Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Poticanje djece i mladih da pomoću sporta steknu zdrave životne navike

02.06.2021. 07:54


Na Višnjiku je jučer svečano otvorena najveća europska manifestacija amaterskog sporta – 25. Plazma Sportske igre mladih. To je sportsko-edukativni projekt za djecu i mlade koji se u kontinuitetu održava od 1996. godine. U tradiciji dugoj 25 godina, u natjecanjima je sudjelovalo više od dva milijuna malih sportaša. Cilj igara je potaknuti djecu i mlade da kroz sport, druženje i edukaciju steknu zdrave životne navike, kao i odgovornost prema sebi i društvu.
Dio Plazma Sportskih igara mladih također je i Telemach Dan sporta, u sklopu kojeg su se održali turniri u graničaru i atletici te Kinder turnir u uličnoj košarci i turnir u nogometu Coca-Cola Cup.


Pozitivni učinci sporta
Sportsko-edukativna manifestacija okupila je osnovnoškolce od 1. do 4. razreda s područja Zadra i Zadarske županije koja su se natjecala u graničaru i atletici te borila za plasman na Državnu završnicu Telemach Dana sporta Plazma Sportskih igara mladih, koja će se održati sredinom srpnja u Splitu, gdje će mali amaterski sportaši imati priliku družiti se i natjecati s vršnjacima iz cijele Hrvatske.
– Plazma Sportske igre mladih i Telemach Dan sporta posjetile su mnoge gradove diljem Hrvatske, a održavanje turnira nastavlja se i nakon posjeta Zadru. Pratimo djecu na njihovom putu k usvajanju zdravih životnih navika, razvoju sportskog duha i fair-playa, poručili su organizatori.


Zadar – rasadnik talenata
Organizatori Plazma Sportskih igara mladih ponosni su na svu djecu koja su se uključila u sportska natjecanja i uključila u kampanju fair-playa i sportskog duha.
– Jako smo sretni da se nakon duge pauze ponovno možemo družiti i natjecati zajedno. Unaprijed čestitam svim ekipama koje će se plasirati na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih jer ste vi pravi dokaz da je Zadar rasadnik sportskih talenata. U svojoj budućoj i, nadam se plodnoj, sportskoj karijeri nikada nemojte zaboraviti na fair-play i na sportsko navijanje, rekla je Tihana Butorac, voditeljica službe za odnose s javnošću Plazma Sportskih igara mladih.
Djecu je pozdravio i Denis Karlović, direktor Športskog centra Višnjik, koji im je poželio dobro druženje i puno sportskih uzbuđenja.
– Draga djeco, u ime Športskog centra Višnjik, želim da uživate u današnjem programu i svim mogućnostima koje vam ovdje možemo ponuditi. Želim vam da se lijepo zabavite i upoznate nove prijatelje, a mi ćemo vam ponuditi najbolje moguće domaćinstvo, naglasio je Karlović.




Festival fair-playa
Okupljene je pozdravila i Snježana Jurinić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za kulturu i šport i predsjednica Športske zajednice grada Zadra.
– Drage male sportašice i sportaši, pozdravljam vas u ime gradonačelnika Branka Dukića kojem je iznimno žao što nije mogao biti tu s vama i vidjeti kako ste se u velikom broju i s pozitivnim emocijama okupili na ovako velikom natjecanju. Zahvaljujem se organizatorima Plazma Sportskih igara mladih i Telemach Dana sporta na njihovom neiscrpnom trudu i organizaciji sportskih događanja za naše najmlađe, rekla je Jurinić te podsjetila na važnost fair-playa i zdravih životnih navika.
– Ovo nisu samo sportske igre, već i mogućnost da pokažemo fair-play, toleranciju, poštivanje različitosti i inkluziju djece s teškoćama u razvoju u svakodnevne sportske aktivnosti. Ujedno, želimo da svi vi, koji se još uvijek niste odlučili za neku od sportskih aktivnosti, ovu priliku iskoristite kako biste se odlučili za neku od sportskih aktivnosti i usvojili zdrave životne navike, poručila je Jurinić.


Rezultati


Graničar 2010. i mlađi
1. AK Fortius Zadar
2. AK Alojzija Stepinca
3. OŠ Bartol Kašić
Graničar 2012. i mlađi
1. AŠK Zadar
2. Fortius
3.Atletski klub Biograd n/m
Atletika 2012. i mlađi
Djevojčice
1. Loreta Klarić
2. Đana Đorđević
3. Aneta Gašpar
Dječaci
1. Josip Špralja
2. Rino Jurjević
3. Duje Juričev
Atletika 2010. i mlađi
Djevojčice
1. Karla Žilić
2. Petra Šoša
3. Natali Barišić
Dječaci
1. Dorijan Jurešić
2. Dominik Mandić
3. Duje Srzić


25 gradova
Telemach Dan sporta osmišljen je kao sportsko-edukativna platforma, čiji je cilj da se kroz druženje i sport promiču zdravi stilovi života i općeprihvaćene društvene vrijednosti kao što su multikulturalizam, tolerancija i uvažavanje različitosti. Projekt je koncipiran na modelu sportskih igara koje promiču suradnju, toleranciju i druženje, dok natjecanja stavlja u drugi plan. Ove se godine Telemach Dan sporta organizira u 25 gradova i mjesta diljem Hrvatske.


Promotori zdravog načina života
Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska športska manifestacija u Europi i svojevrsni fenomen, koji svojom tradicijom dugom 25 godine svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši, dužnosnici i sponzori. Povezuju sve svoje sudionike i uključuju ih u pozitivnu sliku i ugled koji grade godinama kao promotori zdravog načina života i društvenih vrijednosti među djecom i roditeljima. Iako se Igre bave amaterskim sportom, sve aktivnosti se rade prema standardima profesionalnih sportskih natjecanja.