FOTOGALERIJA: Biži na sto načina po recepturi pakoških baka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
FEŠTA OD BIŽA
Ova manifestacija je nastavak priče jedne velike povijesti regije, povijesti žene. Jela koja su pripremale naše bake svakako zaslužuju da i danas budu na našim stolovima, zbog njihovog zdravog podrijetla i tradicije, ali i zbog brze i jednostavne pripreme, poručila je Danijela Vulin
Velimir BRKIĆ
Grašak ili biži, bogati su izvor energije

U četvrtak na blagdan Tijelova ili Božjeg dana u Pakoštanim nakon prijepodnevne svete mise u crkvi Uzašašće Gospodinovo i procesije navečer je održana autohtona gastro-zabavna manifestacija pod nazivom "Mali Križi, malo biži".

Riva je sve do kasno u noć bila krcata ljubitelja dalmatinskih fešta i biža, bogatog izvora energije koji se po recepturi pakoških baka spremao na "sto" načina. Bila je to jedinstvena fešta od biža na Mediteranu, restaurant na otvorenom s mirisima prošlosti. - Biži ili grašak se tradicionalno sprema za mjesnu feštu "Križi", na "drugi Uskrs", odnosno na blagdan Uzašašća Gospodinova ili Spasova koji se svetkuje 40 dana poslije Uskrsa. Blagdan Tijelova u Pakoštanima se obilježava kao "Mali Križi", objašnjavala je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice Općine Pakoštane.

Uz dalmatinske zvuke klape Mediteran uživali su u brojnim delicija s bižima ili graškom koje su pripremile pakoške domaćice po tradicionalnoj recepturi i to: biži s janjetinom na gulaš, biži s manestrom i pancetom, biži s artičokama, biži s domaćim lazanjama i pršutom, biži sa sipom i bobom na lešo, biži s teletinom i janjetinom, varivo s bižima, biži s paštom, biži i bob lešo s blitvom, biži s pršutom, juha od biža i piletine, krem juha od biža, salata od biža, polpete od biža i boba, pašteta od biža i boba, jaja s bižima, ričet s bižima i fažolom, pita od biža s pancetom.

- Moglo se do mile volje degustirati i fritule, kroštule, mimce, bubice ili pecipaje, koje su pripremale naše vrijedne i radišne Pakoške. Moglo se degustirati i vrhunsko vino ovdašnjih vinogradara i vinara te razne domaće rakije i likere, nabraja Danijela.

"Feštu od biža" svojim nastupom su uveličale četiri farmacije spektakularnih Pakoških mažoretkinja sa zlatnim štapom, voditeljice i koreografkinje Silve Bakija.

- Ova manifestacija je nastavak priče jedne velike povijesti regije, povijesti žene. Jela koja su pripremale naše bake svakako zaslužuju da i danas budu na našim stolovima, zbog njihovog zdravog podrijetla i tradicije, ali i zbog brze i jednostavne pripreme. Kad je svijet postao globalno selo, ovo je jedna od stvari po kojima se možemo razlikovati, poručila je Danijela Vulin.

Žene u narodnim nošnjama, muškarci, djeca, Pakoške mažoretkinje, klapa, turisti i znatiželjnici stvorili su jedinstvenu atmosferu dalmatinskog šušura isprepletenu domaćom pjesmom i mirisima domaćih delicija, za dugo pamćenje.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno