Bogata sportska prošlost Zadra trune u spremištu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pehari
Siniša KLARICA
Pehari - dokazi o 50-godišnjim uspjesima klubova s Kolovara trunu i hrđaju u velikim maštelima

Pehari i arhiv Plivačkog kluba Zadar vaterpolskog i kluba za skokove u vodu već duže vrijeme umjesto u vitrinama kluba obitavaju u spremištu opreme bazena na Kolovarima. Dokazi o 50-godišnjim uspjesima klubova s Kolovara odbačeni trunu i hrđaju u velikim maštelima kakvi se koriste u berbi grožđa, dok je arhiv već obilno nagrizla vlaga.

Svjedočanstvo je to o nebrizi za sportsku i kulturnu baštinu zadarskog bazena kao izvorišta generacija zadarskih sportaša i kultnog gradskog okupljališta. Navodno se klubovi nisu mogli složiti tko će kupiti vitrinu u kojoj će biti pohranjen dio zajedničke sportske prošlosti još od vremena Sportskog društva Jedinstvo i ranije.

No nebriga prema peharima i arhivu nije usamljena stvar. Nakon prošlogodišnjeg raskola u PK Zadar, kad je dio trenerskog kadra na čelu s profesorima tjelesne kulture Vitomirom Burčulom i Marijanom Čulinom nezadovoljan odnosima unutar kluba osnovao PK Jaderu, novi klub morao je prebaciti svoje aktivnosti iz velikog u mali bazen. Prema riječima Vitomira Burčula, novom klubu je PK Zadar odredio svega jednu prugu u terminu 8 sati ujutro, pa su bili primorani svoje aktivnosti održavati u malom bazenu.

Mali bazen na Kolovarima služio je do svog preuređenja kao privezište pa su ga u PK Jaderi, morali na ulazu pregraditi neprimjerenim i nakaradnim drvenim pontonom. Tako se plivanje u Zadru, unatoč gradnji novih bazena na Višnjiku, vratilo u prošlost kad se mislilo da se ovakvi uvjeti treniranja neće više nikad ponoviti. Cijeloj situaciji dodatnu zanimljivost daje činjenica da je predsjednik PK Zadra gradonačelnik Živko Kolega. O svemu zadarski gradonačelnik kaže:

- Posljednjih godina puno se uložilo u obnovu bazena na Kolovarima. No trebat će još puno novca, kojeg trenutačno nemamo, kako bi se rješila još neka pitanja kao što su i ova arhiva i pehara."

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno