Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bicikl na dar za 25 godina svećeništva

Autor: Marija Ćurko

01.07.2010. 22:00
Bicikl na dar za 25 godina svećeništva

Foto: Filip BRALA



Na kraju svete mise, don Srećku Petrovu uručeni su darovi na spomen njegove obljetnice. Uime župljana Crnog darovan je bicikl, a prigodne riječi uputila je Anita Grgurović te slavljeniku uručila buket ruža
Don Srećko Petrov, ekonom Zadarske nadbiskupije i župnik Crnog ove godine slavi 25 godina svećeništva. U povodu ovog srebrnog jubileja, misno slavlje ispred crkve Sv. Nikole, biskupa u Crnom u srijedu je predvodio don Srećko Petrov u zajedništvu brojnih svećenika. Propovijedao je don Tomislav Baričević, župnik župe Sv. Filip i Jakov, a nazočio je i don Srećko Frka-Petešić, ravnatelj Svećeničkog doma “Zmajević” u Zadru. Uz župljane Crnog, prijatelje i goste, euharistijskom slavlju sudjelovala je rodbina don Srećka, brat Antun s obitelji te obitelj pokojnog brata Stjepana i drugi uzvanici. Na kraju svete mise, don Srećku Petrovu uručeni su darovi na spomen njegove obljetnice. Uime župljana Crnog darovan je bicikl, a prigodne riječi uputila je Anita Grgurović te slavljeniku uručila buket ruža. Brojni vjernici su se nakon euharistije pridružili čestitkama, a svima je podijeljena spomen sličica s riječima svetog Franje Saleškog “Cvjetaj tamo gdje si posijan!”
Srećko Petrov rodio se 25. prosinca 1957. godine u obitelji Silvestra i Ivane u Zavidovićima u BiH. Klasičnu gimnaziju pohađa i završava u Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević” u Zadru od 1973. do 1977. godine. Teološke studije pohađa u Sarajevu od 1977. do 1982., Augsburgu, od 1982. do 1984. i Zagrebu od 1984. do 1985., gdje i diplomira 1985. godine. Za svećenika Zadarske nadbiskupije zaređen je u zadarskoj katedrali Sv. Stošije, 30. lipnja 1985. godine. Don Srećko je za moto svećeničkog ređenja izabrao riječi iz prve poslanice Timoteju: “Nitko neka ne prezire tvoje mladosti, nego budi uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći.” Nakon Mlade mise bio je župnik u Jasenicama i Obrovcu od 1985. do 1995. godine. Domovinski rat dočekao je u Jasenicama, koje je zajedno s vjernim pukom napustio 1991. godine. Od rujna 1991. do kolovoza 1992. obavlja službu dušobrižnika hrvatske vojske i policije na području Zadarske nadbiskupije. Od rujna 1992. boravi kod župnika u Starigradu – Paklenici, gdje okuplja veći dio prognanih Jaseničana. Od 1993. do 1995. uz svoje župničke ovlasti za prognane župe Jasenice i Obrovac, imenovan je upraviteljem podvelebitskih župa: Tribanj – Krušćica, Starigrad – Paklenica i Seline. Nedugo nakon oslobođenja Jasenica započeo je s organiziranjem duhovnog života povratnika u Rovanjskoj u starohrvatskoj crkvi Sv. Jurja. Od rujna 1995. do 1997. župnik je župe Sv. Ante Padovanskog u Zadru na Smiljevcu. U to vrijeme radio je na pripremi projektne dokumentacije za izgradnju pastoralnog centra. Od 1997. godine je ekonom Zadarske nadbiskupije i ravnatelj Svećeničkog doma “Zmajević” u Zadru. Službu ravnatelja Svećeničkog doma obnašao je do 2008. godine. U ovom razdoblju uz svoj primarni posao u Nadbiskupskom ordinarijatu i Svećeničkom domu obavljao je i pastoralnu službu u župama Mali i Veli Iž, od rujna do prosinca 1997. godine. Bio je poslužitelj župa Sestrunj i Rava. Od 1999. do 2008. godine je ravnatelj NUUK-a, a od 2001. član Zbora savjetnika. Od 2002. do 2003. je župnik Islama Latinskog i Smilčića. Nakon toga, od 2003. godine je župnik Crnog.
– Prije 25 godina u zadarskoj katedrali me blagopokojni zadarski nadbiskup mons. Marijan Oblak zaredio za svećenika Zadarske nadbiskupije.
Don Srećko Petrov se na kraju misnog slavlja zahvalio svima koji su ga pratili na njegovom putu prema svećeništvu. Nakon euharistijskog slavlja održan je sportski susret i druženje uz domjenak i pjesmu.