Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Karlovački ŽDO za krijumčara iz Donjeg Srba traži istražni zatvor

02.06.2018. 18:58
Karlovački ŽDO za krijumčara iz Donjeg Srba traži istražni zatvor


Krijumčar ljudima koji je u Donjem Srbu pobjegao i zatim uhićen ispitan je u subotu u Karlovcu u Županijskome državnom odvjetništvu (ŽDO), te je shodno kaznenoj prijavi i saslušanju “predloženo određivanje istražnog zatvora”, a o čemu će konačnu odluku donijeti sudac istrage", doznaje Hina u ŽDO-u.
Kako je zamjenik ŽDO-a Zdravko Car rekao Hini, neposredno nakon saslušanja, stranog je državljanina (1959.) zadarska policija prepratila karlovačkoj kriminalističkoj policiji, te je on doveden na saslušanje uz kaznenu prijavu “zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela teškog ubojstva u pokušaju i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma”.
Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je nakon ispitivanja objavilo da “postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik nakon dogovora s najmanje dvije nepoznate osobe da će za novčanu naknadu preuzeti i dalje prevoziti strane državljane za koje je znao da su ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, 30. svibnja 2018. oko 21,40 sati u Donjem Lapcu  preuzeo 30 državljana Iraka i Afganistana koje je smjestio u prtljažni prostor  kombi vozila, iako je znao da je taj prostor premalen za taj broj osoba i da su iste smještene u neljudskim uvjetima, te se nastavio kretati u smjeru Donjeg Srba u cilju da osobe koje je preuzeo dalje preveze u zemlje Europske unije”.
Priopćenjem DORH-a se precizira da je policija “nakon što su njegovo kretanje uočili u više navrata pokušali zaustaviti, međutim on se oglušio na svjetlosne i zvučne znakove policije te je ubrzao kretanje vozila i na taj način doveo u opasnost živote ljudi koje je prevozio, i tako se kretao sve do mjesta Raštele gdje je uočio policijske službenike koji su mu vozilima prepriječili put, dok ga je policijska službenica pokušala zaustaviti uporabom svjetleće palice, na što se ponovno oglušio, te u cilju da usmrti policijsku službenicu vozilom punom brzinom krenuo u njenom smjeru te je ova udar vozila i smrtni ishod izbjegla na način da se bacila u stranu”.
Osumnjičenik je vozilo zaustavio tek kad su policijski službenici u smjeru vozila ispalili više komada streljiva te je napustio vozilo i pobjegao u nepoznatom smjeru, dok je u prtljažnom prostoru ostavio 30 stranih državljana, od kojih je više osoba uslijed prebrze vožnje zadobilo tjelesne ozljede, dok su dvije maloljetne osobe uslijed uporabe vatrenog oružja zadobile prostrijelne rane koje ozljede su teške naravi.
Prema Carevim riječima, u subotu u večernjim satima vijeća i sutkinja istrage Sanda Janković o ovom događaju, te se  očekuje odluka o prijedlogu ŽDO o zadržavanju počinitelja i to kako zbog neometane istrage i mogućeg utjecaja na svjedoka, tako i zbog mogućnosti bijega, tim prije što je počinitelj već bio u bijegu.
Osumnjičeni 59-godišnji srbijanski državljanin uhićen je u petak poslijepodne na području Srba, nakon što se, kako se sumnja, dan i pol skrivao u šumi u pograničnom području.