Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Glazba je u gradu – i po Županiji!

Autor: Nikola Markulin

01.07.2008. 22:00


Ovogodišnji festival trajat će od 6. srpnja do 9. kolovoza, a sadrži čak petnaest koncerata ozbiljne glazbe/U tzv. Programu plus očekuje nas jedan koncert u ‘Arsenalu’ (Ricardo Luque i prijatelji), te još četiri ‘županijska koncerta, po dva u Sukošanu i na Silbi/Svečano otvorenje GVUSD je na Forumu, a ponudit će nastup Festivalskog orkestra, pod ravnanjem Tomislava Fačinija, s koncertnom izvedbom najljepših brojeva iz opere “Carmen” G. Bizeta
Na konferenciji za medije jučer kroz podne održanoj u ‘Arsenalu’ predstavnici Festivalskog vijeća Glazbenih večeri u Sv. Donatu ukratko su prokomentirali ovogodišnji program festivala, te javnost upoznali s financijskom stranom projekta.
Prvi je o financijama govorio Romano Segarić, predsjednik Festivalskog vijeća. Segarić je javnost izvjestio da 48. Glazbene večeri u Svetom Donatu stoje 951.000 kuna, od čega je Grad Zadar osigurao 550.000 kuna, što ga čini najvećim financijskim skrbnikom festivala, Ministarstvo kulture 130.000 kuna, Zadarska Županija 25.000 kuna, Hrvatska turistička zajednica 50.000 kuna, Turistička zajednica Grada Zadra 10.000 kuna, glavni pokrovitelj festivala Hypo Gruop Alpe Adria 50.000 kuna, ostali sponzori oko 27.000 kuna, a ostatak troška se pokriva prihodima od ulaznica.
Tomislav Fačini, umjetnički ravnatelj festivala, u kratkim je crtama prokomentirao program:
– Svečano otvorenje festivala već se tradicionalno održava koncertom na Forumu. Ovog ljeta to će biti opera “Carmen” Georgesa Bizeta koju ćemo izvesti, takoreć, u domaćoj produkciji, budući da će u izvedbi sudjelovati mnoštvo izvođača s kojima već dugo surađujemo. Apostrofirao bih i nastup Estonskog komornog filharmonijskog zbora pod ravnanjem čuvenog Paula Hillera, a koji je ponajbolji svjetski ansambl tog tipa u posljednjih nekoliko godina. Ove godine prilikom osmišljavanja programa vodili smo se idejom da dosta budu zastupljeni naši mladi uspješni glazbenici, pa će posjetitelji tako, primjerice, moći uživati u izvedbama Đane Kahriman, ali i niza drugih. Na Dan domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, Zadarski komorni orkestar sudjelovat će u izvedbama „Magnificat” (J. S. Bach) i „Requiem” (G. Faure) u Sv. Stošiji. Također, treba skrenuti pažnju na četiri programa pripremljena za izvođenje po Županiji i pritom valja istaknuti kako se ne radi o programima zastupljenim na festivalu u samom Gradu. Za kraj, želio bih da ovogodišnji festival odjekne proporcionalno našoj volji i trudu u njega uloženom.
Predstavnici festivalskog vijeća još su napomenuli kako se ulaznice, osim na tri mjesta u Gradu, mogu kupiti putem interneta i to na adresi www.ulaznice.hr, te kako je ovogodišnje izdanje festivala najraširenije do sada, s obzirom da će se izvoditi na osam atraktivnih lokacija u staroj gradskoj jezgri, odnosno Poluotoku. Uostalom, slogan „Glazba je u gradu” na to i aludira.