniji” automobili – Fiat Bertone, Alfa Romeo Junior, Ford Ranchero i VW buba.
Klub djeluje već 12 godina na zadarskom području, putuju na brojne skupove oldtimer klubova i na natjecanja diljem Hrvatske i regije, a skupove organiziraju i u Zadru. Zanimljivo je da putovanja i organizaciju svih događanja sami financiraju.
– Putovanja, gorivo i kotizacija su dosta skupi, a očekuje nas i organizacija dva susreta. U kolovozu i rujnu organiziramo auto i moto reli. U tome smo, i nekako uspijevamo sve sami isfinancirati.
Prošle godine organizirali su međunarodni reli, a veliki broj Zadrana pogledao je atraktivne i rijetke primjerke starih limenih ljubimaca. Prema definiciji oldtimera to je svaki automobil koji je stariji od 30 godina, ne koristi se u svakodnevnom prometu i mora imati određenu kulturnu i tehničku vrijednost.
– Imamo 28 automobila koji su regularni, a dosta ih je u fazi restauracije i nisu na cesti, govori Kubaska.
Nema sumnje kako će i ovogodišnji susret u Zadru i posljednje natjecanje privući veliku pozornost, posebno stoga što bi ovoga puta Oldtimer klub Zadar mogao postati prvak.


Tridesetak oldtimera dolazi u Zadar




Tridesetak oldtimera će u Zadar stići u utorak u poslijepodnevnim satima u sklopu Oldtimer relija “2fast4you” koji se vozi na relaciji Ancona-Makarska-Dubrovnik-Zadar-Split od 1. do 7. lipnja 2012. godine u organizaciji talijanske agencije “Solo Croazia”. Ljubitelji starih, dobro očuvanih automobila će uživati, a organizatori očekuju oko 35 reprezentativnih oldtimer vozila marke Bugatti, uglavnom iz 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća te nekoliko “novijih” vozila poput Jaguara, Triumpha i Ferrarija. Automobili će biti izloženi na Obali kralja Petra Krešimira IV.