Ove godine Zadar se vraća u pravo turističko okružje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U svibnju 206 posto više dolazaka i 178 posto više noćenja
Mnogo je pokazatelja kako nas očekuje veliki promet tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, počevši od značajne popunjenosti hotelskih i privatnih kapaciteta koje bilježimo već sada, pa preko uspostave baze Ryanaira u zadarskoj Zračnoj luci s rekordnim brojem letova iz europskih destinacija, istaknuo je Paleka
Vedran SITNICA
Putnici se vratili i u Zračnu luku Zadar

Nakon dvije pandemijske godine predsezona u Zadru pokazuje sve naznake oporavka. Turisti su se napokon vratili u grad, a ugostitelji ne nadaju rekordnim brojkama. U Turističkoj smo zajednici Grada Zadra provjerili kako stoje rezultati za prvih pet mjeseci ove godine.

Nijemci najčešći gosti

U svibnju je ostvareno 39.704 dolaska, što je 206 posto više u odnosu na isto vrijeme prošle godine, 117.914 noćenja, što je 178 posto više. Grad je posjetilo 41.736 turista, što je 193 posto više. Prema aktualnim podacima 1. lipnja na našem području bilježimo 2.453 gostiju (2.143 stranih i 310 domaćih), te usporedno s istim danom u 2021. godini, prema sustavu eVisitor bilježi se porast od 29 posto u odnosu na prošlu godinu. Prvog dana lipnja najveći broj turista, njih 39,67 posto odlučio je boraviti u objektima u domaćinstvu, dok su na drugom mjestu hoteli s udjelom od 34,45 posto. Nijemci su nam bili najčešći gosti, a iza njih slijede domaći turisti, te gosti iz Austrije.

U prvih pet mjeseci ove godine grad je posjetilo 62.116 stranih i 31.503 domaća turista, te je ostvareno 93.619 dolazaka i 281.878 noćenja. U istom se razdoblju najveći dio turista odlučio za smještaj u hotelima, zatim objektima u domaćinstvu, te potom u ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, kao što su kampovi. U analiziranom razdoblju bilježi se porast od 111 posto u dolascima i 112 posto u noćenjima usporedno s 2021. godinom. U usporedbi s 2019. godinom u prvih pet mjeseci ostvareno je 65 posto prometa u dolascima i 87 posto prometa u noćenjima.

Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka kazao nam je kako je Zadar i u dvije nesigurne pandemijske godine realizirao relativno visok turistički promet u usporedbi s nekim drugim hrvatskim i europskim destinacijama.

Lavovski posao

- Svi su izgledi kako ćemo se ove godine vratiti u pravo turističko okružje na kakvo smo navikli do rekordne 2019. godine. Sudeći po svemu, Zadar i Hrvatska odradit će lavovski posao bez obzira na nesretni rat u Ukrajini, te globalnu energetsku i inflacijsku krizu. Mnogo je pokazatelja kako nas očekuje veliki promet tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, počevši od značajne popunjenosti hotelskih i privatnih kapaciteta koje bilježimo već sada, pa preko uspostave baze Ryanaira u zadarskoj Zračnoj luci s rekordnim brojem letova iz europskih destinacija, sve do ovogodišnjeg povratka cruising businessa za kojeg Zadar ima spremnu infrastrukturu u nagrađivanoj luci Gaženica s mnogim agencijama i tvrtkama vezanima uz taj kompleksni turistički proizvod, istaknuo je Paleka i kazao kako je s druge strane, sve izraženiji nedostatak radne snage u osnovnim i naprednim djelatnostima u ugostiteljstvu i turizmu, na čemu bi svakako trebalo sistemski poraditi u budućnosti.

- Zadarski ured Turističke zajednice je u okviru svojih zadaća odradila značajan posao u promociji i vidljivosti grada, kao i u organizaciji i sudjelovanju u kvalitetnim eventima u predsezoni i nadolazećim mjesecima, zaključio je Paleka.

Iskorak Almayera

Poznatog zadarskog hotelijera Vjekoslava Bobića iz hotela Almayer upitali smo kako je zadovoljan do sada postignutim rezultatima, te koji su planovi za špicu sezone.

- Iskreno rečeno, jako smo zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone. Nakon dvije pandemijske godine napokon radimo punim kapacitetom, unatoč problemima u Europi koji su izazvani ratom u Ukrajini i ekonomskom krizom, kazao je Bobić i dodao kako je ritam bukinga nakon vremena pada napokon došao na svoje.

- Za ovu smo sezonu napravili veliki iskorak u kvaliteti ponude i usluga koje nudimo, a novitete smo uveli i u naš restoran, tako da našim klijentima ove godine nudimo najveću razinu usluge. Što se tiče ljeta i špice sezone, očekujemo izvrsne rezultate, ukoliko, naravno, ne dođe do nekih naglih negativnih pomaka. Jedini nam je minus, kao i svim ugostiteljima, rast troškova, što naravno nastojimo kompenzirati cijenama naših usluga, zaključio je Bobić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)