Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

FOTOGALERIJA: Građani zasukali rukave, počeo Festival volonterstva u Obrovcu

02.06.2018. 12:31
FOTOGALERIJA: Građani zasukali rukave, počeo Festival volonterstva u Obrovcu


Festival volonterstva, koji djeluje u sklopu projekta Volonterska šuma započeo je u Obrovcu te izazvao pravi šušur u gradiću na obalama rijeke Zrmanje. Volonteri su raščišćavali obalu, oslikavao se školski zid i održana je radionica kreativnog recikliranja i nekoliko interesantnih predavanja. Festival je započeo u četvrtak s pripremom infrastrukture, promo i radnih materijala, raspodjelom volonterskih mjesta te ažuriranjem planiranih aktivnosti, a događanja koja će trajati do nedjelje započela su u petak.
Ira Ćurković, dopredsjednica udruge Eko Zadar koji je nositelj projekta ističe da je ovo četverodnevni festival u sklopu projekta Volonterska šuma.
– Festival uključuje veliku akciju čišćenja rijeke Zrmanje, dna i obalno područje. S ovim obilježavamo i Svjetski dan zaštite okoliša, a osim čišćenja rijeke imamo razna predavanja, edukacije i radionice na temu zaštite okoliša, prirode i održivog razvoja, kazala je Ira Ćurković.
Udruga Eko Zadar imala je i dvije radionice o upotrebi recikliranih materijala. Prva od radionica bila je pletemo s novinama, a svi zainteresirani mogli su saznati i kako od starog papira napraviti ukrasne i uporabne predmete. Osim toga održali su i eko igraonicu te prezentirali igračke nastale od različitog otpada.
Ivan Matić iz udruge Eko Zrmanja organizator je čišćenja Zrmanje već sedmu godinu za redom, a akcija pod nazivom „Gdje Zrmanja ljubi more“ ovoga puta je proširena dodatnim aktivnostima.
– Već sedam godina imamo akciju ronilačkog čišćenja Zrmanje, a ovaj put u sklopu projekta Volonterska šuma to je samo jedna od aktivnosti. Festival volonterstva traje tri dana, a u četvrtak smo se pripremali, dok danas idemo s pješačkim čišćenjem Zrmanje. Čistimo trstiku od plastike. Tema ovogodišnjeg festivala je uklanjanje plastike iz rijeka, mora i oceana. Potporu smo dobili i od Zadarske županije koja je poslala eko brodicu, a radi se i prekrasna aktivnost oslikavanja zida ispred Srednje škole Obrovac, kaže Ivan Matić dodajući kako će ronilačko čišćenje i razna predavanja biti organizirana i tijekom cijele subote.
Josip Vidov, voditelj Volonterskog centra Zadar koji je jedan od partnera na projektu kazao nam je kako žele da akcija prođe „lege artes“.
– Želimo da svi volonteri dobiju volonterske knjižice, ugovore o volontiranju i da im uredno evidentiramo sate. Osim toga i koordinatori smo na terenu te ćemo koordinirati dio ovogodišnje akcije. Teško je reći koliko će nam se ljudi priključiti do kraja, a očekujemo da će biti više od 300 osoba, kaže Vidov.
Tea Aračić i Dijana Dulović iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar radile su na oslikavanju zida ispred Srednje škole Obrovac.
– Imale smo ideju da dizajniramo mitološka bića u stilu rijeke Zrmanje. Dijana skicira i ima platno ispred sebe, a ja ću uzeti uzorak rijeke od iznad te bi željela mrlje od kamenja i grmlja ukomponirati u to biće, kaže Tea Aračić.
U srednjoj školi je dr. sc. Bruna Petani predstavila projekt BLUE SMART, odnosno Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources. Melita Mokos i Ivana Zubak s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru održale su predavanje pod nazivom Otpad – od rijeke do mora te su rekle više o utjecaju mikroplastike na rijeke, mora i oceane. Nakon toga je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria održala predavanje o negativnom utjecaju hidroelektrana na rijeke i riječne ekosustave. Festival se nastavlja i sutra kada će više desetaka ronilaca iz cijele Hrvatske čistiti rijeku Zrmanju, a predavanje će održati i bivši ministar Slaven Dobrović te predstavnici Greenpeacea.


Eko brodica pomogla u čišćenju
Posebnu pozornost izazvao je dolazak eko brodice Zadarske županije kojom su upravljali djelatnici tvrtke Ciklon d.o.o., a koji su ovoga puta pomagali pri čišćenju plastike i nečistoća koje su izvađene iz trstike uz rijeku Zrmanju.
– Funkcija broda je uklanjanje onečišćenja nastalih na moru. Brod čisti kemijska onečišćenja, masti te plutajuće predmete. U ovom slučaju postavili smo plutajuće brane s kojima smo ogradili šaš, a ekipa s kraja će bacati nečistoću izvan te će se ona skupljati u donjem džepu. Nakon toga će se napraviti uzorci kako bi se ustanovilo kolika količina nečistoća dolazi i što se nalazi u toj šaši, govori Drago Juričev ističući kako brod sa skimerom ljepi masti te se one skupljaju i preko pumpe ubacuju u brod.
Dolazak brodice u Obrovac uklopio se u plan redovitog obilaska akvatorija Ličko-senjske i Zadarske županije pa će se time izvršiti i svojevrsna eko patrola Zadarskog kanala, Virskog mora, Ninskog i Ljubačkog zaljeva, Velebitskog kanala, Novskog ždrila te naposlijetku i Novigradskog mora i kanjona rijeke Zrmanje kao posebno osjetljivih i zaštićenih dijelova prirode.