Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

FOTOGALERIJA: Biži na sto načina po recepturi pakoških baka

02.06.2018. 13:09
FOTOGALERIJA: Biži na sto načina po recepturi pakoških baka


U četvrtak na blagdan Tijelova ili Božjeg dana u Pakoštanim nakon prijepodnevne svete mise u crkvi Uzašašće Gospodinovo i procesije navečer je održana autohtona gastro-zabavna manifestacija pod nazivom "Mali Križi, malo biži".
Riva je sve do kasno u noć bila krcata ljubitelja dalmatinskih fešta i biža, bogatog izvora energije koji se po recepturi pakoških baka spremao na "sto" načina. Bila je to jedinstvena fešta od biža na Mediteranu, restaurant na otvorenom s mirisima prošlosti. – Biži ili grašak se tradicionalno sprema za mjesnu feštu "Križi", na "drugi Uskrs", odnosno na blagdan Uzašašća Gospodinova ili Spasova koji se svetkuje 40 dana poslije Uskrsa. Blagdan Tijelova u Pakoštanima se obilježava kao "Mali Križi", objašnjavala je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice Općine Pakoštane.
Uz dalmatinske zvuke klape Mediteran uživali su u brojnim delicija s bižima ili graškom koje su pripremile pakoške domaćice po tradicionalnoj recepturi i to: biži s janjetinom na gulaš, biži s manestrom i pancetom, biži s artičokama, biži s domaćim lazanjama i pršutom, biži sa sipom i bobom na lešo, biži s teletinom i janjetinom, varivo s bižima, biži s paštom, biži i bob lešo s blitvom, biži s pršutom, juha od biža i piletine, krem juha od biža, salata od biža, polpete od biža i boba, pašteta od biža i boba, jaja s bižima, ričet s bižima i fažolom, pita od biža s pancetom.
– Moglo se do mile volje degustirati i fritule, kroštule, mimce, bubice ili pecipaje, koje su pripremale naše vrijedne i radišne Pakoške. Moglo se degustirati i vrhunsko vino ovdašnjih vinogradara i vinara te razne domaće rakije i likere, nabraja Danijela.
"Feštu od biža" svojim nastupom su uveličale četiri farmacije spektakularnih Pakoških mažoretkinja sa zlatnim štapom, voditeljice i koreografkinje Silve Bakija.
– Ova manifestacija je nastavak priče jedne velike povijesti regije, povijesti žene. Jela koja su pripremale naše bake svakako zaslužuju da i danas budu na našim stolovima, zbog njihovog zdravog podrijetla i tradicije, ali i zbog brze i jednostavne pripreme. Kad je svijet postao globalno selo, ovo je jedna od stvari po kojima se možemo razlikovati, poručila je Danijela Vulin.
Žene u narodnim nošnjama, muškarci, djeca, Pakoške mažoretkinje, klapa, turisti i znatiželjnici stvorili su jedinstvenu atmosferu dalmatinskog šušura isprepletenu domaćom pjesmom i mirisima domaćih delicija, za dugo pamćenje.