Nagrada je veliki korak prema civiliziranijem društvu uključivosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Učenici »Voštarnice« dobitnici nagrade za najbolji inkluzivni video
Naš cilj bio je, podići nivo socijalne skrbi za mlade i odrasle osobe s teškoćama u Zadru, u kojemu još uvijek kritično nedostaje niz osnovnih izvaninstitucionalnih usluga i sadržaja za odraslu populaciju, a kojima bismo im omogućili ostvarivanje, rekla bih, osnovnih ljudskih prava na samoostvarenje, samozastupanje, stanovanje u zajednici uz podršku i obiteljsko blagostanje osoba s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja, kaže Radas
TEUTA RADAS
Dodjela nagrada pratila se preko Zooma

Nakon osvojenog prvog mjesta u međunarodnoj konkurenciji festivala 2017. godine, pa zatim i trećeg mjesta osvojenoga 2019. godine, učenici OŠ Voštarnica ove su godine, na 4. Međunarodnom festivalu S - factor osvojili prvu Nagradu stručnog filmskog žirija za najbolji inkluzivni video. U ukupnom poretku završili su na četvrtom mjestu.
Pjesma »Tvoje boje«, grupe Radio Luksemburg s albuma »U boji«, koja svojim snažnim ritmom i tekstom u kojemu se kriju duboke misli potrebe za pripadanjem i savezništvom, što »duga« i simbolizira, poslužila je kao inspiracija za video.
O proslavi, koja je pripremljena za učenike, ali i važnosti ovakvih projekta za samopouzdanje i uključenost djece s teškoćama u svakodnevni život i društvo, razgovarali smo s edukacijskom rehabilitatoricom Teutom Radas.
- Proglašenje je upriličeno 27. svibnja. Iako se sve održava online, organizatori iz Slovenije organizirali su priredbu i festival proglašenja pobjednika. Na nama je bio zadatak da organiziramo prijenos dodjele uživo preko Zooma, kaže Radas.

Učenici blistaju

- Mi smo cijeli dan slavili, a veselje i pozitivna atmosfera nastavila se i sljedeći dan. Učenici blistaju, ponosno pjevaju »Tvoje boje« po školi i izvan nje, svjesni su posebnosti doživljenoga, objašnjava Radas te dodaje kako je njihov trud na natjecanju ovjenčan Nagradom stručnog filmskog žirija za najbolji inkluzivni video.
- Osvojili smo 1. Nagradu stručnog filmskog žirija za najbolji inkluzivni video, što nam je u potpunosti zaokružilo ideju senzibiliziranja društva po pitanju inkluzije i bila velika pohvala i čast! U ukupnom poretku, završili smo na 4. mjestu i također osvojili nagradu, kaže Radas i dodaje kako su slovenske škole osvojile prva tri mjesta na natjecanju.
- Prva tri mjesta zauzele su tri slovenske škole, što nas nije zasmetalo znajući koliki je trud svako dijete s teškoćama uložilo, ali nas nije toliko ni začudilo, kada smo shvatili da su organizatori domaću kategoriju, u kojoj se natjecalo 13 škola iz Slovenije, uklopili u međunarodnu kategoriju, gdje su se natjecale četiri škole iz tri zemlje - Hrvatske, Austrije i Bosne i Hercegovine, kaže Radas.

Pobjednici i bez medalje

Iako učenici OŠ Voštarnica nisu osvojili nagradu u ukupnom poretku festivala, ponosni su na svoj trud i uspjeh te zasluženu stečenu titulu za najbolji inkluzivni video.
- Uistinu se osjećamo kao pobjednici, i to, prije svega, zato što smo kvalitetom videa i jasnoćom njegove poruke bili iznimno zadovoljni, kako mi, tako i stručni kritičari, roditelji i učenici, ali i puno šira, lokalna i nacionalna javnost, kaže Radas te dodaje kako potpora nije izostala.
- Reakcije oduševljenja, ganuća, zanosa i vidljivo osnaživanje roditelja, u ogromnom su broju pristigli do nas glasovanjem, sviđanjem, dijeljenjem videa na društvenim mrežama, gledanjem i ocjenjivanjem videa i reportaža, kao i neposrednim komentarima, pojašnjava Radas te još jednom zahvaljuje svima koji su im pomogli u realizaciji i promociji projekta.

Ostvarivanje ljudskih prava

Cilj projekta, bio je osim predstavljanja kreativnih radova učenika OŠ Voštarnica, podići nivo socijalne skrbi i društvene osjetljivosti za mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju.
- Hvala i našim Zadranima, kao i ostalim hrvatskim fanovima! Naš cilj bio je, kako smo isticali od završetka videospota, podići nivo socijalne skrbi za mlade i odrasle osobe s teškoćama u Zadru, u kojemu još uvijek kritično nedostaje niz osnovnih izvaninstitucionalnih usluga i sadržaja za odraslu populaciju, a kojima bismo im omogućili ostvarivanje, rekla bih, osnovnih ljudskih prava na samoostvarenje, samozastupanje, stanovanje u zajednici uz podršku i obiteljsko blagostanje osoba s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja, kaže Radas te najavljuje daljnji rad na projektima.
- Mi, sa svoje strane, krećemo punom parom dalje u tom smjeru. Ovim se putem zahvaljujem i organizatorima Video S - faktora 2021 jer je takav vid međunarodnog natjecanja u umjetnosti, moćna platforma za osvještavanje društva. Naše promoviranje videospota, bilo je ‘probijanje leda’ oko ove ozbiljne problematike i prvi, veliki korak ka civiliziranijem društvu, zaključuje Radas.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)