OBITELJSKO NASILJE Mala kuća nema sobu za izolaciju pa su nove žrtve nasilja proslijeđene u druga skloništa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Gordana Markulin Ježina o pomoći žrtvama i antikorona mjerama
Autor: 
Bilo je u protekla dva mjeseca i pet zahtjeva za hitnim smještajem, ali te smo žene bili prisiljeni upućivati dalje u Rijeku i Zagreb zbog pandemije. Naime, u skloništu trenutačno imamo jednu ženu koja je onkološka bolesnica i jednu koja radi, pa nismo smjeli riskirati zbog nedostatka posebne prostorije za izolaciju, objasnila je Markulin Ježina
PETAR FABIJAN
U vrijeme pandemije rastao je broj žrtava nasilja u obitelji

Iako je smještajni kapacitet našeg skloništa za 11 žena, već dulje vrijeme je kod nas sedam žena i dvoje djece - jedno predškolske i jedno školske dobi. Nismo smjeli ni mogli, smjestiti više žena jer nemamo sobu za izolaciju, a potreba je bilo. U početku pandemije koronavirusa, prvih desetak, 15 dana, bilo je mirno. Nije bilo poziva u naše Savjetovalište, a niti zahtjeva za hitnim smještajem. Međutim, kako se pandemija razbuktavala i kako su stupile na snagu puno restriktivnije mjere, tako su krenuli pozivi i traženje hitnog smještaja. Ali, ja sam bila spremna jer sam znala da će to tako biti, rekla je Gordana Markulin Ježina dugogodišnja voditeljica zadarske Male kuće - skloništa za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja.

Dnevno pet poziva u Savjetovalište

Prema njezinim riječima u vrijeme karantene u kojoj smo svi bili, prosječno dnevno je bilo najmanje pet poziva u Savjetovalište, a zvale su žene koje se nikad prije nisu javile i tražile pomoć i razgovor.
- To su bili razgovori koji bi trajali najmanje sat vremena. Članovi obitelji su se našli u situaciji, kao uostalom i svi mi, da su morali ostati doma i svi su bili upućeni jedni na druge. Počeli su problemi u disfunkcionalnim obiteljima. Bilo je u protekla dva mjeseca i pet zahtjeva za hitnim smještajem, ali te smo žene bili prisiljeni upućivati dalje u Rijeku i Zagreb zbog pandemije. Naime, u skloništu trenutačno imamo jednu ženu koja je onkološka bolesnica i jednu koja radi, pa nismo smjeli riskirati zbog nedostatka posebne prostorije za izolaciju, objasnila je Markulin Ježina.
Što se tiče poziva u Svjetovalište, najviše je bilo onih koji su se odnosili na nasilje od strane muže ili partnera, a potom je bilo dosta i poziva roditelja čija su punoljetna djeca koja žive u zajedničkom domaćinstvu, postala agresivna. Riječ je o osobama od 30 godina i više. U tim je slučajevima bilo i psihičkog i fizičkog zlostavljanja i obično bi zvale majke koje bi tražile pomoć u obliku savjetovanja.

Županija donirala veću količinu maski

Inače, i u zadarskoj Maloj kući strogo su se morali pridržavati svih pravila koja su vrijedila u vrijeme pandemije koronavirusa, a koje je izdao Zavod za javno zdravstvo te Županijski i Nacionalni stožer civilne zaštite.
- Mi smo još uvijek i danas u svakodnevnom kontaktu i s resornim Ministarstvom i moramo slati izvješća vezana uz COVID19. Imali smo strogi naputak da žene budu u izolaciji odnosno karanteni, da ne bi virus ušao u kuću. Srećom, imamo vrt, pa su žene mogle makar malo uhvatiti zraka, dodala je Markulin Ježina.
Što se tiče potrebne zaštitne opreme i prije žešćeg početka pandemije, voditeljica je nabavila veću količinu zaštitnih rukavica i dezinficijensa, ali je kasnije bilo problema s nabavom zaštitnih maski.
- Jednu količinu maski »za prvu ruku« smo uspjeli nabaviti privatnim kanalima, a onda nam je Županija donirala veću količinu maski i još dodatne količine zaštitne opreme, rekla je na kraju Gordana Markulin Ježina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)