Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jakov Fak odlazi u SAD?

Autor: Novi list

01.07.2010. 22:00
Jakov Fak  odlazi u SAD?

Foto: FAH



Mrkopaljac treba odlučiti hoće li trenirati sa Slovencima ili trenerima iz Rusije i Bugarske koje bi osigurala Hrvatska, a spominje se i prekid karijere i odlazak u SAD na studij
Boja nacionalnog dresa (hrvatska crveno-bijela ili slovenska zelena) u kojem bi u predstojećoj sezoni trebao nastupati jedan od ponajboljih svjetskih mladih biatlonaca, 23-godišnji Mrkopaljac Jakov Fak, navodno bi trebala konačno biti određena tijekom sljedećeg tjedna kada će osvajač brončanih odličja s Olimpijskih igara u Vancouveru i SP-a u Pyeongchangu prošle godine, napokon nakon završnih sastanaka s predstavnicima Hrvatske i Slovenije, sam donijeti odluku o tome za koju će reprezentaciju nastupati. Da ga žarko žele i jedni i drugi jasno je svima koji prate zbivanja u do jučer hrvatskoj javnosti gotovo nepoznatom zimskom sportu, a nedostatak informacija vezanih uz sudbinu jednog od, kad je o odličjima riječ, najperspektivnijeg hrvatskog sportaša posljedica je prikrivenih slovensko-hrvatskih borbi za njegovu naklonost.
Sve izvjesnije postaje da nedoumice oko budućeg reprezentativnog statusa brončanog hrvatskog biatlonca sve više štete čine samom Jakovu Faku koji ni izdaleka nije prošao onako kvalitetne pripreme kakve je, primjerice, imao prošloga ljeta kao uvod u osvajanje bronce u Kanadi. Naime, u ljeto 2009. godine u ovo vrijeme Jakov Fak je već imao niz zajedničkih treninga s jakom slovenskom ekipom predvođenom trenerskim znalcem Urošem Velepecom, a ove godine Fak je samo do kraja lipnja propustio već dva poduža zajednička ekipna treninga. Istina, mrkopaljski biatlonac predano i ozbiljno radi sam i ne treba sumnjati da će fizički biti potpuno spreman za novu sezonu. No, hoće li to biti dovoljno za sezonu u kojoj ga očekuje obrana bronce sa SP-a u Koreji i napad na što bolje rezultate u Svjetskom kupu, vrlo je upitno. Stoga je, čini se, početak srpnja zaista krajnje vrijeme da se napokon donese odluka o tome “čiji” je Fak te da on počne kvalitetno trenirati, ili sa Velepecom koji mu osobno najviše odgovara ili s odličnim trenerima iz Rusije i Bugarske koje je, kako se saznaje iz pouzdanih izvora, spremna osigurati, hrvatska strana. Jer, ostane li i dalje dosadašnje stanje neizvjesnosti, lako je moguće da uopće neće biti bitno tko će biti trener Jakovu Faku. Naime, njegovi će konkurenti već imati takvu prednost u broju dana treninga da će potpuno svejedno biti pod čijom će zastavom kilometre nizati možda i najbolji biatlonac svoje generacije.
Isto tako, moglo doći i do realizacije najgore opcije koju spominju izvori bliski Faku, njegovog prestanka bavljenja sportom i odlaska na studij u SAD.