Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vremeplov prometne policije u Gradskoj loži

Autor:

01.07.2009. 22:00
Vremeplov prometne policije u Gradskoj loži

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Današnja prometna policija nastaje s razvojem cestovnog prometa, tako da se još 1850. godina javljaju prve, tadašnje “saobraćajne” jedinice, podsjetio je Jamičić, pojasnivši da je cilj ove izložbe zapravo poboljšanje uvjeta na cestama, odnosno približavanje građanima i zajedničko ulaganje u podizanje sigurnosti prometa
Izložba pod nazivom “Vremeplov prometne policije”, koja je organizirana u suradnji Policijske uprave zadarske i Muzeja policije, Ministarstva unutarnjih poslova stigla je i u Zadar. Svečano otvorenje izložbe upriličeno je jučer u prostoru Narodnog muzeja Zadar – Gradska loža, a uz predstavnike Grada Zadra i Zadarske županije te okupljene građane i turiste, nazočni su bili i predstavnici PU zadarske. Prigodnim govorima izložbu su otvorenom proglasili Anton Dražina, načelnik PU zadarske i Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije.
– Zahvalio bih upravi Narodnog muzeja i ravnatelju Hrvoju Perici na ustupanju ovog prostora i pomoći pri opremanju izložbe. Godina početaka redarstvenih snaga je davna 1305. godina, iako se u Zadru njihova uloga rijetko spominje. Redarstvene snage su se uvijek bavile istim poslom, a to je čuvanje sugurnosti građana i javnog reda i mira. Današnja prometna policija nastaje s razvojem cestovnog prometa, tako da se još 1850. godina javljaju prve, tadašnje “saobraćajne” jedinice, podsjetio je Jamičić, pojasnivši da je cilj ove izložbe zapravo poboljšanje uvjeta na cestama, odnosno približavanje građanima i zajedničko ulaganje u podizanje sigurnosti prometa. Nakon što je Jamičić pozvao sve građane da se u ovo kratko vrijeme, odnosno do subote ujutro, do kada je izložba otvorena, pridruže i sudjeluju u ponekim izložbenim aktivnostima, poput zanimljive nagradne igre, prisutnima se obratio i Anton Dražina.
– Zahvaljujem svima koji su podržali ovaj događaj. Želim naglasiti da je primarna zadaća policije prevencija, a ne kažnjavanje, iako je u javnosti stvorena kriva percepcija. Evidentno je također da je zahvaljujući brojnim preventivnim aktivnostima na zadarskom području zabilježen pad broja prometnih nezgoda, broja ozlijeđenih i broja smrtno stradalih, kazao je Dražina, nakog čega je izložbu proglasio otvorenom.
Jučerašnja je izložba zapravo jedna u nizu izložbi Muzeja policije, a koja je prvi put stigla i u Zadar te je prilagođena ovdašnjim uvjetima. Izložba je sadržana od nekoliko cjelina i to povijesnog dijela u kojemu je moguće podsjetiti se na nastanak prometne policije u Hrvatskoj te vidjeti odore i policijska vozila kroz povijest. Prikazani su i različiti poslovi kojima se bavi prometna policija, a u tom dijelu pozvani su i posjetitelji da sudjeluju u nagradnoj igri i to u cilju zajedničke komunikacije. Jedan dio izložbe posvećen je i mladeži policije, takozvanim “bobijima”, gdje je osim ljetne, bijele odore, koju nose zadarski “bobiji”, izložena i zimska odora, koja je za Zadrane bila prava atrakcija. Prikazani su i upravni poslovi prometne policije, poput izdavanja prometnih dozvola i slično, pa je tako kroz taj segment izložbe prikazan pregled izgleda registarskih pločica kroz povijest.
Prikazani su i povijesni i današnji uređaji za sigurnost prometa, poput uređaja za usporavanje i mjerenje brzina, alkotesta i slično. Nakon simulacije vožnje u različitim uvjetima te fotografija iz različitih razdoblja, izložba završava anketom među građanima o mišljenju koje oni imaju o prometnoj policiji u Zadru.