FOTOGALERIJA: Biži na sto načina po recepturi pakoških baka

Slika korisnika valentinam
FEŠTA OD BIŽA
Ova manifestacija je nastavak priče jedne velike povijesti regije, povijesti žene. Jela koja su pripremale naše bake svakako zaslužuju da i danas budu na našim stolovima, zbog njihovog zdravog podrijetla i tradicije, ali i zbog brze i jednostavne pripreme, poručila je Danijela Vulin
Velimir BRKIĆ
Grašak ili biži, bogati su izvor energije

U četvrtak na blagdan Tijelova ili Božjeg dana u Pakoštanim nakon prijepodnevne svete mise u crkvi Uzašašće Gospodinovo i procesije navečer je održana autohtona gastro-zabavna manifestacija pod nazivom "Mali Križi, malo biži".

Riva je sve do kasno u noć bila krcata ljubitelja dalmatinskih fešta i biža, bogatog izvora energije koji se po recepturi pakoških baka spremao na "sto" načina. Bila je to jedinstvena fešta od biža na Mediteranu, restaurant na otvorenom s mirisima prošlosti. - Biži ili grašak se tradicionalno sprema za mjesnu feštu "Križi", na "drugi Uskrs", odnosno na blagdan Uzašašća Gospodinova ili Spasova koji se svetkuje 40 dana poslije Uskrsa. Blagdan Tijelova u Pakoštanima se obilježava kao "Mali Križi", objašnjavala je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice Općine Pakoštane.

Uz dalmatinske zvuke klape Mediteran uživali su u brojnim delicija s bižima ili graškom koje su pripremile pakoške domaćice po tradicionalnoj recepturi i to: biži s janjetinom na gulaš, biži s manestrom i pancetom, biži s artičokama, biži s domaćim lazanjama i pršutom, biži sa sipom i bobom na lešo, biži s teletinom i janjetinom, varivo s bižima, biži s paštom, biži i bob lešo s blitvom, biži s pršutom, juha od biža i piletine, krem juha od biža, salata od biža, polpete od biža i boba, pašteta od biža i boba, jaja s bižima, ričet s bižima i fažolom, pita od biža s pancetom.

- Moglo se do mile volje degustirati i fritule, kroštule, mimce, bubice ili pecipaje, koje su pripremale naše vrijedne i radišne Pakoške. Moglo se degustirati i vrhunsko vino ovdašnjih vinogradara i vinara te razne domaće rakije i likere, nabraja Danijela.

"Feštu od biža" svojim nastupom su uveličale četiri farmacije spektakularnih Pakoških mažoretkinja sa zlatnim štapom, voditeljice i koreografkinje Silve Bakija.

- Ova manifestacija je nastavak priče jedne velike povijesti regije, povijesti žene. Jela koja su pripremale naše bake svakako zaslužuju da i danas budu na našim stolovima, zbog njihovog zdravog podrijetla i tradicije, ali i zbog brze i jednostavne pripreme. Kad je svijet postao globalno selo, ovo je jedna od stvari po kojima se možemo razlikovati, poručila je Danijela Vulin.

Žene u narodnim nošnjama, muškarci, djeca, Pakoške mažoretkinje, klapa, turisti i znatiželjnici stvorili su jedinstvenu atmosferu dalmatinskog šušura isprepletenu domaćom pjesmom i mirisima domaćih delicija, za dugo pamćenje.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno