Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadržan rejting, ali smanjene prognoze

01.06.2012. 22:00
Zadržan rejting, ali smanjene prognoze


Smjer Hrvatske je iz ocjene “stabilan”, prešao u “negativan”, tako da je samo tanka crta dijeli od prelaska državnih obveznica u status otpada


Agencija Moody’s jučer je blago pogoršala status Hrvatske pred kreditorima. Rejting države ostavila je nepromijenjenim (Baa3), ali mu je dosadašnji stabilni smjer pretvorila u negativni, što je poruka stranim vjerovnicima da im se smanjuju izgledi za naplatu zajmova. Kao glavne razloge za taj potez Moody’s je naveo slabe izglede za gospodarski rast u uvjetima recesije koja je zahvatila Hrvasku i EU, te neizvjesnost oko toga hoće li Vlada uspjeti smanjiti proračunski deficit.
Očekivan potez
– Taj potez je očekivan, jer agencija ga je najavila još početkom proljeća, kad su njezini predstavnici posjetili Hrvatsku i razgovarali s Vladom, kaže Zdeslav Šantić iz Splitske banke. Zapravo, Moody’s je jučer svoju ocjenu rejtinga potpuno izravnao s ocjenama koje su proteklih mjesec-dva Hrvatskoj već dale agencije Standard & Poor’s i Fitch Ratings, upozorava taj analitičar.
Budući da je Moody’sova ocjena hrvatskog rjetinga dosad bila malo bolja od Standard & Poor’sa i Fitcha, to znači da je Hrvatska uspjela zadržati kreditni rejting. Sve tri glavne svjetske agencije za rejting ocjenjuju da Hratska još spada u države u koje vrijedi investirati, ali se od jučer slažu i u tome da se hrvatski izgledi za vraćanje dugova blago pogoršavaju. Samo tanka crta Hrvatsku već nekoliko godina dijeli od prelaska njezinih državnih obveznica u status otpada.
Za usporedbu, Hrvatska trenutačno ima isti kreditni rejting kao Rumunjska, Island i Letonija – prema Moody’su, a slično su je svrstale i ostale dvije agencije. Slabiji od Hrvatske su Irska, Mađarska, Portugal, Turska i Crna Gora. Bolje su plasirane Bugarska, Litva, Slovenija, Španjolska, Italija i gotovo sve ostale članice EU.
Program neizvjestan
Moody’s je Hrvatskoj jučer dao negativni smjer kreditnog rejtinga jer, kaže, ima dugogodišnji neprikladan ekonomski model razvoja koji se temelji na osobnoj potrošnji i građevinarstu, financiranima inozemnim kreditima, dok je izvozni sektor gospodarstva slab. S obzirom na recesiju u Hrvatskoj i EU, Moody’s smatra da je najavljeni Vladin program smanjivanja proračunskog deficita neizvjestan.
– Program se temelji na previše optimističnoj pretpostavki gospodarskog rasta, te na mogućem precjenjivanju proračunskog učinka nekih mjera za smanjivanje troškova, a koje se tiču smanjivanja iznosa za plaće ili racionalizacije troškova zdravstva, navodi Moody’s.


Linić zabrinut, Čačić zadovoljan




Evidentno je da su negativni trendovi u prvom kvartalu utjecali na to da Moody’s, kao zadnja agencija, pozitivan outlook prema Hrvatskoj okrene prema negativnom, ocijenio je jučer ministar financija Slavko Linić novinarima koji su ga u stanci savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Svetom Martinu na Muri zamolili za komentar. Linić smatra kako promjena prognoze neće na troškove naših zaduženja imati bitnih utjecaja, ali da nas ipak treba zabrinjavati jer je Moody’s bio još jedina agencija koja je smatrala da je u ovoj godini moguće okrenuti trendove, a sada je promijenila mišljenje. Upitan boji li se daljnjeg smanjenja rejtinga, rekao je da nije toliki pesimist. Smatra da bi posebno opasno za Hrvatsku bilo smanjenje investicijskog rejtinga na špekulativni, što bi imalo vrlo negativne posljedice.
Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao je da su kreditne agencije jedino Hrvatskoj, koja je u skupinama zemalja s istom razinom ugroženosti, zadržale rejting. “Ovo je apsolutno najbolje što bilo koja tranzicijska i ne samo tranzicijska zemlja, u Europi u ovom trenutku ima, dakle zadržan kreditni rejting i to je jako važno”, rekao je Čačić. (Hina)