Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ribogojilište po “dvotrećinskom” principu

Autor: Ivan Stagličić

01.07.2008. 22:00
Ribogojilište po “dvotrećinskom” principu


Bila je zatražena količina od tisuću tona, međutim, studijom je utvrđeno da ovaj prostor može ukupno podnijeti 630 tona, a s obzirom da je već 50 tona iskorišteno, onda se riješilo tako da se ide na 580 tona. Također valja naglasiti da ovaj prostor neće biti cijelo vrijeme u cijelosti iskorišten. Možete vidjeti na presliku topografske karte da ovdje postoje tri dijela i uvijek će jedan od ta tri dijela biti slobodan, kazao je zamjenik župana dr. sc. Đani Bunja
 Na 58. sjednici Županijskoga poglavarstva uz ostale točke dnevnoga reda, na rasporedu je bio i prijedlog Odluke o prikupljanju ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja za uzgoj bijele morske ribe u akvatoriju Ravskoga kanala. Riječ je o koncesiji o kojoj je u proteklim mjesecima bilo dosta govora i medijskih istupa, budući da su žitelji Vele i Male Rave, zajedno sa svojim mjesnim odborima iskazali određeno protivljenje prema ponašanju tvrtke “Dalmar” iz Pakoštana, koja iskazuje interes za dodjelu navedene koncesije.
Stajališta stručnog skupa
O općim uvjetima dodjele članove Poglavarstva je izvijestio dipl. ing. Jerolim Uroda, Pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo te kazao kako je tvrtka “Dalmar” podnositelj inicijative za dodjelu navedene koncesije za ribogojilište kapaciteta do 580 tona godišnje te kako je ta inicijativa usklađena s dokumentima prostornog uređenja pa se predlaže da se pokrene postupak dodjele.
Prije donošenja odluke za diskusiju su se javili mr. sc. Mladen Mavar i dr. sc. Đani Bunja, zamjenik župana. Mr. Mavar je kazao kako je normalno da Zadarska županija razvija marikulturu, a upoznao je nazočne i sa stajalištima koja su iskazana na nedavno održanom stručnom skupu o otoku Ravi.
– Vezano uz ovu koncesiju ponovio bih riječi docenta dr. Josipa Faričića da Ravljani nemaju ništa protiv marikulture u Ravskom kanalu, ali ih brine jedino veliko povećanje količine uzgajane ribe i prostor koji će ti kavezi zauzeti. S tim u svezi mi je drago da će za koncesionara biti postavljeni uvjeti o pojačanoj kontroli mora i, naravno, podmorja od mjerodavnih i nezavisnih institucija. Ono što Ravljani podržavaju, to je stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, kazao je Mavar i izrazio uvjerenje da će Zadarska županija kao što je i do sada činila, imati važnu ulogu u poboljšanju kvalitete života na otoku Ravi.
Tri gledišta
Dr. Bunja je nazočne upoznao s nekoliko podataka vezanih uz provođenje studije utjecaja na okoliš vezane uz ovu koncesiju.
– Bila je zatražena količina od tisuću tona, međutim, studijom je utvrđeno da ovaj prostor može ukupno podnijeti 630 tona, a s obzirom da je već 50 tona iskorišteno onda se riješilo tako da se ide na 580 tona. Također valja naglasiti da ovaj prostor neće biti cijelo vrijeme u cijelosti iskorišten. Možete vidjeti na presliku topografske karte da ovdje postoje tri dijela i uvijek će jedan od ta tri dijela biti slobodan. Periodično će se mijenjati tako da se i na taj način maksimalno vodi računa o zaštiti okoliša, istaknuo je zamjenik župana, koji je podsjetio kako je utvrđeno da su za nadzor predviđene tri monitorne točke, a ne samo jedna, kako je prvotno bilo namjeravano, s obzirom na specifičnost morskih i pomorskih struja u Ravskome kanalu.
O ovoj točki se želio izjasniti i sam župan Stipe Zrilić, koji je naglasio kako je marikultura bitna točka razvoja ovoga područja i kako je u Zadru dosta razvijena.
– Zadar je na neki način kolijevka marikulture, a naravno da su se po uzoru na Zadar razvile i mnoge druge sredine, čak su i druge države uzimale iskustva i projekte i danas otišle i dalje nego Zadar u razvoju, kazao je župan te podsjetio da se kod ove lokacije zastalo u određenoj fazi jer je došlo do reakcije žitelja.
– Išli smo i vidjeli o čemu se radi. Bilo je i reakcija određenih medija, naravno, što je normalno ako želimo razvijati kulturu dijaloga, podsjetio je župan Zrilić te izrazio nadu da će i ovaj projekt pripomoći obnovi života na otoku i da će se ljudi vraćati. Župan je također podsjetio da je dao osobno nalog da se ta lokacija, koja je u vrijeme posjeta županijskog izaslanstva bila već zauzeta, oslobodi i pričeka do kraja procesa odlučivanja o dodjeli koncesije, jer se na natječaj može javiti i više zainteresiranih.
Nakon diskusije Poglavarstvo je prihvatilo Odluku o prikupljanju ponuda za dodjelu koncesije, koja će se dodijeliti na rok do 20 godina.