Glazbena uvertira u "Paško kulturno ljeto"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sopranistica Danijela Pintarić zadivila vokalnim umijećem

Spektakularnim nastupom sopranistice Danijele Pintarić u atriju Kneževa dvora svečano je otvorena manifestacija "Paško kulturno ljeto" koje se održava u organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a pod pokroviteljstvom Grada Paga.

Ova mlada pjevačica, ujedno i violinistica, uz pratnju pijanista Marija Čopora predstavila se evergreenima iz poznatih svjetskih i hrvatskih mjuzikla. Na repertoaru je bio splet songova iz mjuzikla "Moje pjesme moji snovi", "Gubec Beg", "Jalta, Jalta", "Mala noćna glazba". Nakon što je publiku zadivila svojim vokalnim sposobnostima, Pintarić je na violini virtuozno odsvirala Mađarski čardaš.

Plesne točke

Zanimljiv nastup imale su i djevojke iz Plesnog kluba "Lana" iz Zagreba, koje su izvele dvije plesne točke, pune ritma i akrobacija.

Mladi Filip Oguić iz Paga recitirao je stihove pjesme "O lipi Pagu moj", koju je napisao poznati glazbenik i pjevač grupe "Opatijski suveniri".

U prigodnom govoru gradonačelnik Paga Ante Fabijanić ukazao je na kulturu kao turističku ponudu po čemu je Pag nadaleko poznat.

- Gradska uprava potiče i podržava kulturna događanja jer smatramo da se upravo kulturnim događanjima na najbolji način oplemenjuje naša svakodnevica. Želja nam je da grad Pag postane važan dio na mapi kulturne ponude Jadrana i Hrvatske, grad u koji će svatko rado dolaziti, u kojem će se svatko dobro osjećati i u ponuđenim kulturnim programima pronaći nešto za sebe, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Nakon glazbenog dijela svečanog otvorenja Kulturnog ljeta, na katu Kneževa dvora otvorena je izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba "Pradavno Paško jezero". Riječ je o zasigurno najatraktivnijoj tematskoj izložbi ikad postavljenoj u Pagu. Izložbeni postav, naime, predstavljaju pronalasci iz miocenskih naslaga na području Crnike stari oko 17 milijuna godina.

Izložbu je predstavila ravnateljica muzeja prof. dr. sc. Tatjana Vlahović koja je navela kako je otok Pag raskošan po bogatstvu prirodoslovne i kulturne baštine i kao takav nalazi svoje zasluženo mjesto u europskoj i svjetskoj kulturi.

Eminentna imena iz svijeta glazbe

- Prirodoslovna baština zasigurno je lokalitet Crnika, pradavno Paško jezero za koje je Ministarstvo kulture još u veljači 2008. godine donijelo Rješenje o geološko-paleontološkom zaštićenom rezervatu. Ponosna sam što su kustosi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja radili i dalje rade na očuvanju tog lokaliteta za koji vjerujem da će u skoroj budućnosti postati atraktivna turistička destinacija.

Za samu realizaciju ove izložbe zaslužni su sada već umirovljeni naši djelatnici Vlatka Jurišić Polšak i Jeronim Bulić. Kustosi muzeja predvođeni Katarinom Krizmanić i Draženom Japundžićem osmisli su ovu izložbu uz stručnu i tehničku pomoć našeg osoblja. Drago mi je što su Grad Pag i Hrvatski prirodoslovni muzej surađivali na ovoj izložbi i vjerujem da će sa suradnjom nastaviti i kroz druge projekte, navela je Vlahović.

Na izložbi su predstavljeni rezultati istraživanja moiocenskih naslaga Crnike na Pagu. Postavljeni su tako na njenom području mnogobrojni fosilizirani organizmi, ostaci karboniziranog bilja, rijetki ostaci malih sisavaca, brojne ljušture puževa i školjaka, koje su živjele prije oko 17 milijuna godina. Zanimljivost izložbe je i ta što je postavljen i pronađen ispali zub krokodila što je dokaz života u plitkoj toploj vodi Paškog jezera. Među brojnim eksponatima izložene su fotografije o zanimljivosti Crnike te je postavljena zanimljiva struktura krokodila, kako bi se predočilo posjetiteljima kako je nekada izgledalo pradavno Paško jezero.

Događanju je nazočilo stotinjak ljudi. Među uzvanicima su bili paški gradonačelnik Ante Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Tino Herenda, zamjenik župana Zadarske županije Đani Bunja, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić, zamjenik načelnika Općine Kolan Dubravko Pernjak, predstavnici grada Zannea u Italiji i drugi.

Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu, za ovo je ljeto najavila bogat kulturni program u kojem će nastupiti eminentna imena iz svijeta klasične glazbe i kazališta te brojne zanimljive izložbe. Najavila je i program za djecu u sklopu kojeg će biti zanimljivih radionica i predstava.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno