Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Hrvatska industrija u plinskoj komori

Autor: Bojana Mrvoš Pavić

01.07.2010. 22:00
Hrvatska industrija u plinskoj komori


Ovo je treće poskupljenje u 2010., kojim je cijena plina povećana za ukupno 60 posto. Ina se pravda skupim energentima i tečajem dolara
Manjim i većim industrijskim potrošačima, odnosno gospodarstvu, Ina je jučer poskupjela plin za novih 20 posto, što je treće poskupljenje u ovoj godini, kojim je cijena ovog energenta gospodarstvu povećana za ukupno 60 posto!
Kako doznajemo, Ina je tijekom jučerašnjeg dana sve distributere u Hrvatskoj, koji plinom opskrbljuju i gospodarske, tzv. “povlaštene” potrošače, obavijestila da im cijenu plina namijenjenog tim potrošačima podiže s 1,99 na 2,30 kuna po kubičnom metru, što je poskupljenje od 20 posto. Za toliko će distributeri podignuti i svoje, krajnje cijene gospodarskim potrošačima, koji o plinu ovise, i koji, kako su nam kazali, ne vjeruju da se ovo događa. Mnogi industrijalci koje smo jučer kontaktirali bili su toliko šokirani novom Ininom “depešom” distributerima, da nisu imali snage ni volje novo poskupljenje komentirati.
Velike razlike
– Što reći, u šoku sam, ovo je još jedna, nova pljuska hrvatskoj industriji i privredi u cjelosti!, kazao je kratko našem listu Vladimir Ferdelji, predsjednik Cro-industrije pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Kako se može čuti i od drugih industrijalaca, Ina svoj stalni porast cijena opravdava skupim energentima na tržištu i tečajem dolara, no dok je kod nas od početka godine plin poskupio za 60 posto, u drugim se država, primjerice u Austriji, cijena mijenja za najviše 0,5 posto na mjesečnoj razini. Već je sada, kažu industrijalci, plin u Hrvatskoj skuplji negoli ga plaćaju industrijalci drugdje u Europi, dok će razlika novim poskupljenjem postati još veća. Primjerice, u Mađarskoj industrija kubik plina plaća 0,25 eura , u Austriji 0,26, u Italiji 0,31, a u Hrvatskoj je plin, do 1. srpnja, koštao 0,42 eura po prostornom metru, sada 20 posto više.
Promjena cijena plina za privredu na tromjesečnoj razini utvrđena je početkom godine eskalacijskom formulom, koja se temelji na cijenama energenata na tržištu i na tečaju dolara. Eskalacijskoj formuli podložni su, međutim, i najveći potrošači plina u Hrvatskoj, velike tvrtke koje plin ne dobivaju od lokalnih distributera, već direktno od Ine, a kojima se također cijene, ugovorima dogovorene s Inom, mijenjaju svaka tri mjeseca.
Korekcija HEP-u
To znači da će od 1. srpnja nove cijene imati i HEP-ove elektrane na plin. Kako općenito ističu u HEP-u, još uvijek rade izračune o smanjenju zahtjeva za povećanjem cijene električne energije. Podsjetimo, nakon što su, neslužbeni je podatak, prije nekoliko mjeseci zatražili poskupljenje struje od 17 posto, i dobili zeleno svjetlo Hrvatske energetske regulatorne agencije za poskupljenje od 13 posto, premijerka Jadranka Kosor najavila je korekciju HEP-ovog zahtjeva za poskupljenjem zbog dobiti od 900 milijuna kuna u prvih pet mjeseci ove godine, ali i zbog HEP-ove isplate svih dugovanja.
 


Kućanstva na čekanju


Industrija, odnosno gospodarstvo, fakture će s novim cijenama plaćati u kolovozu, za srpanj, dok cijena plina kućanstvima do daljnjega ostaje ista. Iako je Ina u svibnju predala zahtjev za poskupljenjem ovog energenta namijenjenog kućanstvima za 12 posto, još uvijek nije poznato hoće li on, i kada, u Vladi biti prihvaćen. Industriju, međutim, čudi što Vlada, kao 44-postotni vlasnik Ine, tolerira ovako često i visoko poskupljenje plina privredi te vjeruju da je riječ o brzopoteznom popravljanju loše Inine krvne slike.