Enio Meštrović dignut će ruku za Liburnijin kredit od 10 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Postignut dogovor između HDZ-a i nezavisnog gradskog vijećnika
Pitali su me možemo li im izići u susret kako bi se Liburnija spasila kreditom, a na pitanje koliko je hitno, odgovorili su nam da tvrtka može izgurati još mjesec i pol dana, kaže Meštrović
Marin GOSPIĆ
Enio Meštrović, nezavisni gradski vijećnik

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća nezavisni Enio Meštrović odbio je glasovati za kredit od deset milijuna kuna gradskoj tvrtki Liburnija. Zahtjev za davanje suglasnosti među oporbom nije prošao iako je HDZ ukazao na iznimno tešku situaciju ovog gradskog prijevoznika upozoravajući da im prijeti i neisplata plaća.

Naime, Liburnija više ne prima Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta na koje je imala pravo u doba pandemije koronavirusa kada je 2020. dobila 10,2 milijuna kuna, a godinu dana kasnije 8,7 milijuna. Vijećnicima je na sjednici objašenjeno da je firma u teškoj situaciji te da bez ovog kredita ne mogu opet biti likvidni. No, opozicija nije htjela glasovati za jamstvo za kredit poručujući da najprije žele vidjeti na koji se način u Liburniji troše sredstva. Dio vijećnika čak je predlagao i uvođenje aplikacije o transtarentnosti proračuna, kritizirajući direktora Edvina Šimunova zašto vozači imaju sramotno male plaće.

Stojimo iza radnika

Gradska vlast aplikaciju nije uvela te se činilo kako Liburnijin kredit neće proći niti na idućoj sjednici Gradskog vijeća. No, dobili smo informaciju kako je upravo ovih dana došlo do obrata - nezavisni vijećnik Enio Meštrović sastao se s HDZ-ovim direktorom Liburnije, Edvinom Šimunovim, nakon čega će - glasovati za kredit.

Znamo li da Meštrović u Gradskom vijeću ima još šest vijećnika, HDZ-u je izglasavanje ove točke dnevnog reda zajamčeno. Naime, Meštrović se uoči prošle sjednice, osim s direktorom, sastao i s radnicima Liburnije te njihovim sindikatom kako bi o svemu dobio informaciju iz prve ruke. Potvrdio nam je sastanak s Šimunovim od kojega je tražio povećanje plaće radnicima.

- Pitali su me možemo li im izići ususret kako bi se Liburnija spasila kreditom, a na pitanje koliko je hitno, odgovorili su nam da tvrtka može izgurati još mjesec i pol dana. Napomenuli smo da će za to vrijeme naš financijski stručnjak pregledati prošlogodišnju bilancu, ali i način na koji bi trošili novi kredit. Nakon odgovora direktora Liburnije na naša pitanja, iduća dva dana pogledat ćemo još neke detalje. Nadam se pozitivnom rješenju jer čuli smo se i s radnicima iza kojih apsolutno stojimo. Nećemo podići ruke samo zato što to netko nešto predlaže, već zato što moramo stati iza kredita od deset milijuna kuna, poručuje Meštrović.

Meštrović: Dovodi nas se pred gotov čin

Pregledao je i Liburnijinu projekciju potrošnje, analizu financijskog stanja privode kraju. No, odluku o podizanju ruke za ovu točku dnevnog reda već je donio.

- Stoji sve što nam je dosad rekao direktor Šimunov koji nam je objasnio kako su ostali bez državnih subvencija. U razgovoru smo naglasili da želimo da se iz ovog kredita, prije svega, radnicima povećaju plaće jer su najpotplaćeniji vozači gradskih firmi i tamo je puno ljudi sa socijalnim potrebama. Žao mi je što nas se uvijek dovodi pred gotov čin i u vremensku stisku. Izvršna vlast nije odobrila tih 11 milijuna kuna i onda se nas proziva da uzimamo ljudima kruh iz usta ako ne glasujemo za taj kredit. A to nitko ne želi, pa radnici mogu računati na našu podršku, poručuje Meštrović.

Obrazlažući ovaj dogovor, predsjednik zadarskog HDZ-a, Šime Erlić, kaže kako je njegova stranka i na prošloj sjednici Gradskog vijeća pojasnila zašto Liburniji treba omogućiti kredit.

Erlić: Nadam se da će vijećnici podržati kredit

- Važno je da štedljiv i uzoran gradski prijevoznik dobije sredstva kako bi, nakon teške godine pandemije i ostalog što ga je snašlo, kao i velike investicijske godine s 25 novih autobusa, ovu godinu na adekvatan način priveo kraju. Nadam se da će će svi vijećnici, bez obzira iz kojeg kluba dolazili, podržati kredit jer je to nasušna potreba, a direktor Liburnije jasno je obrazložio zašto je potrebno ovo zaduženje, ističe Erlić.

Po svemu sudeći, na idućoj sjednici Gradskog vijeća točka dnevnog reda s kreditom gradskom prijevozniku ovoga bi puta trebala glatko proći jer najavom o dizanju ruku Enio Meštrović HDZ-u osigurava čak sedam vijećničkih glasova. Ostaje vidjeti kako će ovoga puta glasovati ostatak oporbe, odnosno hoće li ostati pri zahtjevu o uvođenju aplikacije o transparentnosti proračuna ili će ipak glasovati za bolji život Liburnijinih radnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)