Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Budimo generacija obnove ekosustava

02.06.2021. 12:46


Svake godine 5. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša. Datum obilježavanja je godišnjica održavanja Konferencije o okolišu UN-a. Ovogodišnja tema želi skrenuti pozornost na različita staništa koja se uništavaju diljem planete. Svake 3 sekunde u svijetu nestane šuma veličine nogometnog igrališta, a u posljednjih sto godina izgubili smo polovinu močvarnih staništa. Nestalo je i više od 50 % koraljnih grebena, a očekuje se da će ih zbog globalnog zatopljenja nestati preko 90 % do 2050. godine.


Snaga pojedinca u održivoj budućnosti
Cilj obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša je ukazivanje na snagu pojedinca u kreiranju održive budućnosti. Krenimo s održivim korištenjem Zemljinih resursa, smanjimo potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, okrenimo se zelenim i za sve sastavnice biološke raznolikosti sigurnim izvorima energije, prirodnim materijalima i uklopimo brigu za zdrav i očuvan okoliš u našu svakodnevicu. Zajedno možemo biti generacija obnove!
– Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša pozivamo vas da provedete nadolazeći vikend u Parku prirode Vransko jezero. Organiziran je bogati program: vožnja vlakićem od Maškovića Hana do info centra Crkvine i natrag, promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi u ornitološkom rezervatu te poučna šetnja i obnova suhozida u lučici Prosika, poručuju iz PP Vransko jezero.


Promatranje ptica
Na dan proslave, u subotu 5. lipnja s početkom u 10:00 h, Park prirode Vransko jezero organizira promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi "Ptice Vranskog jezera" i vožnju vlakićem od Maškovića Hana do infocentra Crkvine. Vlak kreće u 9:30 ispred Maškovića Hana. Povratak za Maškovića Han predviđen je u 11:30.
Prepustite se čarima močvare na info centru Prosika. Budite ukorak s prirodom i aktivno se odmorite.
Jezero na dlanu interaktivna je šetnja koja započinje u prekrasnoj Lučici Prosika, na samoj obali jezera u hladu brijesta i konopljike. Na kanalu koji spaja jezero i more, voditelj šetnje ispričati će vam neke još neispričane priče o ribama putnicama, kamenim vršama i nekadašnjem najvećem maslinku istočne jadranske obale. Uključiti se možete i u radionicu obnove suhozida, a više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/dan-zastite-okolisa-uz-radionicu-obnove-suhozida-na-prosici/




Uz prethodnu najavu
Edukativno vodstvo na info centru Prosika započinje u 15:00 i traje do 16:00 te od 16:30 do 17:30. Iz PP Vransko jezero napominju da prijevoz između lokaliteta Crkvine, Prosika i Kamenjak posjetitelji moraju sami osigurati.
Sudjelovanje u vožnji vlakom iz Maškovića Hana i na edukativnom vodstvima na drvenoj poučnoj stazi na Crkvinama i na info centru Prosika moguće je isključivo uz prethodnu najavu, najkasnije do 21. svibnja u 14:00 sati na e-mail adresu: [email protected] ili na broj telefona 097/602 5419. Broj sudionika je ograničen na 25.


Promotivne cijene
Na dan proslave Svjetskog dana zaštite okoliša Park je osigurao promotivnu cijenu programa i usluga – 50 kn za odrasle, 40 kn za djecu 7 do 18 godina, 10 kn za djecu od 3 do 6 godina, djeca ispod 3 godine ne plaćaju, a uključuje vožnju vlakom od Maškovića Hana do info centra Crkvine i natrag, promatranje ptica uz stručno vodstvo na drvenoj poučnoj stazi i poučnu šetnju u lučici Prosika prema priloženim rasporedima te osnovnu ulaznicu na sva tri info centra (Crkvine, Prosika i Kamenjak).
Hotel i restoran Maškovića Han povodom svjetskog dana biološke raznolikosti nudi 15 % popusta na jela iz svoje a la carte ponude https://www.maskovicahan.hr/hr/restoran/ponuda. Za realizaciju popusta potrebno je napraviti rezervaciju stola na broj 099 449 6430 ili maila [email protected] najkasnije do petka 21.svibnja.2021. do 14:00h.