Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

OBITELJSKO NASILJE Mala kuća nema sobu za izolaciju pa su nove žrtve nasilja proslijeđene u druga skloništa

02.06.2020. 09:50


Iako je smještajni kapacitet našeg skloništa za 11 žena, već dulje vrijeme je kod nas sedam žena i dvoje djece – jedno predškolske i jedno školske dobi. Nismo smjeli ni mogli, smjestiti više žena jer nemamo sobu za izolaciju, a potreba je bilo. U početku pandemije koronavirusa, prvih desetak, 15 dana, bilo je mirno. Nije bilo poziva u naše Savjetovalište, a niti zahtjeva za hitnim smještajem. Međutim, kako se pandemija razbuktavala i kako su stupile na snagu puno restriktivnije mjere, tako su krenuli pozivi i traženje hitnog smještaja. Ali, ja sam bila spremna jer sam znala da će to tako biti, rekla je Gordana Markulin Ježina dugogodišnja voditeljica zadarske Male kuće – skloništa za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja.


Dnevno pet poziva u Savjetovalište
Prema njezinim riječima u vrijeme karantene u kojoj smo svi bili, prosječno dnevno je bilo najmanje pet poziva u Savjetovalište, a zvale su žene koje se nikad prije nisu javile i tražile pomoć i razgovor.
– To su bili razgovori koji bi trajali najmanje sat vremena. Članovi obitelji su se našli u situaciji, kao uostalom i svi mi, da su morali ostati doma i svi su bili upućeni jedni na druge. Počeli su problemi u disfunkcionalnim obiteljima. Bilo je u protekla dva mjeseca i pet zahtjeva za hitnim smještajem, ali te smo žene bili prisiljeni upućivati dalje u Rijeku i Zagreb zbog pandemije. Naime, u skloništu trenutačno imamo jednu ženu koja je onkološka bolesnica i jednu koja radi, pa nismo smjeli riskirati zbog nedostatka posebne prostorije za izolaciju, objasnila je Markulin Ježina.
Što se tiče poziva u Svjetovalište, najviše je bilo onih koji su se odnosili na nasilje od strane muže ili partnera, a potom je bilo dosta i poziva roditelja čija su punoljetna djeca koja žive u zajedničkom domaćinstvu, postala agresivna. Riječ je o osobama od 30 godina i više. U tim je slučajevima bilo i psihičkog i fizičkog zlostavljanja i obično bi zvale majke koje bi tražile pomoć u obliku savjetovanja.


Županija donirala veću količinu maski
Inače, i u zadarskoj Maloj kući strogo su se morali pridržavati svih pravila koja su vrijedila u vrijeme pandemije koronavirusa, a koje je izdao Zavod za javno zdravstvo te Županijski i Nacionalni stožer civilne zaštite.
– Mi smo još uvijek i danas u svakodnevnom kontaktu i s resornim Ministarstvom i moramo slati izvješća vezana uz COVID19. Imali smo strogi naputak da žene budu u izolaciji odnosno karanteni, da ne bi virus ušao u kuću. Srećom, imamo vrt, pa su žene mogle makar malo uhvatiti zraka, dodala je Markulin Ježina.
Što se tiče potrebne zaštitne opreme i prije žešćeg početka pandemije, voditeljica je nabavila veću količinu zaštitnih rukavica i dezinficijensa, ali je kasnije bilo problema s nabavom zaštitnih maski.
– Jednu količinu maski »za prvu ruku« smo uspjeli nabaviti privatnim kanalima, a onda nam je Županija donirala veću količinu maski i još dodatne količine zaštitne opreme, rekla je na kraju Gordana Markulin Ježina.