Zelena ekoškola postala zlatna

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Zelenu zastavu podigli učenik generacije Ivan Bratović i pročelnik Nekić, a sve je blagoslovio don Milivoj Bolobanić

Osnovna škola Stanovi jučer je svoj Dan škole obilježila u znaku velikih obljetnica - 100 godina škole na Stanovima, 35 godina OŠ Stanovi, 10 godina školske filmske družine Z(K)adar, a sve to u godini kad OŠ Stanovi dobiva zlatnu plaketu Međunarodne ekoškole.

Nakon prigodnih riječi ravnateljice Jurke Šaban, gradskog pročelnika za odgoj i školstvo Jose Nekića, potpredsjednika Mjesnog odbora Stanovi, Milivoja Dujele i sakupljača stanarske povijesti Ferdinanda Perinovića peti put je ispred OŠ Stanovi podignuta Zelena zastava.

25 prvih mjesta

Osim spomenutih, među brojnom publikom bili su i župnik župe Kraljice mira don Milivoj Bolobanić, predstavnici kumova projekta Ekoškole Čistoće i Nasada, Tomislav Ćurko, direktor Čistoće i Tea Šolić iz Nasada, zatim Atana Grbić, Linda Šušteršić i Iva Lukin iz udruge Eko-Zadar, Zdenka Vulić, županijska koordinatorica projekta Ekoškole, ravnateljice i ravnatelji gradskih škola i dječjih vrtića te učenici i njihovi roditelji. Na samom početku programa sve ih je pozdravila Jurka Šaban.

- Uistinu, mnogo je razloga za slavlje, a poseban je razlog taj što smo stekli status zlatne Međunarodne ekoškole obnavljajući zadnjih 12 godina svake dvije godine status ekoškole. Težak je put do zlata, a mi smo ga dobili zbog promicanja ekološkog življenja i odgoja mladih za održivi razvoj. O tome govori i naš moto: 'Tko u životu spozna što znači svaka kap i svaki kilovat taj neće biti žedan i neće srljati u mrak'. Voditeljica projekta 'Moja škola, ekoškola' je nastavnica Jadranka Mašina. Dičimo se i zapaženim radom naše filmske družine koja je svih deset godina na samom vrhu filmskog stvaralaštva. I ove godine su naši filmaši državni prvaci, rekla je Jurka Šaban.

Pohvalila je brojne uspjehe učenika OŠ Stanovi te naglasila da su u zadnjih 20 godina imali 125 nastupa na državnim natjecanjima i 25 prvih mjesta.

Učenik generacije

Za učenika generacije Šaban je proglasila osmaša Ivana Bratovića koji je ove godine sudjelovao na četiri državna natjecanja, a bio prvi na dva.

Joso Nekić se prisjetio povijesti školstva na hrvatskom jeziku koja, kako je rekao, nije baš bila bajna sve do hrvatske samostalnosti.

- Škola Stanovi je tijekom agresije u novijoj povijesti radila u čak tri ili četiri smjene te školovala i udomila brojne prognanike. Dok nismo izgradili školu na Bilom brigu, ovdje je nastavu pohađalo i do 1.500 učenika. Uz velike obljetnice i uspjehe ove škole, moram istaknuti da je za Zadar velika stvar što će OŠ Stanovi i njihova filmska družina u listopadu biti domaćin jubilarne 50. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, rekao je Nekić.

Milivoj Dujela je rekao da je škola ponos Mjesnog odbora Stanovi, a nekoliko zanimljivih crtica iz stanarske povijesti ispričao je Ferdinand Perinović koji je autor izložbe u povodu 100 godina školstva na Stanovima. Perinović je istaknuo i da su ponosni na ravnateljicu Jurku Šaban koja svoju dužnost uspješno obavlja već 25 godina, a Perinović je i sam već dva puta glasovao za njezin izbor.

Nakon dokumentarnog filma, pjesama s olimpijskom i ekološkom tematikom u izvedbi školskog zbora i u pratnji udaraljkaša, opernog pjevanja i plesnih točaka, ispred škole je podignuta Zelena zastava. Zajedno su je u društvu ravnateljice i voditeljice projekta podigli učenik generacije Ivan Bratović i pročelnik Nekić, a sve je blagoslovio župnik don Milivoj Bolobanić.

Na kraju je otvorena izložba učeničkih radova kao rezultat vrijednog rada tijekom cijele godine.

Uspjesi na natjecanjima
Osmaši Petra Vidaić i Ivan Bratović iz filmske družine Z(K)adar bili su prvi na ovogodišnjem državnom natjecanju, a mentorice su profesorice Slavica Kovač i Suzana Phillips. Internetski školski list "Koraci" Oš Stanovi prvi je na ovogodišnjem Lidranu. Urednice "Koraka" su osmašice Marija Strgačić i Petra Vidaić, a mentori Slavica Kovač i Stjepan Lozić. Ivan Bratović je sudjelovao na državnim natjecanjima iz matematike pod mentorstvom Vesne Goje i iz engleskog pod mentorstvom Dunje Sovitti i Sonje Kazije. Na županijskim natjecanjima, uz školski list "Koraci", prva mjesta zauzele su i tri sportske ekipe iz OŠ Stanovi pod mentorstvom Miroslava Čačića, a to su rukometašice, rukometaši i djevojčice u krosu.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno