Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Deložirana šesteročlana obitelj smjestit će se na deset kvadrata

Autor: Suzana Bandić

01.07.2010. 22:00
Deložirana šesteročlana obitelj smjestit će se na deset kvadrata

Foto: Sebastian GOVORČIN



Da sam druge nacionalnosti država bi mi sagradila kuću od 200 četvornih metara i još bi mi i predsjednik došao na ručak i rakiju – rekao je Pastuović izlazeći iz stana kojeg je sa suprugom i četvoro malodobne djece koristio posljednjih 19 godina
Tomislav Pastuović, 46-godišnji umirovljeni policajac s dijagnosticiranim PTSP-om jučer je napustio stan u Zrinsko-frankopanskoj ulici na Relji i dobrovoljno predao ključeve sudskom opunomoćeniku za izvršenje deložacije.
– Žao mi je što sam Hrvat. Da sam druge nacionalnosti država bi mi sagradila kuću od 200 četvornih metara i još bi mi i predsjednik došao na ručak i rakiju – rekao je Pastuović izlazeći iz stana kojeg je sa suprugom i četvoro malodobne djece koristio posljednjih 19 godina.
Riječ je o derutnom stanu od svega 43 metra četvorna u vlasništvu Ministarstva obrane u koji je Pastuović uselio još 1991. godine nakon okupacije rodne Murvice. Već nekoliko puta naložena mu je deložacija koja je do dosadašnjeg dana odgađana. Unatoč obećanjima o stalnom stambenom zbrinjavanju, MORH mu stanarsko pravo nije priznao jer je potpisnik obnove kuće u Murvici. No, Pastuović ističe kako nije i njen vlasnik jer je ostavinskom raspravom kuća podijeljena na sedam dijelova.
– Institucije koje su me naumile deložirati iz stana što su danas i uspjeli drže se samo onog što je na papiru, odnosno da sam potpisnik obnove, a ne vide da nisam vlasnik kuće – ogorčen je Pastuović koji će se, kako je istaknuo, sa svojom obitelji ipak nekako snaći, no učinjenu mu nepravdu ne može zanemariti.
Za početak će se sa suprugom i četvoro djece u dobi od 17, 16, 14 i 9 godina smjestiti u dio obiteljske kuće u Murvici od svega 70 četvornih metara u kojoj mu je ostavinskom raspravom nakon smrti roditelja pripala 1/7, odnosno svega 10 metara četvornih.
– Upravo zbog te kuće me terete i smatraju da imam gdje živjeti. Sa svega 24 godine otišao sam u rat i postao prvi hrvatski redarstvenik. Nakon akcije Oluja vratio sam se u policiju gdje sam ostao sve do 2006. godine kad sam umirovljen. Žalosno je da nakon svega ja i moja obitelj nemamo gdje živjeti. Ja nisam kao neki tijekom rata završio u inozemstvu, nego u ratu, a dok sam ja ratovao, drugi su se zbrinjavali, zaključio je Pastuović kojem su jučer u pomoć priskočili njegovi suborci kako bi mu pomogli iz stana na četvrtom katu iznijeti namještaj do kamiona. Među njima je bio i Jere Zurak, predsjednik udruge oboljelih od PTSP-a.