Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mršić: I dalje smo u prednosti, ali danas moramo biti bolji

02.06.2021. 07:04


Zadnje su sekunde prve četvrtine treće utakmice na Gripama, Justin Carter je potegao sa zvukom sirene sa svoje polovice i za divno čudo "bez koske" pogodio nevjerojatan šut s kojim je Zadar uvodnih 10 minuta zaključio na plus 14 (10:24), s čak šest zabijenih trica iz 10 pokušaja, dok je Split nalikovao onom Splitu s Višnjika, više na razbijenu vojsku, nego na ozbiljnog finalista. Malo poslije, u prvom napadu druge dionice, Carter je podigao zadarsku prednost na 16 koševa i sve je ukazivalo na to da će titula prvaka Hrvatske put Donatovog grada. Međutim, nakon tog trenutka igrači Veljka Mršića počeli su usporavati ritam, kašljucati iz napada u napad, a ni obrana im više nije imala onu čvrstinu koja je do tada, u 90 minuta finala, potpuno izluđivala momke u žutom. Kako nesreća nikad ne dolazi sama, tako se Splitu u tim trenucima počelo otvarati i u napadu. Povukao je njihov najiskusniji pojedinac, 36-godišnji Roko Ukić, ubacio tricu, do poluvremena ih je stavio još tri i malo-pomalo Splićani su hvatali rezultatski priključak da bi pred ulazak u zadnju četvrtinu dobili ono što su i htjeli. Neizvjesnu završnicu u kojoj su doslovno na silu uspjeli iskamčiti dodatnih pet minuta, a Zadar je pak izgubio sve konce napadačke igre, ostao bez ubačaja iz igre dugih sedam i pol minuta i finalna serija se tako posve zakomplicirala.


Kontrola skoka
Trener Zadra nekako je i bio spreman na takav rasplet jer teško je bilo za očekivati da će mu igrači uspjeti održavati visoki intenzitet čvrste obrane koja ih je krasila u prve dvije utakmice. Uz očiti zamor materijala njegovih momaka, na površinu je u smiraj prvog dvoboja na Gripama izišlo jedno ogromno htijenje "Žutih" koji su konačno pokazali "muda" u ovom finalu i prisilili Mršića na traženje drugih koridora do te jedne pobjede koja donosi titulu.
– Imali smo 16 razlike i dobar ritam na otvaranju, ali već u drugoj četvrtini, od incidenta između Bursaća i Lukovića, izgubili smo ritam i Split se priključio došavši na samo šest razlike. Održavali smo prednost većim dijelom treće četvrtine, ali na kraju smo donosili loše odluke i ušlo se u produžetak u kojem je Split bio bolja momčad – ponudio je Mršić kratku analizu viđenog na parketu u trećoj utakmici koja je definitivno vratila samopouzdanje Splićanima, a koliko su narasli "Žuti" u drugom poluvremenu potvrdit će njihova skakačka renesansa, koja je i bila ključan faktor pobjede.
– Previše smo šutirali izvana, za našu igru. Nismo imali dubinu od druge četvrtine, a u drugom poluvremenu smo izgubili kontrolu skoka. Split je preuzeo kontrolu, zabio neke poene iz brze tranzicije i na kraju slavio. No, bez obzira na greške i čak 19 izgubljenih lopti bili smo u prilici dobiti, ali nismo uspjeli – priznao je trener Zadra da mu nije momčad bila na tragu izdanja iz zadarskog dijela serije, ali je i svjestan da je dalje ima prednost nad Splićanima koju će se nastojati potvrditi već danas, od 20 sati, kada je na rasporedu četvrta finalna utakmica.
– I dalje smo u prednosti, vodimo 2-1. Ovo je doigravanje, idemo dalje, ispred nas je nova utakmica. Danas ćemo pokušati biti bolji u svim segmentima, od manjeg broja izgubljenih lopti, preko obrane, do kontranapada i skoka. Psihološka prednost Splita? I dalje gube 2-1, psihološka prednost ili ne, nebitno je. Bitno je ono što se pruža na parketu – zaključio je Mršić treći čin finala, sa željom da se četvrta utakmica pokaže onom dobitnom, no činjenica je da su svoju priliku nakon prve pobjede namirisali i Splićani. Zazivao je trener "Žutih", Mile Karakaš, jednu pobjedu s kojom se okreće momentum serije i dobio je ono što je tražio. K tome je zadovoljniji jer je pobjeda doslovno iščupana, velikim preokretom, što je cijelu priču o psihologiji podiglo na entu i nekako se čini da se Split iz potpuno podređenog položaja nakon prve dvije utakmice nametnuo i bacio rukavicu izazova Mršićevoj momčadi.


