Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kako je Potjeh organizirao Etnovečer

Autor: Jelica Farkaš

01.07.2008. 22:00
Kako je Potjeh organizirao Etnovečer

Foto: Jelica FARKAŠ



Voditeljica udruge “Potjeh”, Zvjezdana Stella Unušić, upriličila je ovom prigodom ples i modnu reviju temeljenu na starim narodnim običajima i tradiciji, a u realizaciji osmišljenog programa uz članove udruge pomogli su i gosti
U organizaciji biogradske udruge “Potjeh” koja njeguje tradiciju našeg podneblja održana je u parku bara “Lavander” biogradske “Ilirije” priredba jednostavnog naziva Etnovečer. Voditeljica udruge “Potjeh”, Zvjezdana Stella Unušić, upriličila je ovom prigodom ples i modnu reviju temeljenu na starim narodnim običajima i tradiciji, a u realizaciji osmišljenog programa uz članove udruge pomogli su i gosti. Tako su u specifičnom prirodnom ambijentu nastupili mali i veliki izvođači ove zanimljive etnoprezentacije. Plesnu priču “Ivo i Mara” izveli su članovi plesne skupine “Svarožići”, a koreografiju za ovu priču iz hrvatske mitologije napravila je Irma Unušić.
Modna revija Stella designe predstavila je modele s etnomotivima izrađenim na domaćem platnu, a posebno je ovom prigodom predstavljen i zalistavac, detalj stare biogradske nošnje koji je zapravo njezina ukrasna prsna aplikacija. Kako bi ova priredba bila potpunija i raznovrsnija, a ipak ostala u etnomiljeu, organizatori su u goste pozvali i polaznice trećeg razreda Obrtničke škole Gojka Matuline iz Zadra, Draganu Grgić, Viktoriju Rogoznicu i Mariju Kristinu Vulić koje su za ovu priliku sudionicima programa napravile zaboravljene tradicijske frizure rađene prepletima pramena i pletenicama, te na taj način doprinijele da ova etnopriredba bude to u pravom smislu. Gosti na priredbi bile su i članice udruge “Gačanka” iz Otočca koje su ovom prigodom predstavile i njihove prepoznatljive Japode te ispričale priču o njima i njihovim običajima, koje kroz udrugu njeguju.