Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kontrolirano liječenje heptanonom

Autor: Teuta Babajko Jamičić

01.07.2010. 22:00
Kontrolirano liječenje heptanonom


Zadarska Udruga za suzbijanje zlouporabe droge i pomoć obitelji ovisnika “Nade” nastavlja s prikupljanjem potpisa za peticiju protiv korištenja heptanona u liječenju ovisnika. Kako pojašnjava Ivanka Ledenko, predsjednica “Nade”, peticijom se traži kontrola liječenja heptanonom, odnosno ograničavanje roka trajanja takve terapije.
– Potpisujemo peticiju protiv korištenja heptanona kao dugotrajne terapije. Liječenje heptanonom mora imati svrhu i cilj, a ne ovako, traje predugo i nema nikakve koristi od heptanonske terapije. Samo se troši jako puno novca, naša djeca se legalno drogiraju umjesto da idu u komune ili terapijske zajednice. Heptanonska terapija ne donosi ništa dobro, tako se nitko nije izliječio, govori Ledenko, dodajući da je peticiju, koja je raspisana prije desetak dana, do sada potpisalo 700 građana.
Peticiju je podržalo i dvadeset zadarskih udruga. Osim njih, peticiju podržavaju i brojne hrvatske udruge koje se bave problemom ovisnosti iz Zagreba, Splita i Osijeka. Stoga, Ivanka Ledenko očekuje da će uskoro i u navedenim Hrvatskim gradovima krenuti potpisivanje peticije protiv korištenja heptanona u liječenju ovisnika.
U Zadru se potpisivanje peticije nastavlja u subotu na Narodnom trgu. Stoga Ivanka Ledenko poziva sve građane da svojim potpisom podrže njihovu inicijativu za kontrolu liječenja heptanonom.
– S obzirom na poražavajući broj ovisnika na zadarskom području ovom peticijom želimo ukazati na potrebu za formiranjem jedinice za detoksikaciju u Zadru, govori Ledenko, pojašnjavajući da će se prikupljeni potpisi uputiti Vladi RH i Ministarstvu zdravstva s namjerom da se mijenjaju pravilnici i zakoni o liječenju ovisnosti.