Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Fotografija i dizajn

Autor: Krešimir Bukvić

01.07.2009. 22:00
Fotografija i dizajn

Foto: Filip BRALA



“Photo & Design” naziv je izložbe koja je u srijedu navečer otvorena u galeriji ‘Kapetanova kula’, a u okviru koje će Zadranima svoje fotografije i dizajnerske eksponate do 30. srpnja prezentirati jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa Stephan Lupino. Izložbu je otvorila Renata Peroš, kordinatorica programa predstavljanja Lupinovog stvaralaštva zadarskoj publici. Osvrnuvši se na njegova djela Renata je naglasila kako je Lupino umjetnik širokih razmjera, sposoban fotografskim aparatom zabilježiti ne samo iskonsku ljepotu seksualnosti, po kojoj je najviše poznat, već i dramatične i tragične portrete.
– Pred nama je danas fotograf koji se kroz rad nije bojao, niti se boji konkurencije. On je uspio tamo gdje je ona bila najjača i najokrutnija – u New Yorku, te se ovjenčan slavom vratio u Zagreb. Lupino je fotograf svjetskih razmjera koji je permanentnom borbom za biti što bolji stvario opravdani status u svijetu poznatih umjetnika. Nakon niza izložbi diljem Hrvatske, on je danas i u Zadru. Njegova fotografija nije strogo determinirana. Iako prevladavaju motiv, od sirove ljepote ženskog i muškog fizisa, Lupino kroz svoju kompleksnu narav, s mnogo ljubavi i sjete radi fotografije i teško bolesne djece. On je fotograf iz čije duše izranja narav neobičnog. Lupino je asketa do dubine duše, istakla je Peroš.
Prisjetivši se Lupinovog doprinosa domaćoj foto sceni, posebice u razdoblju Domovinskog rata kada je održavao visoke standarde u fotografiji, Renata nije zaboravila spomenuti kako će i ova izložba imati svoju humanističku notu, kako će dva eksponata ići za Zakladu o istini o Domovinskom ratu. Lupino je, naime, na otvaranju izložbe uručio jednu svoju fotografiju i križ izrađen od drveta, brigadiru Željku Dilberu, koji će osobno uručiti generalu Anti Gotovini Lupinove umjetnine prilikom njegovog povratka u Hrvatsku. Zahvalivši se svima okupljenima na dolasku, i Lupino se kratko obratio uzvanicima, istaknuvši posebice nekoliko pojedinaca i tvrtki uključenih u organizaciju njegove izložbe.