Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Jednostavno zaljubljeni u hrvatski jezik

Autor: Anamarija Bilan

01.07.2010. 22:00
Jednostavno zaljubljeni u hrvatski jezik

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovogodišnji tečaj završilo je četvero studenata. Grupu studenata vodili su profesori Tomislav Frleta i Marijana Bašić. Na tečaj i dolazak u Hrvatsku potaknuli su ih različiti razlozi
Polaznici škole hrvatskoga jezika Lin-cro jučer su završili šestotjedni program hrvatskoga jezika i kulture za studente SAD-a. Taj program već nekoliko godina organizira Sveučilište u Kansasu pod vodstvom profesora Marka Lafrancea u suradnji s lektorima dr.sc. Tomislavom Frletom i profesoricom Marijanom Bašić iz škole Lin-Cro.
Ovogodišnji tečaj završilo je četvero studenata: Molly Coon, Alexander Groce, Mylisa Jones i John Korba. Grupu studenata vodili su profesori Tomislav Frleta i Marijana Bašić. Na tečaj i dolazak u Hrvatsku potaknuli su ih različiti razlozi, ali svima je zajedničko da su već prije dolaska učili neki slavenski jezik.
Učenje u vrtu
– Bilo mi je lijepo ovdje učiti jer smo često učili u vrtu, a poslije smo išli na plažu i na otok Ugljan, započeo je priču na vrlo dobrom hrvatskom jeziku Alexander Groce, student na Harvardu. On je u samo šest mjeseci učenja uspio savladati naš jezik i odlično ga govori. No on već gotovo deset godina uči ruski, a posljednje dvije uči i češki jezik, tako da ovo nije bio prvi put da se susreće sa slavenskim jezikom.
– Nakon dugogodišnjeg učenja ruskog i češkog odlučio sam pronaći zemlju u kojoj se priča slavenski jezik i tako sam pronašao Hrvatsku te odlučio tu doći, objasnio je Groce, dodajući da vjeruje da će mu znanje hrvatskoga jezika pomoći u poslu. Dodao je kako na Harvardu imaju manji program na kojem može učiti hrvatski i na kojem predaje profesorica sa Šolte pa će s njom nastaviti učiti. On će nakon završetka škole ostati još nekoliko dana u Zadru, potom ide na proputovanje po Hrvatskoj pa u Rusiju i Češku te kući.
Njegov kolega John Korba, koji je inače student Sveučilišta u Kansasu, odlučio je da će napisati dizertaciju o glagolskom vidu.
Polaznike šetomjesečnog tečaja hrvatskog jezika vodila je Alphild Dick, koja je prošle godine i sama bila učenica. Ona je studentica postdiplomskog studija na Sveučilištu u Kansasu.
Kulturna baština i prirodne ljepote
– Odlučila sam se na učenje hrvatskoga jezika jer svi studenti u Americi moraju učiti jedan strani jezik i ja sam htjela učiti nešto novo. Tako sam odabrala hrvatski jezik, objasnila je Alphild Dick. Dodala je da je učenje jezika na početku bilo teško, ali kako vrijeme prolazi, ide sve lakše. Alphild Dick je istaknula da je bilo zabavno raditi s ovom grupom učenika te da se lijepo provela u Hrvatskoj.
Sveučilišni profesor i vlasnik škole Mile Mamić objasnio je da studenti tijekom šestotjednog programa upoznaju i kulturnu baštinu i prirodne ljepote Hrvatske. Bili su tako na Plitvičkim jezerima, na slapovima Krke, Kornatima, Ninu, u obilasku Zadra posjetili su muzeje i zbirke, a studenti su sami organizirali izlet u Split.
– Nadamo se da će se ovaj program nastaviti. Američka strana je vrlo zainteresirana za to. Prošle je godine bilo devet studenata, a ove godine zbog recesije ih je četvero. Nadam se da će sljedeće godine doći više studenata, rekao je Mamić. Osim američkog tečaja Lin Cro organizira i međunarodni ljetni tečaj na kojem bude studenata iz cijeloga svijeta. Tu su osim studenata i prevoditelji koji žele proširiti svoje znanje jezika, kao i onih koji imaju pretke iz Hrvatske pa žele naučiti jezik svojih predaka i upoznati njihovu zemlju.
Marijana Bašić je rekla da su vrlo zadovoljni studentima koji su pokazali veliko zanimanje i želju da nauče jezik. Studenti su, također, vrlo zadovoljni tečajem i onim što su naučili i vidjeli.
– Ovoj grupi nije ništa bilo teško jer većina njih uči neki drugi slavenski jezik tako da nisu imali problema sa svladavanjem hrvatskoga jezika, zaključila je Bašić.