Učenici u HNK slušali o Domovinskom ratu "iz prve ruke"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Županijska Udruga veterana Vojne policije sudionika Domovinskog rata jučer je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru za učenike održala predavanje o Domovinskom ratu. Kako bi djeci približili ovu tematiku, predavači su koristili kratke filmove o događajimu na području Hrvatske u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

Nakon pozdrava predstavnika Udruge veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije, o početku rata i najvažnijim događajima do 1995. godine govorili su nadnarednik Sergej Luković sa Zrakoplovne baze Zemunik i Damir Pešić, nastojeći djeci približiti termine i događaje iz najtežih dana novije hrvatske povijesti.

Govoreći o vojnom ustroju bivše JNA, nadnarednik Luković učenicima je pokazivao karte s lokacijama većih garnizona po hrvatskim gradovima, pojašnjavajući im što su oni značili za realizaciju velikosrpske ideje.

- To je nešto što kod njih traje, a mislili su da tu ideju mogu provesti u djelo iz razloga što je 70 posto časničkog kadra bilo u korist Srba, zato je ta velikosrpska ideja imala veliku potporu JNA. Tako su za ljeto 1992. godine izradili plan "Sutjeska 2" kojim su planirali srušiti hrvatsku vlast, a prema jednom izvoru to je trebalo biti u roku od 14 dana, kazao je Luković, pokazujući učenicima kartu Velike Srbije.

Govorio je o načinu na koji je Srbija tada pred svijetom zamaskirala ideju stvaranja svoje velike države.

- Prodavali su svijetu informaciju kako žele neku treću Jugoslaviju, a jugovojska je govorila da se neće miješati u unutarnje granice država. Ali, nije bilo tako, jer u ljeto 1991. godine dio pučanstva srpske nacionalnosti buni se protiv hrvatske vlasti i tako započinje balvan revolucija. Dio taktike bio je naoružati srpsko stanovništvo, a to su učinili tako što su uzeli naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane, čime su nas osakatili. Mi tada još nismo imali vojsku, a policija nije imala ni tenkova, aviona, ni ostalu tešku tehniku, a naš neprijatelj je imao. Napadali su naša sela, a seoske straže nisu ih mogle braniti. Tada je pala i prva žrtva Domovinskog rata, Josip Jović, kada je došlo do krvavog Uskrsa - ispričao je učenicima nadnarednik Luković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno