Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Bobiji” ponovno na raskrižjima

Autor: Anita Ćustić

01.07.2010. 22:00
“Bobiji” ponovno na raskrižjima

Foto: A. SITNICA



Ovdje smo kako bismo vas predstavili javnosti, osobito vozačima koje želimo upozoriti na uvažavanje Jedinice prometne mladeži. Želimo da naši vozači shvate da ste vi tu kako biste povećali protočnost na onim najkritičnijim raskrižjima te tako povećali opću prometnu sigurnost u našem gradu, kazao je Elvis Perinčić
Ovosezonska skupina Jedinice prometne mladeži, “malih” prometnih policajaca, poznatijih kao “bobiji”, od jučer su ponovno na zadarskim ulicama i regulirat će promet na najfrekventnijim gradskim raskrižjima sve do 31. kolovoza. Ovim je povodom jučer netom prije njihova prvog izlaska na ulice održan sastanak s pripadnicima Jedinice, koji su upriličili Zlatko Sokolar, načelnik PU zadarske, i Elvis Perinčić, načelnik Prometne policije.
Bolja protočnost prometa
Ovom je prilikom javnosti predstavljeno trideset četvero mladih ljudi, mahom srednjoškolaca, koji su u proteklih petnaest dana prošli obuku u dva dijela i to prvo teorijsku nastavu u Autoškoli Zadar, prilagođenu njihovim potrebama, a potom i praktični dio u postaji zadarske Prometne policije.
– Ovdje smo kako bismo vas predstavili javnosti, osobito vozačima koje želimo upozoriti na uvažavanje Jedinice prometne mladeži. Želimo da naši vozači shvate da ste vi tu kako biste povećali protočnost na onim najkritičnijim raskrižjima te tako povećali opću prometnu sigurnost u našem gradu, kazao je Perinčić, poručivši građanima da su svi članovi Jedinice obučeni te zakonski ovlašteni za obavljanje svog posla, zamolivši ih da ih uvažavaju i poštuju njihove znakove.
– Vaša ovlaštenja su ista kao i policijska i zato se izvolite u skladu s tim i ponašati. Na raskrižju budite sigurni u sebe, brzi, odlučni, energični, poručio je Sokolar novoj skupini mladih “bobija” koji će i ove sezone, kao što je to bilo i proteklih godina, na terenu biti svakim radnim danom i subotom od 7 do 22 sata u dvije smjene.
Djevojka Kristina Vicković jedna je iz skupine kojoj je ovo druga godina sudjelovanja u Jedinici prometne mladeži tako da je, kako kaže, onaj prvotni strah i tremu prebrodila prošle godine.
– Osim zbog društva i ove godine sam se prijavila jer me ovaj posao zanima. U budućnosti bih voljela biti policajka, kazala je Kristina, a slično je kazao i Andrija, koji, iako mu je ova sezona prvo iskustvo s ovakvim poslom, početnički strah nije pokazivao.
“Prometna karta”
– Moj je otac policajac pa sam i ja odlučio krenuti njegovim stopama, a ovo je prvi korak prema tome. Motivacija je, naravno, i dobar džeparac koji ću na ovaj način zaraditi u vrijeme ljetnih praznika, a sunca se ne bojim. Ne bi trebao biti problem, dobro ćemo se zaštititi i idemo, kazao je ovaj srednjoškolac.
Bit će raspoređeni na svim frekventnijim križanjima u gradu, prvenstveno u njegovu užem dijelu kao što su Liburnska obala, trajektno pristanište, križanje ulica Josipa bana Jelačića i Stjepana Radića, Branimirova obala, kružni tokovi i ostala križanja, ovisno o prometnoj situaciji u gradu. Kako je istaknuto na jučerašnjem sastanku, njihov primarni zadatak je fizička regulacija prometa, osobito na križanjima na kojima se želi postići maksimalna protočnost prometa. Osim toga, njihova je zadaća i pomaganje stranim i domaćim turistima u snalaženju na prometnicama i u gradu općenito, kao što su pronalazak važnijih objekata, institucija i slično te tako turistima služe kao “prometna karta”. Nije stoga čudno da su i najvažniji kriteriji prilikom odabira kandidata bili i dobro poznavanje stranih jezika te razvijene komunikacijske sposobnosti. S obzirom da je riječ o mladim i neiskusnim ljudima, oni bez napomenutih sposobnosti teško će vladati stresnim situacijama koje ovaj posao donosi i zato je u ovom slučaju dobra psihička spremnost od presudne važnosti.
– Molimo građane da uvažavaju znakove koji će davati pripadnici JPM, jer će na taj način i sami pridonijeti boljoj protočnosti prometa na križanjima i općenito sigurnijem prometu na cestama, poručeno je s jučerašnjeg sastanka te je apelirano na građane da u vrijeme gradskih gužvi budu maksimalno tolerantni, pogotovo prema turistima, kako bismo i prometnom kulturom pokazali da smo prava turistička destinacija.