Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

TURIZAM I KORONA U prvih pet mjeseci drastično manji broj turista nego prethodnih godina

02.06.2020. 09:18


Kako koronavirus ima znatan utjecaj na turizam i druge uslužne djelatnosti pa s time i na potrošnju, postavlja se pitanje što će biti s hrvatskim turizmom u bliskoj budućnosti, ponajprije ovoga ljeta.
– Iako nema značajnijih otkazivanja za ljetovanje u srpnju, kolovozu i rujnu, prognoze su vrlo nezahvalne s obzirom na brojne nepoznanice vezane uz širenje koronavirusa, kazala je Paula Rogić, stručna suradnica u Turističkoj zajednici Grada Biograda na Moru dodajući kako je činjenica da je broj turista u prvih pet mjeseci u Biogradu na Moru drastično manji nego u isto vrijeme 2019. godine, ali i niza godina prije.
Prema statističkim podacima eVisitora za prvih pet mjeseci, odnosno od 1. siječnja do 31. svibnja 2020., u Biogradu je bilo ukupno 13.579 noćenja. Domaći turisti iz Hrvatske su ostvarili 7.182 noćenja, a strani turisti 6.397 noćenja i to gosti iz Slovenije, BiH, Austrije i Njemačke. Podaci su bez nautičara.


Neizvjesna turistička sezona
U istom razdoblju protekle godine broj noćenja bio je nekoliko puta veći. Ostvareno je 84.713 noćenja – domaći gosti 16.721, a strani 67.992 noćenja.
– U Biogradu je uglavnom obiteljski i nautički turizam pa osobito važnu ulogu imaju gosti koji višekratno dolaze na odmor kod nas, nautičari i vlasnici smještajnih objekata, koji bi se s obzirom na razmjerno malu izloženost epidemiološkim ugrozama, mogli najprije odlučiti na ponovni dolazak u našu zemlju. Ukoliko bi njihov dolazak na odmor prošao bez obnove zaraze, to bi mogao imati veliki učinak na hrvatski, ali i biogradski turizam. Naročito za hotele, kampove, apartmane, ugostiteljske objekte i druge uslužne djelatnosti, poručila je Paula Rogić.
Biograd na Moru, popularna europska destinacija u centru Dalmacije, grad nautike, obiteljskog turizma i spektakularnih međunarodnih događaja, protekle godine ostvario je 1.200.000 noćenja.
– Kao grad na moru i Biograd živi od mora. Imamo viziju, dobre ideje, ustrajnost i znanje koje je potrebno za realizaciju. Imamo i iznimno aktivnu lokalnu zajednicu i prijatelje preko granica Hrvatske. Mi smo srce Jadrana i na to smo ponosni. Međutim, u novu sezonu ne ulazimo s opsežnim programom događanja.Tek će se rijetke manifestacije uopće i održati, istaknuo je Ivan Knez, biogradski gradonačelnik koji je po funkciji i predsjednik gradske Turističke zajednice.


Puno manje ljetnih manifestacija
Zbog nove bolesti COVID-19 nije održana ni petodnevna, četvrta po redu manifestacija pod nazivom »Slovenski vikend«, prva u nizu top događanja bogate biogradske predsezone.
– Prije dva ili tri mjeseca sve je bilo drugačije. Sve su se manifestacije Biogradskog ljeta 2020. trebale održati. Većina događanja bila je već dogovorena. Nažalost, sve je odgođeno, kazao je Knez.
Krajem lipnja neće se održati ni nadaleko poznata i vrlo posjećena manifestacija biogradski najduži stol – Gastro stol.
– Što se tiče turističkih manifestacija sve ćemo organizirati u hodu. Dakako ne toliko kao protekle godine, već znatno manje. Mogu reći da ćemo najiščekivaniju noć ljeta, Biogradsku noć, 4. kolovoza 2020., uoči Oluje i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, održati ali sa skromnijim financijskim sredstvima, zaključio je Knez.