Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nagrada je veliki korak prema civiliziranijem društvu uključivosti

02.06.2021. 11:11


Nakon osvojenog prvog mjesta u međunarodnoj konkurenciji festivala 2017. godine, pa zatim i trećeg mjesta osvojenoga 2019. godine, učenici OŠ Voštarnica ove su godine, na 4. Međunarodnom festivalu S – factor osvojili prvu Nagradu stručnog filmskog žirija za najbolji inkluzivni video. U ukupnom poretku završili su na četvrtom mjestu.
Pjesma »Tvoje boje«, grupe Radio Luksemburg s albuma »U boji«, koja svojim snažnim ritmom i tekstom u kojemu se kriju duboke misli potrebe za pripadanjem i savezništvom, što »duga« i simbolizira, poslužila je kao inspiracija za video.
O proslavi, koja je pripremljena za učenike, ali i važnosti ovakvih projekta za samopouzdanje i uključenost djece s teškoćama u svakodnevni život i društvo, razgovarali smo s edukacijskom rehabilitatoricom Teutom Radas.
– Proglašenje je upriličeno 27. svibnja. Iako se sve održava online, organizatori iz Slovenije organizirali su priredbu i festival proglašenja pobjednika. Na nama je bio zadatak da organiziramo prijenos dodjele uživo preko Zooma, kaže Radas.


Učenici blistaju
– Mi smo cijeli dan slavili, a veselje i pozitivna atmosfera nastavila se i sljedeći dan. Učenici blistaju, ponosno pjevaju »Tvoje boje« po školi i izvan nje, svjesni su posebnosti doživljenoga, objašnjava Radas te dodaje kako je njihov trud na natjecanju ovjenčan Nagradom stručnog filmskog žirija za najbolji inkluzivni video.
– Osvojili smo 1. Nagradu stručnog filmskog žirija za najbolji inkluzivni video, što nam je u potpunosti zaokružilo ideju senzibiliziranja društva po pitanju inkluzije i bila velika pohvala i čast! U ukupnom poretku, završili smo na 4. mjestu i također osvojili nagradu, kaže Radas i dodaje kako su slovenske škole osvojile prva tri mjesta na natjecanju.
– Prva tri mjesta zauzele su tri slovenske škole, što nas nije zasmetalo znajući koliki je trud svako dijete s teškoćama uložilo, ali nas nije toliko ni začudilo, kada smo shvatili da su organizatori domaću kategoriju, u kojoj se natjecalo 13 škola iz Slovenije, uklopili u međunarodnu kategoriju, gdje su se natjecale četiri škole iz tri zemlje – Hrvatske, Austrije i Bosne i Hercegovine, kaže Radas.


Pobjednici i bez medalje
Iako učenici OŠ Voštarnica nisu osvojili nagradu u ukupnom poretku festivala, ponosni su na svoj trud i uspjeh te zasluženu stečenu titulu za najbolji inkluzivni video.
– Uistinu se osjećamo kao pobjednici, i to, prije svega, zato što smo kvalitetom videa i jasnoćom njegove poruke bili iznimno zadovoljni, kako mi, tako i stručni kritičari, roditelji i učenici, ali i puno šira, lokalna i nacionalna javnost, kaže Radas te dodaje kako potpora nije izostala.
– Reakcije oduševljenja, ganuća, zanosa i vidljivo osnaživanje roditelja, u ogromnom su broju pristigli do nas glasovanjem, sviđanjem, dijeljenjem videa na društvenim mrežama, gledanjem i ocjenjivanjem videa i reportaža, kao i neposrednim komentarima, pojašnjava Radas te još jednom zahvaljuje svima koji su im pomogli u realizaciji i promociji projekta.




Ostvarivanje ljudskih prava
Cilj projekta, bio je osim predstavljanja kreativnih radova učenika OŠ Voštarnica, podići nivo socijalne skrbi i društvene osjetljivosti za mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju.
– Hvala i našim Zadranima, kao i ostalim hrvatskim fanovima! Naš cilj bio je, kako smo isticali od završetka videospota, podići nivo socijalne skrbi za mlade i odrasle osobe s teškoćama u Zadru, u kojemu još uvijek kritično nedostaje niz osnovnih izvaninstitucionalnih usluga i sadržaja za odraslu populaciju, a kojima bismo im omogućili ostvarivanje, rekla bih, osnovnih ljudskih prava na samoostvarenje, samozastupanje, stanovanje u zajednici uz podršku i obiteljsko blagostanje osoba s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja, kaže Radas te najavljuje daljnji rad na projektima.
– Mi, sa svoje strane, krećemo punom parom dalje u tom smjeru. Ovim se putem zahvaljujem i organizatorima Video S – faktora 2021 jer je takav vid međunarodnog natjecanja u umjetnosti, moćna platforma za osvještavanje društva. Naše promoviranje videospota, bilo je ‘probijanje leda’ oko ove ozbiljne problematike i prvi, veliki korak ka civiliziranijem društvu, zaključuje Radas.