Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Poželio sam umrijeti nakon ugriza crne udovice

Autor: Velimir Brkić

01.07.2008. 22:00
Poželio sam umrijeti nakon ugriza crne udovice


Jure je prije godinu dana u posljednji trenutak u vlastitom dvorištu izbjegao ugriz opasnog poskoka, prije mjesec dana ugrizao ga je pas, a sada i crna udovica
 
Jure Ćoza (46) zvani Mrav iz vinjeračkog zaseoka Vučijak Ćoze prva je ovogodišnja žrtva najotrovnijeg pauka na našem području, crne udovice.
Nesretnog Juru u utorak ujutro oko 8 sati na polju Brisnica, između Vučijak Ćoze i Posedarja, ubola je za život opasna crna udovica. Nakon gotovo bezbolnog uboda u idućih nekoliko sati se odvijala dramatična borba za život ovog umirovljenog vojnog invalida.
Ljetni mjeseci, a posebice srpanj i kolovoz, vrijeme su kada se otrovni pauci – crne udovice najčešće pojavljuju. Iako ugriz ovog opasnog insekta izaziva strašne i nepodnošljive bolove, a u posebno rizičnoj populaciji čak i smrt, zapravo pauk nije agresivan i napadački raspoložen, već do uboda dolazi tek kada ga se nepažnjom pritisne nepokrivenim dijelom tijela.
Prikupljao djetelinu
– Upravo sam završavao prikupljanje djeteline i sijena vilama na njivi udaljenoj 500-600 metara od kuće. Bio sam odjeven u majicu dugih rukava i kratke ljetne hlače, na nogama sam imao visoke vojne tenisice, nažalost, nevezane. U jednom trenutku, dok sam vilama djetelinu prebacivao preko glave, nešto me bocnulo u predjelu nožnog gležnja. Pomislio sam da je komarac, no kad sam skinuo tenisicu vidio sam poluzgnječenog malog pauka s crvenim pjegama po leđima, u prekidima prepričava Jure.
Dovezao se automobilom do kuće, a kako u hladnjaku nije imao leda sat i pol je na mjesto uboda kao oblog stavljao smrznutu hobotnicu. No bol se počela širiti nogama do prepona i na leđa.
– Oblijevao me hladan znoj, bolovi su postali nepodnošljivi, gušilo me u prsima, svaki mišić, svaka kost me boljela, jednostavno sam se raspadao. Pomislio sam “vrag je odnio šalu” i nekako sam došepao do susjeda Ante Ćoze, koji me žurno odvezao u posedarsku ambulantu. Prošao sam cijeli rat, ali ovako nešto nisam mogao ni zamisliti, još uvijek s bolnim grčem na licu opisuje Jure klasične simptome uboda crne udovice, dok u Ćozinim dvorima u nazočnosti njegove braće Darka i Rajka te nevjeste Nade slušamo njegovu ispovijest.
U posedarskoj ambulanti liječnica Danijela i medicinska sestra Slavica pokušale su zbrinuti Juru, no požrtvovnost i birane riječi ohrabrenja medicinskog osoblja, nekoliko injekcija i kisik, nisu umanjivali nesnosne bolove.
– Tek sam tada počeo shvaćati uzrečicu “muke Isusove”, još je tek nedostajalo da mi duša otiđe u nebo, u raj ili pakao, tko će ga znati, neuspješno se pokušavao nasmijati Jure, koji je prije točno godinu dana u posljednji trenutak u vlastitom dvorištu izbjegao ugriz opasnog poskoka. No prije mjesec dana nije uspio izbjeći krvoločni ugriz psa za lijevu ruku i ovog utorka ugriz najotrovnijeg pauka.
U pratnji liječnice i medicinske sestre jučer u ranim poslijepodnevnim satima hitno je prevezen na Zarazni odjel zadarske Opće bolnice.
Kidao sam se
– Od nesnosnih bolova počeo sam se gubiti. Obliven mrtvim znojem kao da sam se našao u velikom stroju za mljevenje mesa. Kidao sam se. Povikao sam na vozača da brže vozi “jer umirem”. No vozač je zasigurno obarao vlastiti rekord brzine na relaciji Posedarje – Opća bolnica Zadar. Odgovorno tvrdim da sam tijekom vožnje u ambulantnom vozilu imao pištolj, bez razmišljanja bih pucao sebi u glavu. Radije smrt nego onakvi nesnosni bolovi, drhtavim glasom govori Jure.
Zahvaljujući brzoj reakciji medicinskog osoblja i liječnika, šefa zadarskog Zaraznog odjela prof. dr. sc. Borisa Dželalije i infektologa prof. dr. sc. Mira Morovića, Ćoza je antiserum dobio, moglo bi se reći, u posljednjem trenutku. Nakon nepuna 24 sata provedena u bolničkoj postelji na Zaraznom odjelu, bez trunke sna jučer je nakon sveobuhvatnog liječničkog i laboratorijskog pregleda pušten na kućnu njegu i 10-ak dana mirovanja.
 
 
Dželalija: Nema mjesta panici
– Najvažnije je što prije zatražiti liječničku pomoć kako biste na vrijeme dobili antiserum. Ugriz crne udovice je gotovo bezbolan te često prođe i nezapažen. Mjesto ugriza može biti jedva zamjetljivo, s pojavom otoka i blagog crvenila, a unutar sat vremena javljaju se grčevi mišića oko mjesta ugriza, koji se potom šire na grupe većih mišića, kao što su trbušni, leđni, grudni i bedreni. Mogu biti zahvaćeni i glatki mišići, primjerice bronha ili maternice. Od ostalih simptoma obično su prisutni mučnina i povraćanje, glavobolja, profuzno znojenje, pritisak u grudnom košu, anksioznost te porast krvnog tlaka i ubrzani rad srca. Lice ugrižene osobe može poprimiti karakterističan izgled, Latrodectus facies, karakteriziran grčem muskulature lica, oticanjem očnih vjeđa, suzenjem i slinjenjem, kaže dr. Boris Dželalija.
Prema njegovim riječima, mjesta za paniku zaista nema, pa čak i kada je u pitanju ubod crne udovice, jer u zadarskoj Općoj bolnici ima dovoljno seruma protiv uboda tog otrovnog pauka.
– Nakon uboda crne udovice pomoć je najbolje potražiti u bolnici, gdje će pacijent dobiti odgovarajuću liječničku pomoć, prije svega serum protiv paukova otrova te drugi-treći dan najvjerojatnije biti otpušten kući.
 
Simptomi i posljedice
Podsjetimo, nakon uboda crne udovice osoba počinje osjećati simptome nakon 20 do 30 minuta. Prije svega, riječ je o jakoj boli, prvo na mjestu uboda, potom obližnjim limfnim čvorovima, da bi se na kraju proširila i cijelim tijelom. Uz to, dolazi i do obilnog znojenja te osjećaja snažnog straha.
– Ubod crne udovice u principu nije smrtonosan, iako se zdravstveno stanje može zakomplicirati, osobito kod djece i starijih osoba s kroničnim bolestima. Prije svega, u rizičnu skupinu spadaju osobe koje imaju problema s krvožilnim sustavom, odnosno srcem i visokim tlakom, zbog čega ubod crne udovice, uslijed komplikacija za njih može završiti i smrtnim ishodom, upozorava dr. Boris Dželalija, dodajući kako je u Zadru prije 20-ak godina ubod crne udovice bio smrtonosan za jednog kroničnog bolesnika s Dugog otoka, koji je preminuo uslijed komplikacija izazvanih paukovim otrovom.