Injekcija samopouzdanja
– Zadar je opet na otvaranju utakmice dominirao svojom čvrstinom. Mi smo igrali presporo, ali su moji momci igrali nevjerojatno požrtvovno, vraćali su se u igru nakon ozljeda i grčeva i to je način na koji ćemo morati igrati ako mislimo dobiti četvrtu utakmicu pa si omogućiti petu. Uistinu, bilo je puno junaka u našoj momčadi u ovoj trećoj utakmici, ali najbitnije je da smo razbili led i sada je sve moguće – kazao je na prvu Karakaš koji će istaknuti borbenost ključnim faktorom ne samo treće utakmice već i cijele serije. Stoga i večeras očekuje od svojih igrača bespoštednu borbu i da im se ostvari želja, povratak na Višnjik u majstorici.
– Borbenost je ključ, a istaknuo bih i jedan podatak. Mi smo drugo poluvrijeme, plus produžetak, nadvisili Zadar za 11 skokova, što do sada nije bio slučaj jer su oni uvijek dominirali u skoku. Također je velika injekcija samopouzdanja činjenica da smo se vratili iz 16 minusa, što znači da možemo. Treba se dobro odmoriti i pripremiti za današnju četvrtu utakmicu. Roko Ukić je odigrao nevjerojatno, zabio puno teških koševa, ali ovo je timski sport i timska pobjeda. Prije utakmice sam u razgovoru sa svojim pomoćnicima rekao kako je najbolji scenarij utakmice da gubimo 15 razlike i dobijemo 'u gusto' jer mislim da nam je, ponavljam, trebala ta injekcija samopouzdanja da se pokrenemo. Izgubili smo pet zadnjih utakmica od njih, i htio-ne htio, počneš sumnjati u sebe – kazao je za kraj Karakaš.




FINALNA SERIJA
1. utakmica: Zadar – Split 81:53
2. utakmica: Zadar – Split 73:58
3. utakmica: Split – Zadar 83:75
*4. utakmica: Split – Zadar (danas, 20 sati)
5. utakmica: Zadar – Split (5. lipnja)
*4. i 5. utakmica su eventualne


Tko je ovdje lud? Igraju li se utakmice bez ili s gledateljima?
Pravila su tu da se krše. Ta poznata uzrečica očito vrijedi i za KK Split koji je dopustio ulazak u malu dvoranu na Gripama popriličnom broju gledatelja iako se službeno utakmice finala moraju igrati bez prisustva publike. S obzirom na trenutačne epidemiološke mjere koje ograničavaju broj ljudi u dvorani na 50 i to akreditiranih osoba kojima se na ulazu uzimaju osobni podaci i mjeri tjelesna temperatura, među koje se uračunavaju i novinari, snimatelji, fotografi kao i službene osobe klubova sudionika finala, na tribini zaklonjenoj od tv-kamera, našlo se najmanje stotinu, vjerojatno i više, kibica koji su bodrili svoju momčad. Pravo je pitanje hoće li se nastaviti taj protuzakoniti trend i u četvrtoj utakmici, hoće li netko odgovarati za to iz redova KK Split ili će se pravila ponašanja, koja ruku na srce već svih pomalo izluđuju, moći primijeniti na ovakav selektivan način i u eventualnoj majstorici na Višnjiku.