Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Postignut dogovor, prosvjeda neće biti

Autor: Elza Radulić-Toman

01.07.2008. 22:00
Postignut dogovor, prosvjeda neće biti

Foto: Adam VIDAS



Zapravo u ovome našem razgovoru se ispostavilo da je cijeli problem nastao zbog slabe ili, bolje rečeno, nikakve međusobne komunikacije, pa smo se dogovorili da ćemo se sastajati barem svakoga mjeseca kako bismo ubuduće izbjegli nesporazume, kaže Lenko Garbin
Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta razmrsio je čvor s Udrugom hrvatskih linijskih brodara, koji su kao koncesionari na brzobrodskim linijama s otocima nezadovoljni načinom obračuna i isplaćivanja skupoga goriva, u utorak prosvjedovali diljem naše obale. Dogovoren je novi prihvatljiv način suradnje, kada je u pitanju poskupljenje goriva.
Jučer je, naime, ministar Kalmeta u Zagrebu primio predstavnike svih pet brodara, po dva iz Zadra i Splita, te jednoga iz Šibenika, kako bi obje strane iznijele svoja stajališta oko problema s poskupljenjem goriva, koje je ozbiljno počelo nagrizati poslovanje navedenih brodara, a koji po novim ugovorima od prošle godine imaju koncesije za održavanje najvećega dijela brzobrodskih linija s otocima. Dakle, održavanje tih linija subvencionira država, ali česta i visoka poskupljenja goriva nisu bila predviđena. Na sastanku u Ministarstvu, kojemu su uz ministra nazočili i državni tajnik za more Branko Bačić i ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet kap. Ivan Franičević, došlo se do rješenja koje zadovoljava obje strane. Koncesionari će ubuduće od države dobivati razliku u tzv. bitnim troškovima kod povećanja cijene goriva i to nakon mjesečnoga obračuna, a ne kako im se nudilo nakon tri mjeseca.
– Mi smo uglavnom zadovoljni ministrovim prijedlogom i njegovim načinom suradnje. Zapravo u ovome našem razgovoru se ispostavilo da je cijeli problem nastao zbog slabe ili, bolje rečeno, nikakve međusobne komunikacije, pa smo se dogovorili da ćemo se sastajati barem svakoga mjeseca kako bismo ubuduće izbjegli nesporazume, kazao nam je nakon sastanka u Ministarstvu mora Lenko Garbin, vlasnik tvrtke G&V line, koja u Zadru drži dvije brzobrodske linije s otocima.
Podsjetimo, u utorak su, a nakon neuspjeloga dogovora u Agenciji za obalni linijski promet, brodari prosvjedovali sa satom zakašnjenja u polasku za otoke. Čak su bili najavili da će u subotu svoj prosvjed toliko zaoštriti da će ostaviti brodove privezane u lukama i uopće neće ploviti! Vjerujemo da su to bile tek verbalne prijetnje i da se nitko od njih ne bi usudio na takav drastičan potez. Očekivali su ovakav ili sličan rasplet, jer je sam ministar mora odmah rekao da će ih osobno primiti, kako bi čuo njihovo mišljenje.