Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Započinje obnova crkvice sv. Stošije na Puntamici

02.06.2019. 13:33
Započinje obnova crkvice sv. Stošije na Puntamici


Na sveopću radost mještana Puntamike uskoro započinje dugoočekivana obnova starohrvatske crkvice iz 9. stoljeća. Ovu nam je vijest potvrdio pročelnik gradskog Upravnog odjela za EU fondove, Šime Erlić, pojašnjavajući u kojim će se fazama provoditi ovaj projekt: 
– Poslije ljeta pokrenut ćemo postupak javne nabave za odabir izvođača radova, a plan nam je napraviti glavninu radova ove ili početkom iduće godine te do kraja iduće godine završiti ostatak radova. Idemo po fazama jer zbog financijske konstrukcije ne možemo obaviti sve odjednom, kaže pročelnik Erlić. 
Za projekt su srećom dobili sredstva Ministarstva kulture, kao i ona europskih fondova, što je i omogućilo i bržu realizaciju projekta. Naime, značaj obnove predromaničke crkvice prepoznalo je i Ministarstvo kulture koje je Gradu Zadru dalo 40.000 kuna za projektnu dokumentaciju. 
Dolazak delegacije "Ruinsa" 
To praktički znači da bi se obnova ovog vrijednog spomenika, za koju već godinama apeliraju mještani Puntamike, iduće godine trebao dovršiti i da bi crkvica, kao vrijedno spomeničko blago, ali i mjesto kulturnih događaja, konačno dobila svoju punu valorizaciju. 
Značaj ove kulturne baštine prepoznali su i u europskom fondu "Ruins" koji je također izdvojio sredstva za obnovu crkvice, a o tome koliko su zainteresirani za njegovu obnovu najbolje kazuje podatak da su nedavno i sami došli na Puntamiku u obilazak ovog spomenik iz 9. stoljeća. 
Sredstva su dobivena iz projekta ''Ruins – Održivo korištenje, očuvanje i suvremeno upravljanje povijesnim ruševinama u Srednjoj Europi" putem čijeg je programa, zvanog Interreg Central Europe, sa Gradom Zadrom i dogovorena obnova ove predromaničke crkvice. Svojim dolaskom osobno su se u vrijednost spomenika na Puntamici uvjerile se sve članice projekta iz Poljske, Češke, Italije, Slovenije i Slovačke.
Apel Društva prijatelja Puntamike 
Cilj ovog projekta je, kazao nam je gradski pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić, crkvicu sačuvati od daljnje propasti, ali učiniti je i mjestom kulturnih događaja kako ne bi ostala tek spomenik na karti povijesne baštine. To je bio i osnovni cilj izdvajanja sredstava za obnovu ovog spomenika kojim su se rukovodili u projektu "Ruins", zaključujući kako bi se crkvica na ovaj način zaštitila od daljnje devastacije. 
– Sredstva Ministarstva kulture za ovaj projekt iznose 100.000 kuna, a ukupna vrijednost radova za ovu godinu procjenjena je na 300.000 kuna, što je ujedno i ukupna vrijednost ovog projekta. Plan nam je dogodine ponovno ići u javnu nabavu za završne građevinske radove – pojašnjava Erlić. 
Naime, za obnovu ovog spomenika već godinama apeliraju u Društvu prijatelja Puntamike koji crkvicu žele spasiti od urušavanja. Problem njene obnove nastao je zbog trafostanice koja je ranije sprječavala bilo kakav zahvat, a Grad Zadar zato je trafostanicu dao izmjestiti. Namjera je bila obnoviti crkvicu i prijaviti je za sredstva Ministarstva kulture, no prikupljanje dokumentacije otkrilo je da je crkvica u zemljišnim knjigama uknjižena kao društveno vlasništvo koje pak kao titular u Hrvatskoj ne postoji. 
Uvrstiti ga u turističke vodiče 
Predsjednica Društva prijatelja Puntamike Bruna Supičić koja je, uz predstavnike Grada i Konzervatorskog odjela, nedavno dočekala predstavnike Ruins fonda, kaže kako su bili oduševljeni onim što su vidjeli. 
– Bili su ugodno iznenađeni kada su saznali da sami mještani održavaju ovaj spomenik i svih ovih godina paze da ne dođe do većih oštećenja. Složili su se da crkvica treba krov kako zbog kiša ne bi dalje propadala, pogotovo kada smo im objasnili da se ovdje održavaju i koncerti, primjerice maestro Dešpalj je bez dvoumljenja prihvatio naš poziv jer je bio oduševljen idejom da svira u ovakvom prostoru. Tu je i klapa Niko proslavila svoju obljetnicu, a imamo još puno planova za ovaj prostor. Osim koncerata, tu bi se mogla održavati i vjenčanja i drugi svečani događaji, samo neka se crkvica konačno uredi, kaže gospođa Bruna, dodajući kako bi velika atrakcija bilo i uvrštenje ovog spomenika u turističke vodiče grada i županije.


 


 




Supičić: Sretna sam što konačno započinju radovi 


Predsjednica Društva prijatelja Puntamike, Bruna Supičić, s oduševljenjem je dočekala vijest o početku obnove crkvice koju su ona i ostali članovi Društva dosad uređivali i spašavali od potpune devastacije: 


– Sretna sam što konačno započinju radovi jer je ovo projekt o kojemu se godinama priča. Mi Puntamičani zaista smo dugo čekali na njenu obnovu te se nadamo da ćemo doista dočekati da naša crkvica bude pokrivena i zatvorena. Kao vrijedan spomenik kulture itekako će služiti svrsi jer ćemo u njoj organizirati razna kulturna događanja, što ovaj prostor i zaslužuje, poručuje gospođa Bruna.